3 primeri kako z omarami izkoristiti specifične prostore

posted in: Aktualno | 0

Vgradne omare so tako ali tako, vse po vrsti, izdelane po merah vsakega prostora posebej, saj ju (razen v kakšnih blokovskih stanovanjih) ni dveh enakih prostorov, da bi lahko rekli, da bi imeli “enako” omaro kot smo jo videli npr. pri sosedu.

Ker je zato teh specifičnosti in posebnosti pri vgradnih omarah, resnično ogromno, je tokratna naša objava, ponovno namenjena predstavitvi nekaj posebnih primerov, s katerimi smo se soočali pri postavljanju vgradnih omar. Morda si z njimi ne boste pomagali prav nič, morda pa preko njih dobite idejo, kako bi svojo specifično prostorsko oviro, vseeno lahko rešili z izdelavo podobne rešitve, tudi pri vas.

.

Primer, ko prostor zahteva, da je del omare ožji od ostale omare

.

vgradna omara z neenako globino
Vgradna omara z neenakimi globinami omarnih korpusov.

.

O vgradnih omarah z različnimi globinami posameznih omarnih korpusov, smo že govorili. V članku, kjer smo predstavljali 7 najpogostejših vprašanj glede uporabniške izkušnje vgradnih omar, ste lahko opazili, da primerov, ko omara sega v celoti od ene do druge stene in le ta ne more biti po vsej širini, enako globoka, niti ni tako malo.

Zgornja slika prikazuje enega izmed takšnih primerov. Desni, trodelni del vgradne omare, je pomaknjen nekoliko navzven in izkoriščen za omaro povsem do okenske police.

Sprednji, levi, dvodelni del omare je zaradi vhodnih vrat, izdelan v ožji globini. Ožje omare seveda ne bodo namenjene pospravljanju plaščev in viseče garderobe, ker je v večini teh primerov, notranji prostor omare, preprosto preozek, da bi lahko v njem, nemoteče pospravili visečo garderobo (rokavi srajc in plaščev bi se pri rokovanju z drsnimi vrati, zatikali za le ta).

Zato je ožji del omare predviden za navadne, klasične, odlagalne police, ki jih je po potrebi, mogoče prestavljati po višini (slika spodaj):

.

notranjost vgradne omare
Prestavljive police v notranjem delu ožjega dela vgradne omare.

.

Primer, ko bi radi izkoristili prostor pod poševnim stropom

.

Za vgradne rešitve pod poševnimi stropi (v mansardah) preprosto iščemo za vgradnimi omarami, ki jih je mogoče vgraditi povsem do hrbtišča mansardnega ali drugega poševnega stropa (npr. pod stopnicami).

Tudi v tem primeru praktično ne obstajata dva prostora, ki bi ju lahko opremili na enak način. Če pa sta si prostora vseeno podobna, pa se oprema njunih notranjosti lahko razlikuje zaradi različnih potreb uporabnikov teh prostorov. Nekaj primerov za, sicer večje garderobne sobe v mansardah, boste našli že v prispevku 4 primeri postavljanja garderobnih sob v mansardah, manjše mansardne vgradne rešitve pa tudi v tem članku.

Spodnja slika, z vso svojo svetlobno inštalacijo, prikazuje primer izkoristka prostora razmeroma majhnih dimenzij:

.

mansardna prostorska niša
Primer izkoristka prostorske mansardne niše.

.

Dejansko v tem primeru sploh ne gre za postavljanje klasične vgradne omare, ampak za izkoristek prostora manjše zidne, mansardne prostorske niše.

Prostor v ospredju (takoj za zidno steno) je še ravno dovolj visok, da vanj postavimo regalnike z odprtimi policami in izvlečnimi predali.

Preostali del prostora je prenizek, da bi vanj “tlačili” omare.

Zato je ta del prostorske niše, uporabljen in izkoriščen tako, da so v njem, namesto omarnih korpusov, postavljeni samo aluminijasti nosilci in obešalne palice, vse skupaj pa bo preprosto zaprto z drsnimi vrati.

Na ta način bo imel prostor iz zunanje strani izgled vgradne omare, notranjost pa tudi ne bo po nepotrebnem zapolnjena s preveč omarnimi korpusi.

Naslednji primer je še bolj zanimiv:

.

Primer prilagoditve omare pod poševnim stropom in poševno stransko steno

.

Če si po zgornji sliki, zdaj znamo predstavljati kako lahko izkoristimo prostor v mansardi pod poševnim stropom, si nekateri interesenti za vgradne omare, ne znajo predstavljati kako lahko te postavijo v mansardni prostor, če ima ta zraven poševnega stropa, še poševno postavljene stranske stene.

Spodnja slika prikazuje tak primer:

.

prilagoditev omare
Prilagoditev vgradne omare pod poševni strop in ob poševno zidno steno.

.

V tem primeru je omara ponovno vgrajena povsem do hrbtišča v nizkem delu poševnega stropa, poševnina ob zidni steni pa je “rešena” z vertikalno notranjo omarno stranico. Naslonska stena, na katero se bodo naslonila drsna vrata ter zgornja in spodnja vodila, pa je vpeta v širini 15 cm, kar direktno na samo zidno steno.

Vrh omare je zaprt z masko, s čimer je doseženo, da tudi zgornje vodilo poteka povsem ravno, ne glede na to, če je mansardni strop na eni strani morda malenkost (nižji) kot na drugi.

Ker imamo teh, specifičnih primerov kako s prilagodljivimi omarami, izkoristiti prostore v celoti, na zalogi še precej, vas vabimo, da nas spremljate tudi v naših bodočih objavah.