Kako se izobraziti za digitalni marketing

posted in: Uncategorized | 0

Poti, da pridete do uporabnega znanja na področju digitalnega marketinga, je nešteto. Od webinarjev, seminarjev, predavanj in tečajev v živo, do prebiranja blogov o digitalnem marketingu, sledenja drugim digitalno marketinškim strokovnjakom ter do najema mentorjev, ki vas vodimo skozi izzive, s katerimi se pri digitalnem marketingu, srečujete s svojimi spletnimi stranmi.

Spodaj je podrobneje predstavljenih nekaj možnosti do izobrazbe za digitalni marketing, vključno s prednostmi in pomankljivostmi, ki jih vsaka posamezna oblika digitalno marketinške izobrazbe, tudi prinaša.

NAMIG: ne glede na to kak način izobraževanja za digitalni marketing že izberete, je, iz vidika pridobivanja uporabnih znanj iz področja digitalnega marketinga, ki jih boste lahko uporabili v prihodnosti, najbolj priporočljivo, da imate pred izobraževanjem izdelano svojo spletno stran ali pa vsaj jasen namen, kaj želite s svojim pridobljenim znanjem iz digitalnega marketinga, doseči. V nasprotnem boste precej pridobljenih znanj dojemali zgolj kot zanimivo teoretiziranje o marketingu na digitalnem področju. Največ se naučite takrat, ko morate predavano ali prebrano implementirati v praksi!!!
Če iščete izobraževanja in tečaje za digitalni marketing iz prakse, preglejte digitalno marketinška izobraževanja na povezavi.

Izobraževanje o digitalnem marketingu s pomočjo plačanih ONLINE tečajev

Prednosti online tečajev za digitalni marketing so predvsem v tem, da se vam ni treba nikamor peljati in ne zapravljate ne denarja in ne časa zato, da pridobivate želena znanja. Plačane digitalno marketinške tečaje ponavadi organizirajo usposobljeni strokovnjaki in različna podjetja, ki se sicer ukvarjajo z organizacijo predavanj in seminarjev, sicer pa je ta oblika izobraževanj za digitalni marketing porasla še posebej v času korone.

Na online tečajih za digitalni marketing vidite precej dobrih praks, v katerih so prikazani konkretni primeri kako pristopiti k različnim digitalno marketinškim izzivom, sicer pa je večina teh izobraževanj organizirana tako, da lahko vmes tudi postavljate vprašanja, ki so dotikajo konkretno vaših izzivov v digitalnem marketingu.

Različni ponudniki online tečajev za digitalni marketing izdajajo tudi certifikate o usposobljenosti, ki so različno sprejeti pri bodočih delodajalcih, tako, da lahko nekatere izmed njih vnovčite tudi pri razgovorih za službe in bodoče kariere v digitalnem marketingu.

Vir 2

NAMIG IZ PRAKSE: Online tečaji za izobraževanje na področju digitalnega marketinga so odlična iztočnica ne samo za tiste samouke, ki želijo osvojiti znanja “zase”, temveč tudi za nas, podjetja, ki investiramo v izobraževanje svojih kadrov. Online tečaji, ki jih zaposleni lahko opravijo v času, ko niso na delovnem mestu (uka željni zaposleni pa to nedvomno želijo), predstavljajo ne samo prihranek časa in s tem povečano učinkovitost, temveč tudi in predvsem dodano vrednost, ko govorimo o prepoznavanju specifičnih izzivov, za katero bi sicer ekipa, ki se z izzivi ukvarja, porabila bistveno več časa. Prodaja terjatev, Prvafina.si

Izobraževanje o digitalnem marketingu preko prebiranja blogov

Blogov o digitalnem marketingu je, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, nešteto. Od nekaterih, ki so bolj splošni oz. pokrivajo več posameznih tematik digitalnega trženja (npr. marketing na Googlu, marketing na socialnih omrežjih, email marketing ,…) do takšnih, ki so specializirani samo za posamezna področja digitalnega marketinga (npr. optimizacija spletnih strani, Google Ads oglaševanje, vsebinski marketing, YouTube marketing, itd…).

