Ali potrebuje vgradna omara hrbet ali ne?

Pretežno po najrazličnejših forumih in v ostalih spletnih debatah, je zaslediti ogromno vprašanj, ki se tičejo vgradnih omar, povezanih s tem ali vgradna omara potrebuje hrbet ali ne.

Po eni strani boste našli zagovornike in tiste, ki si “ne znajo” predstavljati vgradne omare brez hrbtišča, češ, da to ni prava vgradna omara, na drugi strani pa boste naleteli na te, ki navajajo argumente zakaj vgradne omare lastnega omarnega hrbtišča, pravzaprav sploh ne potrebujejo.

V tem prispevku bomo iz obeh plati pogledali prednosti in slabosti ter poskušali odgovoriti na to ali vgradna omara potrebuje hrbet ali ne, tudi sami.

.

ali vgradna omara potrebuje hrbet
Notranjost vgradne omare brez lastnega omarnega hrbtišča. Na dnu izvlečne police in prosta sobna tla.

.

Že iz številnih naših ostalih prispevkov in nasvetov ter predstavljenih postavitev vgradnih omar v najrazličnejših prostorih, lahko zasledite, da nekatere omare imajo hrbet, druge pa ne.

Nekaj drobnega je o tem pisano celo v prispevku, kjer so opisovane predelne vgradne omare, posebej pa na to vprašanje odgovarjamo tudi v prispevku, kjer je zbranih 10 najpogostejših odgovorov na vprašanja v zvezi z vgradnimi omarami.

Zagovorniki izdelanega hrbtišča za vgradne omare v večini primerov navajajo razlog, da vgradna omara brez hrbtišča dejansko iz notranje strani sploh ne daje videz pravega omarnega korpusa, temveč, da gre pri omari, ki nima lastnega hrbtišča, zgolj za zapiranje prostora oz. določene prostorske niše z drsnimi vrati.

Zagovorniki vgradnih omar brez hrbtišča v večini primerov navajajo razlog, da je za takšno omaro, onemogočeno čiščenje in tudi nevarnost pojava plesni (še posebej ob vgradnih omarah montiranih ob severne stene) in, da je zato bolje, če so takšne omare vgrajene brez hrbtišč.

Zgodba o tem ali vgradna omara potrebuje hrbet ali ne, pa je v bistvu zelo preprosta.

Vgradne omare lahko imajo hrbet in tako eni kot drugi zagovorniki, imajo v večini svojih argumentov, preprosto prav.

Vgradne omare s hrbtiščem boste pogosteje videli npr. v hotelskih sobah in apartmajih, v ostalih turističnih kapacitetah, za domačo rabo pa v garderobnih sobah, spalnicah in podobno.

Notranji pogled na omaro, ki ima hrbtišče, sigurno deluje bolj kompaktno in celovito, lepo je videti tudi, če je korpus (notranjost vgradne omare) v kakšni izmed lesnih barv in ne v standardno beli.

Za hrbtišče se lahko uporablja cenejši lesonit, ali pa kar klasična omarna stranica, kot smo ji priča omari iz strani.

.

garderobna soba mansarda
Omarni prekati v garderobni sobi. Brez lastnega hrbtišča.

.

Je pa res, da vgradne omare niso namenjene prestavljanju. Izdelane so natančno do milimetra, na dimenzije prostora v katerem bodo stale in ob njihovem premiku v drug prostor, obstaja zelo velika verjetnost, da bo vgradna omara zahtevala dodaten poseg.

Kar pomeni, da zaradi njenega fiksnega položaja in zraven estetike ter pravega občutka klasične omare tudi iz notranje strani, ni razloga, da bi vgradna omara, morala imeti hrbet.

Na spletnih forumih boste zasledili tudi argumente, češ, da imajo omare s hrbtom boljšo konstrukcijsko stabilnost. A, ta, če pomislimo logično, je bolj oz. sploh pomembna samo pri premičnih omarah.

Če imamo namen neko omaro premikati po prostoru sem in tja, nam bo seveda pomembno, da se ne bo zrahljala skozi čas in, da bo kljub večkratnim premikom, ostala stabilna in trdna.

A, ker vgradnih omar ne premikamo, torej konstrukcijsko gledano stabilnost pri vgradni omari sploh ne igra vloge.

Druga stvar pri tem pa je, da stabilnost vgradni omari, sploh ne določamo s hrbtiščem, ampak z notranjo razporeditvijo omarnih prekatov, vertikal, fiksnih polic in na sploh z notranjo opremljenostjo. Svoje k stabilnosti omare dodajo tudi zunanji elementi.

.

ali potrebuje vgradna omara hrbet
Vgradne odprte police brez hrbtišča. Lepa, ugodna in praktično pregledna rešitev.

.

***********

.

Glavni razlog, da vgradna omara nima hrbta, je cena.
Če ni porabe materiala, je cena, logično, nižja.

Dodatno k temu pa nekatere vgradno omarne rešitve pač zahtevajo hrbet.

Če bo npr. vaša vgradna omara stala na prehodu dveh sob ali kot predelna omara, boste po vsej verjetnosti želeli med omarnima prekatoma iz obeh strani, imeti pregrado. V tem primeru je hrbet celo priporočljiv. Ker je lažji, cenejši in zavzame manj prostora, kot, če bi npr. med oba omarna prekata, ki skupaj služita kot pregradna omara, postavili mavčno ploščo. Cene za takšne, obojestranske omare, izračunamo tukaj.

Kotne vgradne omare, po drugi strani, ne potrebujejo hrbta. Kar pa ne pomeni, da ga ne sme biti ali, da je montaža morebitnega hrbta v kotno vgradno omaro, napaka.

Zaključek: ali potrebuje vgradna omara hrbet ali ne, je vprašanje želja.
In, v večini primerov, ne konstrukcijsko in tehnično vprašanje.

Kjer obstaja nevarnost pojava vlage ali plesni, je logično, da si boste želeli hrbtno zidno steno imeti čimbolj odprto in prepustno.

Kjer navijate za lep, klasičen izgled omare tudi v njeni notranjosti in “prostorske razmere” to dopuščajo, si boste pač dali vgraditi še omarno hrbtišče.

Naj koristi in lep pozdrav do naslednjič.