Drsna vrata na prehodu med kopalnico in stopniščem

posted in: Aktualno, Drsna vrata | 0

Čeprav bi dejansko lahko primer, ki je opisan spodaj in smo ga izdelovali pred kratkim, uvrstili na spletno stran, ki jo namenjamo izključno predstavitvi rešitev z drsnimi vrati (drsna-vrata.si), smo se vseeno odločili, da ga namenimo na spletno stran z vgradnimi omarami, še posebej zato, ker smo v zadnjem prispevku, prikazovali primer izdelave notranjosti vgradne omare v spalnici, zdaj pa imamo možnost pokazati primer zunanjosti oz. sama drsna vrata.

Drsna vrata na spodnjih slikah so montirana na prehodu med kopalnico in stopniščem.

Stopnišče je okroglo in se strmo, precej tesno, spušča k vhodu v kopalnico, zato montaža klasičnih krilnih vrat za kopalnico, v tem primeru ni prišla v poštev.

Ker jih preprosto ne bi imeli kam odpirati.

Stena ob stopnišču (spodnja slika) dopušča ravno dovolj prostora, da bodo drsna vrata tekla ob njej nemoteno, hkrati pa ta prostor zaradi samega stopnišča, niti ni mogoče uporabiti za kaj drugega:

.

drsna vrata na prehodu iz stopnišča v kopalnico
Pogled na drsna vrata na prehodu iz stopnišča v kopalnico iz stopniščne strani.

.

Za celovito barvno usklajenost ambienta, je za polnilo drsnih vrat uporabljen iveral v naravnem in temnejšem lesnem vzorcu, z vidno lesno strukturo in letnicami, ki potekajo navpično po samih vratih.

V temnem lesnem odtenku je tudi samo stopnišče (pohodne ploskve plus osrednji steber), stopniščna ograja, pa tudi tla na hodniku.

Na zgornji sliki se tudi lepo vidi montirana tirnica ob zidni steni na tleh ter zgornje vodilo, ki je montirano pod, v ličnem lesnem vzorcu, izdelano naslonsko letvijo.

Pogled proti kopalnici, ko so drsna vrata delno odprta, je prikazan na spodnji sliki:

.

drsna vrata na prehodu med kopalnico in stopniščem

.

Težišče drsnih vrat je na spodnji enojni tirnici.
Lesno polnilo je “ujeto” v lične in zaobljene aluminijaste ročaje, aluminijasto pa je tudi zgornje vodilo in tirnica drsnih vrat.

Sama vrata so montirana na stopniščni strani iz zunanje strani kopalnice.
Na svoji desni pa se pri zapiranju v celoti dotikajo naslonske letve na zidni steni, ki zaključuje stopnišče.

To je še lepše prikazano na spodnji sliki, kjer vidimo kako zgleda prostor iz stopniščne strani, ko so vrata v celoti zaprta:

.

zaprta drsna vrata

.

Ravno za primere, v katerih zidne stene niso povsem ravne, se ob zaključku drsnih vrat (stiku z zidno steno) izdela naslonska letev, ki služi za morebitno potrebno poravnavo, tako, da so drsna vrata v celoti zaprta in, da tudi v primeru neravnih sten ni na zgornji ali spodnji strani vrat, špranje.

Pogled na drsna vrata iz kopalniške strani, je prikazan spodaj:

.

drsna vrata iz kopalnice

.

Polnilo drsnih vrat se estetsko ujema tudi z izborom keramičnih ploščic na tleh ter izborom barve dekorja na stenah kopalnice.

.

*******

.

Ostale primere opremljanja z drsnimi vrati, si lahko ogledate na tej povezavi.