Ali bolj kakovostna vsebina res izboljša SEO rezultate internetnih strani [Spoiler: DA] – Podrobnosti o tem kako, pa v članku

Splošna “mantra” v svetu, ki ga zanima SEO optimizacija spletnih strani je, da je kakovostna in uporabna vsebina tista, ki jo želi Google prikazovati svojim uporabnikom, hkrati pa velja, da boljše kot je neka vsebina SEO optimizirana, višje se uvrsti v iskalniku Google. Kar je sploh pogoj, da vsebino uporabniki Googla dejansko zasledijo in konzumirajo.

Okrog tega, da je kakovost objavljenih spletnih vsebin za boljše SEO rezultate, zelo pomembna, se najbrž strinjamo vsi, ki delamo na internetu (še posebej tisti, ki delamo na področju SEO optimizacije), težava pa nastopi v tem, da imamo vsi mi, pojmovanja o tem kaj je kakovostna spletna vsebina, povsem različna.

Za nekatere, strogo gledano, “samo” SEO upravljalce internetnih strani je kakovostna internetna stran in kakovostna SEO vsebina tista, ki se ji uspe uvrstiti na prvo stran Googla.
Za druge ustvarjalce internetnih vsebin je visoka uvrstitev vsebine na Googlu, šele prva polovica, SEO uspeha. Saj koristi bore malo, če je neka vsebina uvrščena na Googlu, zelo visoko, s tem precej vidna, a ne dosega (npr. marketinškega ali prodajnega) rezultata, zaradi katerih se je vsebinski ustvarjalec sploh lotil pisanja posamezne vsebine.

Da ne zanemarimo tega, da je na internetu tudi cela gora upraviteljev spletnih strani, ki pa celo smatra, da je kakovostna internetna stran tista, ki uspe zgolj zagotoviti nove in redno sveže vsebine, na uvrstitev oz. konverzije objavljenih vsebin, pa niti ne gledajo.

V nadaljevanju tega prispevka je zato svetovano več o tem kakšna je kakovostna SEO vsebina (ki zadovoljuje več marketinških in prodajnih ciljev, kot zgolj visoke uvrstitve na Googlu), posledično pa je investiranje v takšno vrsto vsebin, bolj donosno in tudi edino smotrno. Za prvi del, uvrščanje spletnih vsebin visoko na Googlu, še posebej za t.i. dolgorepe ključne besede, “zadošča” kakovostna optimizacija internetne strani. O njej imate, na povezavi, podrobno opisan postopek kako optimizirati spletno stran.

Če res velja, da je “minimalni standard”, da je neka vsebina kakovostna predvsem to, da se tej vsebini uspe uvrstiti na prva mesta na Googlu, se najbrž večina izmed nas, strinja, da se kakovost ne more in ne sme meriti zgolj z višino uvrstitve posamezne vsebine na Googlu.

Kot že rečeno, zgoraj, ne koristi popolnoma nič, če neko vsebino, uspemo rangirati na Googlu visoko in jo posledično vidi (ter celo nanje klikne) ogromno uporabnikov Googla, če je ta ista vsebina “prazna” po svoji uporabni vrednosti, če ne dodaja k znamčenju blagovne znamke ali, če ne dosega namenov za katere je sploh bila ustvarjena.

Iz tega vidika je na kakovost posameznih vsebin treba gledati kot na nekaj, kar ima predhodno določene cilje izdelave, sicer je pravzaprav vseeno kaj piše ali je narisano v spletni vsebini, če nas zanima zgolj njena uvrstitev na Googlu.

Najpogostejši oz. ostali cilj, ki bi ga posamezna objavljena vsebina na internetu, zraven dobre/visoke uvrstitve na Googlu, naj dosegala, je čim boljša konverzija.

Ko se enkrat pri nastajanju spletnih vsebin, osredotočite na doseganje konverzije, ne pa v prvi vrsti, na visoko uvrstitev na Googlu, postane sploh jasno, da je vsebin, preko katerih se dosegajo konverzije, pravzaprav ogromno.

Medtem, ko SEO cilje (t.j. visoke uvrstitve na Googlu ponavadi želimo doseči s čimbolj podrobnimi tekstovnimi nasveti (npr. uporabnimi nasveti na blogu)), je potrebno za čim višjo konverzijo upoštevati, da je zanjo, ponavadi potrebno manj teksta. Načeloma, in to vam bo potrdil marsikateri PPC strokovnjak, velja, da so pristajalne strani, ki vsebujejo manj teksta, bolj konvertirajoče od tistih, na katerih je teksta več.

Kaj to pomeni v luči priprave kakovostnih SEO vsebin?

Če SEO praviloma (ne pa vedno) priporoča čim daljše in poglobljene spletne vsebine, potem CRO priporoča čim manj teksta, v te iste vsebine.