NAMIG: Za tiste, ki ste že vešči osnov digitalnega marketinga, je priporočljivo, da tudi v okviru posameznih kanalov digitalnega trženja, poiščete še bolj poglobljene in nišne vire za razširitev svojih znanj. Npr.: tisti, ki že poznate osnove optimizacije spletnih strani, poskušajte najti napotke za še bolj specifična znanja znotraj SEO optimizacije (npr. offsite SEO optimizacija spletnih strani).

Prednosti spremljanja blogov in ostalih novic iz področja digitalnega marketinga so predvsem v tem, da lahko za potrebne vsebine, ki jih želite razumeti, izberete svoj tempo “dojemanja” takrat, ko imate čas. Pomankljivost nekaterih blogov iz področja digitalnega trženja je v tem, da so vsebine v blogih pogosto zastavljene naključno in brez nekega redosledja, da se bi lahko začeli izobraževati res na prvem koraku in potem nadaljevali na ostale. Obenem ni malo digitalno marketinških blogov, katerih cilj je predvsem, da vam prodajo svoje storitve, pa tudi nasveti kaj je na posameznem področju digitalnega marketinga bolj pomembno od česa drugega, so si od bloga do bloga nemalokrat nasprotujoče.

Izobraževanje o digitalnem marketingu s pomočjo sledenja strokovnjakom na družabnih omrežjih

Na različnih družabnih omrežjih je mogoče slediti različnim strokovnjakom za posamezna področja digitalnega marketinga. Najbolj priporočljivo in logično je, da na različnih omrežjih sledite tistim strokovnjakom, ki posamezna omrežja tudi sami uporabljajo za svoj speltni nastop – ker to pomeni, da so njihovi nasveti podajani iz njihove lastne prakse.

Težko je pričakovati, da je nekdo strokovnjak kar za vsak družabna omrežja in vse digitalno marketinške kanale, čeprav je po drugi strani tudi res, da največjo pozornost uspejo pritegovati v prvi vrsti tisti, ki vedo kako je treba ustrezno nagovarjati ciljno publiko na posameznem družabnem omrežju in ne nujno nekdo, ki dejansko to omrežje uporablja pri svojem delu. Ogromno je namreč na spletu podjetnikov in posameznikov, ki vrhunsko obvladajo digitalni marketing za svoj spletni nastop, na različnih kanalih, a te storitve ne ponujajo kot možnosti, da bi o tem izobraževali druge.

NAMIG IZ PRAKSE: Na srečo je ne samo v tujini, temveč tudi v Sloveniji, mogoče na družabnih omrežjih, slediti marsikateremu strokovnjaku, ki z veseljem poda svoj pogled tudi, če ga povprašate in ne postanete direktno nejgova stranka. Če se odločate za izobraževanje o digitalnem marketingu na način, da boste sledili ekspertom, ki svoja znanja in izkušnje delijo tudi na družabnih omrežjih, se v prvi vrsti osredotočite na tiste, ki so v svojih objavah konsistentni, ki so odzivni in, ki o svojem področju, objavljajo nasvete več let. Težko je namreč nekoga sprejeti za strokovnjaka, če vam že čez 3 mesece, deli nasvete, ki sicer ne sodijo v dejavnost o kateri je ta isti svetoval še nekaj mesecev, nazaj. Bonitetne informacije www.ebonitete.si

Izobraževanje o digitalnem marketingu s pomočjo mentorjev

Mentorstvo za posamezna področja digitalnega marketinga je v tujini zelo priznano in na splošno uveljavljeno kot ena boljših praks za prejem znanj iz področja digitalije. Razlog je v tem, da mentor, za razliko od svetovalca, prevzema tudi osebno odgovornost za uspeh projekta, ki ga mentorira, hkrati pa tudi za uspeh na področju prenosa znanj on mentorja k mentorirancem. Svetovalci, po drugi strani, “zgolj” podajajo nasvete, ki jih slušatelj lahko upošteva in implementira ali pa ne.

V Sloveniji je mentorjev, ki prevzemamo osebno odgovornost za rast digitalnih in spletnih projektov, kakor tudi odgovornost za prenos uporabnih znanj iz različnih področij digitalnega trženja, kar nekaj. Večino mentorjev lahko najdete na družabnem omrežju LinkedIN, ker gre pri mentoriranjih praviloma za storitve, ki targetirajo na BTB segment. Ta pa je najbolj izpostavljen ravno na LinkedIN družabnem omrežju.

