4 primeri postavljanja garderobnih sob v mansardah

Nekaj idej in primerov izdelanih garderobnih sob, smo na naši strani, že predstavljali. Našli jih boste v prispevku, kjer predstavljamo moderne garderobne sobe in tudi v prispevku, kjer so predstavljeni 3 primeri izdelanih garderobnih sob.

A, ker je povpraševanj, predvsem za opremljanje garderobnih sob v mansardnih prostorih, precej, smo za tokratni prispevek, pobrskali za še več primeri garderobnih sob. Tokrat v mansardah.

Mansarda že sama po sebi zaradi prostorske razporeditve, predstavlja poseben opremljevalski izziv. Dimniške ovire, poševni stropi, zidne ovire, pregrade, inštalacije, nepravilne razporeditve prostorov in ponavadi tudi manjši prostori, so praktično spremljevalci skoraj vsake mansarde.

Zato se pogosto, kot lahko vidite na primerih spodaj, v mansardah, zgodi, da nastane kakšna prostorska niša, ki je ne moremo uporabiti za noben standarden prostorski ambient (recimo spalnico, otroško sobo, kopalnico,…).

V teh primerih lahko v takšnem prostoru nastane garderobna soba.

.

Garderobna soba v mansardi – primer 1

.

garderobna soba mansarda
Garderobna soba mansarda – primer izdelave omar v notranjosti in izdelave vhoda v garderobno sobo.

.

Prvi primer (na sliki zgoraj) prikazuje izdelavo garderobne sobe po merah prostora, ki smo ga imeli na voljo. Del prostora, ki je namenjen spalnici, je preprosto ločen s pregradno steno iz drsnih vrat, za njo pa so izdelani in zmontirani omarni korpusi po meri.

Da je teh dovolj, je del omarne vertikale postavljen tudi na vhodno stran garderobne sobe. V tem primeru lahko stranka do oblek dostopa tako iz spalnice, kot tudi iz garderobne sobe.

V notranjosti ima garderobna soba več po meri izdelanih omarnih prekatov.
Ti so opremljeni klasično z obešalnimi palicami, nekaj izvlečnimi predali in odprtimi policami.

Tudi, če ima naša mansarda več prostora, ni nobene potrebe, da ima garderobna soba v njej, za vsak omarni prekat svoja vrata.
Zadoščajo ena na vhodu v garderobno sobo. Notranjost pa lahko pustimo odprto.

Na ta način bo tudi preglednost nad vsebino na policah in obešalnikih boljša, hkrati bomo porabili manj materiala, obenem pa tudi manj prostora (drsna vrata z vodilom vred vzamejo cca. med 8 do 10 cm).

.

Drugi primer – garderobna soba mansarda, spalnica

.

garderobna soba mansarda spalnica
Garderobna soba mansarda, spalnica. Garderobna soba na vhodu v spalnico.

.

Sliko iz drugega primera smo tudi že pokazali v enem izmed prispevkov iz zgornjih povezav. Tukaj jo prikazujemo znova, ker je v tem primeru garderobna soba narejena na prehodu v samo spalnico v mansardi.

Na ta način je ločen spalnični prostor (ki se nahaja pod spuščenim ravnim delom stropa) od garderobnega prostora pred spalnico.

Takšna rešitev je praktična tudi zaradi tega, ker ni nobene potrebe, da se visoke omare nahajajo v spalnici. Zanje smo pred samo spalnico našli prostor s poševnim stropom. Na ta način smo vanj lahko montirali po meri izdelano garderobno sobo.

Z montažo ogledal na drsnih vratih, smo tudi vizualno povečali prostor, obenem pa nam v tem primeru ni potrebno iskati dodatnih sten za obešanje ogledal.

Prehod v spalni del je narejen iz nižjih drsnih vrat z motnim, belim steklom.

Dodatni primer izdelave garderobne sobe v mansardi, boste našli tudi v članku 4 primeri izdelave garderobnih sob po meri.

.

Garderobna soba v mansardi – niša za obleke

.

Primer na sliki spodaj prikazuje kako je izdelana garderobna soba pod poševnim stropom, le, da se v tem primeru soba ne stika s spalnico ali drugim prostorom.

Za obleke smo v tem primeru našli prostor pod poševnim stropom, kar iz stopnišča.

Garderobna soba je ponovno zaprta z drsnimi vrati (belo steklo z aluminijastimi prečnimi letvicami).

V notranjosti pa so po višini izdelani različni omarni prekati.

Desni, ob steni, imajo odprte police za srajce in puloverje.
Nižji, v globini, povsem pod poševnim stropom, so namenjeni obešanju srajc, hlač in plaščev.

Omarni korpus je v beli barvi, sicer pa precej primerov opremljanja omar iz notranje strani, prikazujemo tudi v članku Primeri ureditev notranjosti vgradnih omar.

Za dodatne primere priporočamo tudi ogled članka Vgradne omare po meri. Med vsemi predstavljenimi primeri je v njem prikazan tudi primer tako garderobne sobe kot tudi omar v mansardi.

.

garderobna soba mansarda niša
Garderobna soba mansarda – primer ureditve prostorske niše.

.

Kljub temu, da je prostorska niša ozka in globoka, smo jo s policami po meri in drsnimi vrati, izkoristili kot manjšo garderobno sobo.

.

Večja garderobna soba v mansardi mladinske sobe

.

Zadnji primer (slika spodaj) prikazuje postavljanje garderobne sobe v otroški sobi, ki je postavljena v mansardo. Otroška soba je namenjena za dva mladostnika, zato je tudi notranjost garderobne sobe, opremljena z omarnimi korpusi, ki delujejo že povsem odraslo.

Na mladostništvo spominjata zgolj barvita lična dekorirana pasova na frontah drsnih vrat.

Spodnji del notranjosti garderobne sobe je opremljen z izvlečnimi predali, sredinski omarni prekat pa bosta mladostnika koristila skupaj.

Ker sama garderobna soba nima svojega vira dotoka naravne svetlobe, je v tem primeru, na strop montirana senzorska luč.
Le ta deluje le, ko odpremo vrata v garderobni prostor.

.

garderobna soba otroška soba
Garderobna soba mansarda. Opremljanje v sobi za dva mladostnika.

.

Vabljeni k spremljanju ostalih naših nasvetov in prispevkov.
Ali, da se nam oglasite za pripravo informativne ponudbe.

Z veseljem bomo svetovali.