3 tipi drsnih omar in razlike med njimi

posted in: Aktualno | 0

Ker imamo na naših spletnih straneh, posebej specializirano spletno stran, ki je namenjena pretežno predstavitvi drsnih vrat (za garderobne in vgradne omare ter kot predelne stene), je v tem prispevku, tokrat nekaj več besed, najprej namenjeno tudi notranjosti drsnih omar. Nato pa so pojasnjene še razlike med 3 osnovnimi tipi drsnih omar po naročilu.

.

Najpogostejša opremljenost notranjosti drsne omare

.

Najpogostejša in tudi najcenejša izvedba notranjosti drsne omare, je takšna, ki vsebuje osnovne (premične, odlagalne police) in pa klasične obešalne palice. Kot pa vemo, že iz vseh ostalih naših zapisov na blogu, je ostalih možnosti za opremo notranjosti drsne omare, še bistveno več.

Na spodnji sliki je prikazana recimo ena izmed možnosti, ki se v večini primerov vgradenj drsnih omar, v podobni izvedbi, opremlja največkrat. Edino razporeditev je, glede na število uporabnikov in velikost omare, ponavadi različna.

.

drsna omara notranjost
Možnost opremljenosti notranjosti drsne omare. Trije osnovni prekati: levi s polico na vrhu, obešalno palico in tremi predali, sredinski z vertikalo razdeljen na več polic in krajšo obešalno palico za daljša oblačila ter desni z dvema obešalnima palicama in vmesnim izvlečnim predalom. Dodatne primere opremljanja notranjosti drsnih omar, zbiramo na tej povezavi.

.

Po globini je drsna omara, največkrat globoka od 60 cm naprej (če pa bomo v omaro pospravljali večjo, debelejšo in tudi zimsko garderobo, pa priporočamo, globino korpusa omare (brez drsnih vrat) vsaj od 65 pa do 70 cm).

Drsna vrata na vgradni drsni omari, sploh NI NUJNO, da so postavljena tik ob omarni korpus, ampak so lahko po želji in po potrebi, montirana tudi bolj vstran od samega korpusa.

.

drsna vrata pomaknjena od notranjosti omare
Spodnja tirnica drsnih vrat vgradne omare, ki je navzven bolj pomaknjena od notranjosti omare in predalov. Prikaz zaključka omare tudi ob keramični, zidni oblogi.

.

Trije najpogostejši tipi drsnih omar

.

V največ primerih je vgradna drsna omara montirana od enega do drugega zidu ter od tal do stropa, med druga dva najpogostejša načina pa sodita še vgradnja drsne omare do stropa in zaključene z eno ali dvema omarnima stranicama (namesto zidnih sten) ter samostoječa drsna omara (z obema omarnima stranicama in NE do stropa).

Pri samostoječi drsni omari, bodite pozorni, da se po trenutno veljavni zakonodaji (datum tega zapisa: junij 2016), ta NE ŠTEJE med vgradne in je zato pri njej davek na dodano vrednost, obračunan drugače (višji davek), kot pri vgradni omari, pa tudi zaradi porabe materiala (takšna drsna omara vključuje stranice in strop ter hrbet), bo cena, čeprav je omara manjša od vgradne, višja. Prednost takšne, samostoječe drsne omare pa je sicer v tem, da jo lahko po prostoru, po potrebi, tudi prestavljamo.

Primer samostoječe drsne omare je prikazan na spodnji sliki:

.

samostoječa drsna omara
Samostoječa drsna omara je sicer izdelana po merah razpoložljivega kota sobe in prostora med zidno steno in obema posteljama (zakonsko in ožjo enojno), a NI vgradna. Ima lasten omarni strop ter lastni omarni stranici.

.

Ostale primere vgradnih drsnih omar (z eno ali brez omarnih stranic), lahko vidite v skoraj vsakem našem zapisu, najbolj natančno pa je prikazan ta, kjer se je drsna omara vgrajevala v predsobo.

.

**********

.

Ker je največ zanimanja za montažo različnih tipov drsnih omar, v spalnicah, priporočamo še ogled naše specializirane spletne strani, ki jo namenjamo samo predstavitvi spalnic. Na povezavi.