NAMIG IZ PRAKSE: Mentorstvo za digitalni marketing je priporočljivo na točki, ko digitalni marketing vaše spletne strani, obstane. Takrat je trenutek, da najdete nekoga, ki vam pokaže in razloži nadaljno pot in, ki pomaga odločiti v katero smer je vaš digitalni nastop mogoče peljati naprej. Je pa res, da je kvalificirane mentorje, ki so pripravljeni prevzeti osebno odgovornost za nadaljni napredek vaše spletne strani, najti kar težko. Urška in Gregor: team building Paintball.Ljubljana.si

Izobraževanje o digitalnem marketingu s pomočjo e knjig

Številne eknjige iz področja digitalnega marketinga prinašajo obilo uporabnih in praktičnih napotkov za spoznavanje bodisi osnov iz digitalnega marketinga, bodisi naprednih veščin digitalnega trženja. V tem pogledu se nakup (nekatere e knjige so pa tudi brezplačne) splača, četudi so ponavadi izdajane bodisi zato, da se prodajajo, bodisi, da se izdajatelji teh e knjig, “dokopljejo” do vaših elektronskih naslovov (v zameno za dolvleko takšnih e knjig).

Slabost e knjig iz področja digitalnega marketinga je v tem, da se področje digitalnega marketinga razvija skokovito hitro in številni nasveti v njih, kakor tudi številni prikazani prijemi, ki bi jih naj uporabljali pri vašem delu, preprosto več ne držijo, ker so se platforme, za katere so prikazani primeri, od dneva izdaje pa do dneva, ko vi prebirate vsebino, že bistveno spremenile.

Izobraževanje o digitalnem marketingu s pomočjo webinarjev

Webinarji o različnih vejah digitalnega marketinga so koristni, ker lahko na njih, v živo spoznate sogovornika, ki predava obravnavano tematiko, hkrati pa vam je omogočeno tudi postavljanje vprašanj, ki so konkretneje vezana na vaše poslovne izzive.

Ne glede na to, da so webinarji praviloma organizirani zato, da pridobivajo nove potencialne stranke za organizatorja webinarja, lahko na webinarjih (plačljivih in brezplačnih) izveste marsikaj uporabnega ali pa vsaj obnovite svoja znanja, s katerimi morda zaradi pomanjkanja časa niste več povsem na tekočem.

NAMIG IZ PRAKSE: Webinarji so definitivno odlična priložnost za dopolnitev znanj iz področja digitalnega marketinga. Še večjo dodano vrednost pa predstavljajo webinarji, v kolikor so specifično vezani na panogo s katero se ukvarjate sami. Na ta način pridete ne samo do novih in uporabnih znanj iz strani predavateljev in inštruktorjev, ampak tudi iz strani ostalih, ki delujejo v vaši panogi. Na ta način se hitro lahko stkejo nove vezi, poslovna sodelovanja in prenos dobrih praks. Tina iz Artroza kolena Magus.si.

POVZETEK: Digitalni marketing je hitro spreminjajoča in hitro razvijajoča se panoga. Ne glede na to ali ste že podkovan “stari maček” na področju digitalije ali ste “novinec”, je za dolgoročni uspeh v digitalnem marketingu nujno, da ostajate na tekočem s panogo. Saj vam to zagotavlja konkurenčno prednost pred ostalimi, ki utegnejo ubirati digitalne prakse, ki so se jih naučili že pred leti. Metod za osvajanje digitalno marketinških znanj je vedno več, je pa, tako kot pri vsaki drugi stvari, potrebno znati ločiti zrnje od plevela in imeti v mislih, da se ponavadi največ naučimo takrat, ko delamo sami, na svojem projektu. Res da ne gre na ta način najhitreje, zagotovo pa denarja stane najmanj.

Uporabno:

Video z brezplačnimi viri do znanj iz področja digitalnega marketinga:

Dodatno:

1 – Here are the top 17 ways to learn digital marketing
2 – How To Learn Digital Marketing Skills
3 – Seo-Praktik