Garderobna omara in pregradna stena v mansardi

Čeprav smo že kar nekaj časa nazaj, na naši spletni strani, pripravili velik Vodnik za izbiro ustrezne garderobne omare (za različne prostorske možnosti), vseeno tokratno našo objavo, izkoriščamo za to, da je v njej predstavljena garderobna omara in pregradna stena, v mansardi.

.

*********

.

Mansardna stanovanja in pa tudi samo mansardne, posamične sobe, imajo cel kup posebnosti in prostorskih specifičnosti, ki jih etažni prostori (z ravnimi stropi) ponavadi nimajo.

Zraven tega, da je praktično v skoraj vseh mansardah, vsaj v nekaterih sobah, strop poševen, imamo precej mansardnih stanovanj danes urejenih tako, da je prostor odprt in pripravljen za opremljanje s pohištvom, a je obenem v času urejanja mansarde, ostal v enem, celotnem prostoru.

S časom se potrebe po ureditvi nekoč enega, mansardnega prostora, spremenijo (prihod otrok, želja po ureditvi ločenih sob, želja po ureditvi dodatnega, ločenega stanovanja, ipd…).

Že v prispevku, kjer so predstavljene nekatere ideje za pregradne stene (z drsnimi vrati), smo govorili o tem, da si lahko pregrade v mansardnih stanovanjih, damo izdelati na različne načine.

Po eni strani, se lahko vrnemo v tretjo gradbeno fazo in si damo izdelati mavčne, fiksne in nepremične stene, po drugi strani, pa je hitrejša in enostavnejša pot ta, da mansardne prostore ločimo z iveralnimi predelnimi stenami – ki ne zahtevajo vračanja v tretjo gradbeno fazo.

Še posebej, ker v mansardnih in vseh zgornjih prostorih hiš in stanovanj, notranje opremljanje spremlja tudi potreba po lahkih materialih, je predelna stena iz iveralne osnove, najpogostejša izbira.

Pa tudi iz cenovnega vidika je iveralna predelna stena cenejša kot mavčna.

.

********

.

Garderobna omara v novo nastajajočem stanovanju v mansardi

.

Na spodnjih dveh slikah je prikazana garderobna omara v novo nastajajočem podstrešnem stanovanju, na njeni nasprotni strani pa je postavljena iveralna predelna stena, ki mansardni prostor, ločuje na dve sobi.

.

garderobna omara v mansardi
Štiridelna garderobna omara v mansardi s sredinskimi ogledalnimi vrati.

.

Garderobna omara na zgornji sliki, zaradi klima naprave na levi, zunanji, zidni steni, ni v celoti vgrajena od enega do drugega zidu. Po svoji zasnovi se začenja pri desni zidni steni in končuje z lastno omarno stranico (celovit slikovni prikaz podobne zasnove vgradne omare (zid/stranica) v predsobi, je prikazan na tej povezavi).

Omara je štiridelna, vgrajena od tal do stropa, pri čemer so drsna vrata ter zgornje vodilo in spodnja tirnica, montirani tik pred prelom stropa. Sredinski dve vratni polnili sta iz ogledala, levo in desno pa sta drsni vratni krili, zapolnjeni z navadnim, belim, matiranim iveralom. Ročaji so elegantni, aluminijasti, srebrni.

Dodatne primere vgradnih omar z ogledalnimi vrati si lahko ogledate tukaj.

Na nasprotni strani garderobne omare, je bila želja po postavitvi lične in nemoteče pregradne stene.

Z željo, da se ne poškodujejo že položena talna obloga, pobarvane stene in urejen strop, je nastala pregradna stena, ki je iz enega prostora, naredila dva ločena, mansardna kotička.

.

pregradna stena v mansardi
Pregradna stena v mansardi.

.

Desni del se s pisalno, kotno mizo in manjšim regalnikom, uporablja kot računalniški kotiček, v sredinski in odprt del, so lastniki kasneje namestili pohištvo za ločen dnevni prostor.

Ostale rešitve za mansardne prostore, si lahko ogledate na tej povezavi, sicer pa vas, kot vedno, če vas zanima prilagodljiva garderobna omara za npr. mansarde ali druge prostorske posebnosti, vabimo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti in z veseljem bomo pripravili informativno ponudbo.