Ali je dražja omara z drsnimi ali krilnimi vrati?

posted in: Aktualno | 0

Glede na to, da je vgradne omare mogoče iz sprednje strani, opremiti z drsnimi ali klasičnimi vratnimi krili (ter tudi kombinacijo obojih), ogromno ljudi preko naše spletne pošte, zanima, ali je dražja omara z drsnimi ali krilnimi vrati.

.

ali je dražja omara z drsnimi ali krilnimi vrati
Prečno na hodniku, vgrajena dvodelna vgradna omara z drsnimi vrati. Pod stropom prilagojena maska za cev plinskega ogrevanja.

.

Drsnim vratom, pregradnim stenam iz drsnih vrat ter vsem predstavitvam pohištvenih kosov z drsnimi vrati, je namenjena specializirana spletna stran, samo za drsna vrata, primere vgradnih omar s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat, boste našli na blogu na tej spletni strani, sicer pa o različnih vrstah vgradnih omar s krilnim odpiranjem omarnih vrat, govorimo tudi v prispevku z nasveti za vgradne omare v spalnicah ter v prispevku, kjer je govora o omarah za hodnike (na povezavi).

.

Ali je dražja omara z drsnimi ali krilnimi vrati – primer izračuna

.

V nasvetu spodaj, podrobneje predstavljamo primer enake omare, le da je pri enem izračunu, izdelana z drsnimi vrati, v drugem primeru pa s klasičnimi, krilnimi.

Za primer vzemimo vgradno omaro, ki sega od tal do stropa, je široka 300 cm, visoka 260 cm in globoka 60 cm. Znotraj je razdeljena na tri dele, njena notranja oprema pa je enostavna in klasična: 3 obešalne palice ter ostalo premične police.

Informativna cena (na datum priprave tega zapisa) bi za takšno omaro z drsnimi vrati bila okrog 1.300 €, z vključeno dostavo in montažo, kjerkoli po Sloveniji

Informativna cena za njeno krilno izvedbo pa bi bila okrog 1.900€.

V obeh primerih je za izdelavo takšne omare vključen davek po znižani davčni stopnji (9,5 %).

V kolikor bi vgradna omara imela dodatno še drugačne notranje elemente, bi razlika, med njima bila še večja.

Iz zgornjega primera vidimo, da se strankam, ki se zanimajo za vgradne omare, cenovno bolj splača omaro naročiti z drsnimi vrati. Takšna omara hkrati zavzame manj prostora pred samo omaro, ima bolj atraktiven dizajn, odpiranje omarnih vrat je lažje, polnila drsnih vratnih kril pa je mogoče tudi različno kombinirati med seboj (stekla, les, ogledala,…)

V kolikor ne gre povsem za vgradno omaro, temveč za klasično (samostoječo) omaro, je razlika med omaro z drsnimi vrati in omaro s krilnimi vrati, še večja. Saj se po trenutno veljavni zakonodaji (na datum zapisa tega prispevka), za klasične, samostoječe omare s krilnim odpiranjem vrat, obračuna polna (22%) stopnja davka.

.

predsoba
Kombinirana vgradna omara v predsobi. S krilnim in drsnim odpiranjem vrat.

.

Nekaj primerov tako vgradnih omar z drsnimi kot krilnimi vrati, si lahko ogledate tudi na prvi strani.

Že iz prispevka, kjer so prikazani trije različni informativni izračuni vgradnih omar, lahko vidite, da so cene za vgradne omare (ker so te izdelane izključno po merah vsakega prostora posebej), od omare do omare, zelo različne.

Zato predlagamo, da v kolikor se ne morete odločiti ali bi imeli omaro s krilnim ali drsnim odpiranjem vrat, da si daste izdelati oba predračuna. In se nato odločite.