Kako to dvoje združiti v učinkovito vsebino, ki hkrati zadovoljuje SEO cilje in CRO cilje?

Spodaj je nekaj zelo uporabnih in hitrih napotkov, da bo vaša spletna vsebina, kakovostna iz obeh vidikov (SEO + CRO):

 • prodajo in s tem kakovost pisanega besedila na vaši spletni strani, zelo izboljšajo tudi nekatere Malenkosti.
  Umestite call to action na vrh besedila, samozavestno hkrati postavite call to action gumb tudi v sidebar ob vsebino. In, ne, nič ni narobe, če ob kakovostno vsebino, postavite še dodaten kontaktni podatek v glavo spletne strani. Če je vsebina kakovostna, ni nič narobe, če iz več koncev nagovarjate k nakupu vaših izdelkov. Ker v tem primeru ne vsiljujete produktov ampak opozarjate na vse možnosti, kje na vaši spletni strrani je opisovano rešitev težave mogoče odpraviti.

  Poglejte kako ima te call to action pozive umeščene ob bok kakovostni vsebini o revmi, spletna stran magus.si, ki že več kot desetletje, prodaja blazine za magnetno terapijo doma:
o revmi magus cta
 • za izboljšanje učinkovitosti konverzij med spletnimi vsebinami, poskušajte svoje CTA pozive, grafično ločiti od ostalega teksta in CGP-ja spletne strani. Poglejte kako v oči pade CTA poziv na spletni strani ebonitete.si, kjer je ta postavljen med vsebino v kateri je obrazloženo kaj je boniteta:
kaj je bonitetna ocena cta
 • če želite izboljšati konverzijo na neki pristajalni spletni strani, se ne bojte ponavljanja argumentov (z različnimi besedami). Tisti, ki ste v prodaji že dlje časa, zelo dobro veste, da se kupec ponavadi ne odloči po tem, ko mu prvič in samo enkrat predstavite nek argument za nakup.
  A, če k temu istemu argumentu pristopite iz več različnih koncev, postane potencialni kupec vedno bolj prepričan v nakup. Enako velja pri spletni prodaji preko tekstovnih vsebin.

  Najlažje boste opazili moč ponavljanja enih in istih ponudbenih argumentov v spletnih trgovinah. Dobro poglejte spodnjo sliko, kjer so predstavljene vzmetnice spletne trgovine Pohištvo123.si:
vzmetnice pohistvo123
 • Iz slike lahko vidite, da se v ponudbi vzmetnic nenehno pojavljajo vzmetnice (tako v sliki kot besedi). Zakaj mislite, da ta, isti argument, med pisanjem prodajnega bloga, ne bi držal?

 • Konverzijska napaka, ki jo radi počnejo (SEO) tekstopisci je v tem, da nenehno iščejo in tuhtajo o tem kakšne vse, nove argumente, bi še napisali, zato, da bi nekoga prepričali v nakup. Namesto, da bi na že predstavljene argumente, pogledali iz drugega zornega kota in jih tako tudi predstavili. Iste argumente.

  Kupci ne kupujejo zaradi 100 različnih argumentov, ampak zaradi 2, treh argumentov, ki se jim zdijo smiselni.
  Ne pomeni namreč, da če, vi v svoji prodaji, navedete večje število argumentov za nakup, da se bo zato prodaja povečala. Tisto kar morate povečati, če želite izboljšati prodajo preko vaših tekstovnih vsebin, je moč argumentov (da potencialni kupec v njih vidi smisel, da je zanje vredno odšteti denar).

 • kakovost SEO vsebine ne merite samo z uvrstitivjo na Googlu, ker s tem merite zgolj prvo polovico sploh namena ustvarjanja vsebine. Dajte na posameznih vsebinah meriti še druge metrike (npr. v vsebinah objavljenih na LinkedIn omrežju, merite število všečkov, število komentarjev, število deljenj in navsezadnje število prejetih povpraševanj na podlagi npr. vašega enomesečnega udejstvovanja na LinkedIn-u).

  Večina udeleženih na Linkedin in tudi drugih omrežjih “meri” oz. je pozorna na rezultate svoje objave, zgolj v momentu, ko to objavo naredi, namesto, da bi npr. na koncu meseca naredili nek povzetek in preverili koliko engagementa so uspeli zgraditi tekom celomesečnega pojavljanja in udejstvovanja na LinkedIn omrežju.

  Ena objava na socialnih omrežjih ne spremeni nič. Celomesečno udejstvovanje na posameznem socialnem omrežju ter pozorno opazovanje (tudi beleženje) odzivov, vas, če ne drugega, nauči, kaj v minulem mesecu, na nekem omrežju, ni delovalo.

  Čeprav večina ljudi zelo dobro razume koncept konsistentnosti in ponavljanja za dosego določenih rezultatov, je pa hkrati prav neverjetno opazovati, kako večina udeležencev na družabnih omrežjih sploh ne stavi na konsistentnost in ponavljanje.

  A ta dva elementa sta pravzaprav sploh osnova za to, da spoznate kaj na posameznem socialnem omrežju deluje (za doseganje vaših poslovnih ciljev) na posameznem omrežju. Če pa ciljev udejstvovanja na posameznem omrežju sploh nimate, pa na njem, tako ali tako, ne delate drugo, kot s sledenjem drugim, izgubljate čas.
 • primeri iz prakse so “a must” za doseganje višjih konverzij na spletnih straneh. Zakaj je temu tako in zakaj kljub temu precej lastnikov internetnih strani, to spregleda?

  Prikazani primeri iz prakse obiskovalcem internetne strani dokažejo, da se lastnik/predstavitelj na internetni strani, dejansko ukvarja z rešitvijo, ki jo na svoji internetni strani, predstavlja.

  V primeru e trgovin ne zaupamo nujno produktom, ki so predstavljeni v sami trgovini, pač pa predstavitvi rešitve, ki jo produkt prinaša. Ravno zato so tako v primeru e commerce spletnega nastopa, uporabne video vsebine, ki prikazujejo kako se posamezen produkt uporablja (in reušuje kupčevo težavo).

  Pri prodaji storitev in pri BTB prodaji je zgodba ista (a jo ti ponudniki radi pozabljajo). Premalo prikazanih rešitev, ki bi konkretno pokazali odpravljanje posamezne težave, ki jo imajo kupci, povzroča, da obiskovalci internetnih strani, rešitvam in storitvam ne zaupajo. Hkrati, več kot prikazujete primerov iz prakse, bolj utrjujete zaupanje obiskovalcev skozi prizmo dojemanja vaših bodočih kupcev, vas, kot strokovnjaka.

  Če venomer ponavljate prikazovanje enih in istih primerov, s tem ne nagovarjate različne kupce, ampak ene in iste kupce, verjetnost, da pa imajo vsi vaši kupci isto težavo, je pa definitivno manjša kot verjetnost, da imajo vaši kupci več različnih težav (ki jih odpravlja ena ali nekaj vaših storitev).

  Primer: če ponujate na trgu storitev polaganja keramičnih ploščic, ne boste v svojih primerih, naslavljali potencialno širšega bazena vaših kupcev tako, da vsak teden na svoji spletni istrani, prikazujete primer kako ste v preteklosti polagali keramične ploščice na zunanji tersai neke hiše.

  Čez teden dni pa ste polagali ploščice na drugi zunanji terasi druge hiše. Storitev polaganja keramičnih ploščic (če ciljate na polaganje ploščic po celotni hiši), predstavljajte z različnimi primeri; enkrat prikažete primer polaganja ploščic v kopalnici, drugič v kuhini, tretjič na tersai, četrtič na balkonu, petič v kurilnici, šestič v spodnji kopalnici, osmič na stopnicah, devetič v mansardi, itd…

  Več kot imate teh objavljenih različnih primerov (iste storitve), večje bo dojemanje vaših spremljevalcev, da ste strokovnjak. Šele, ko izčrpate več različnih ambientalnih prikazov, se vrnite in znova prikazujte polaganje ploščic v kopalnici.

  Vaša prva naloga oz. prvi cilj, ki bi moral biti, da dosežete od obiskovalcev vaše internetne strani, je, da pridobite njihovo zaupanje v rešitve, ki jih ponujate. In prikazi primerov rešitev so prva iztočnica za to.
 • bolj kakovostno spletno vsebino (iz vidika bolj učinkovite prodaje preko spletne strani), podkrepite (ob prikazih primerov) tudi z izjavami strank. A ne naredite neumnosti (ki niti ni tako malokrat prisotna) in ne objavite neresničnih oz. celo namiščjenih izjav svojih strank. Izjave strank morajo biti pristne, pa četui ne zvenijo 100% idealno, kot bi vi želeli. Kupci, obiskovalci vaše internetne strani, ne bodo od vas kupili na podlagi izjav drugih, ampak te pomagajo k večjemu zaupanju v vas. In, če so v izjavah omenjeni samo “superlativi” in samo slovnično neoporečne izjave, to niti ni, niti ne deluje pristno. Nasprotno. Deluje podtaknjeno. V tem primeru, pa, saj obiskovalci vaše internetne strani, niso neumni, deluje ravno nasprotno od želenega cilja, povečati prodajo. Če nimate pristnih izjav vaših strank, ki bi bile zadovoljne z vašimi storitvami, je boljše imeti na spletni strani, nič!

Dodatne informacije: