Garderobne omare z drsnimi vrati

Kot lahko razberete že iz večine prispevkov, na katerih predstavljamo vgradne omare iz našega programa, se v osnovi garderobne omare z drsnimi vrati, lahko razdelijo na dvoje:

  • garderobne omare z drsnimi vrati, ki jih je mogoče premikati po prostoru (tako imenovane samostoječe garderobne omare) in
  • garderobne omare z drsnimi vrati, ki jih ni mogoče premikati na drugo mesto (tako imenovane vgradne, fiksne ali tudi zidne omare)

V prispevku v nadaljevanju so prikazani primeri garderobnih omar z drsnimi vrati v različnih prostorih ter tudi razlike med samostoječimi in vgradnimi omarami, na splošno.

Preden prikažemo vse predstavljene primere, pa še beseda o tem kdaj se ponavadi odločimo za garderobne omare z drsnimi vrati, namesto klasičnega, krilnega odpiranja vrat.

V članku z naslovom Poudarek na drsna vrata vgradnih omar, lahko vidite precej vgrajenih omar z drsnimi vrati, predvsem na hodnikih in predprostorih. Glavna prednost drsnih vrat je namreč v tem, da prihranimo prostor napram uporabi klasičnega krilnega odpiranja.

Če je prostor ozek in ga hkrati večkrat uporablja več ljudi (predsobe, hodniki, stopnišča,…), je zato uporaba drsnih vrat na omari, predvsem bolj praktična.

Pri krilnem odpiranju vrat, morajo ostali mimoidoči, počakati, medtem, ko nekdo uporablja omaro.
Pri drsnem odpiranju vrat tega ni potrebno, preprosto zato, ker se vrata ne odprejo navzven (v prostor).

Sicer pa, kot verjetno že veste, lahko podrobneje in o prednostih uporabe drsnih vrat, na splošno, prebirate na naši spletni strani, ki jo namenjamo izključno drsnim vratom.

.

garderobne omare z drsnimi vrati
Primer garderobne omare z drsnimi vrati v pisarni.

.

Najpogostejši pomisleki pri odločitvi za garderobne omare z drsnimi vrati

.

Stranke, ki razmišljajo o tem, da bi si namesto klasične omare s krilnim odpiranjem vrat, dale izdelati (ali naročiti) garderobno omaro z drsnimi vrati, imajo najpogosteje naslednja vprašanja:

.

Kako so montirana drsna vrata na garderobni omari?

.

V našem programu imamo garderobne omare z drsnimi vrati, izdelane tako, da je vodilo za drsna vrata, montirano tako v tleh, kot na stropu omarnega korpusa (ali, po želji, zidnega stropa). Spodnje vodilo se imenuje tirnica (ker deluje kot tir po katerem se vrti kolešček mehanizma drsnih vrat pri njihovem premikanju). Tirnico lahko privijačimo ali prilepimo na spodnjo podlago.

V primeru, da je v prostoru nameščeno talno gretje, uporabimo lepljenje tirnice. V nasprotnem primeru, tirnico privijačimo.

Zgornje vodilo se lahko montira na zidni strop ali na omarni korpus (odvisno od primera do primera). Ker ima precej strank pomisleke glede montažnih stropov (knauf), naj zapišemo, da brez težav in posebnosti, zgornje vodilo montiramo tudi na montažne strope.

Težišče drsnih vrat je pri tleh (torej v tirnici).
Zgornje vodilo služi samo zato, da so vrata poravnana in, da drsna vrata tečejo gladko.
Vrat ne obešamo na strop!

Na splošno si lahko še več detajlov o samih drsnih vratih, preberete tudi v prispevku, ki smo ga spisali najprej (ko smo začeli s spletno stranjo drsna-vrata.si).

.

vgradna omara v spalnici
Drsna vrata garderobne omare v spalnici. Posebej programu pohištva za spalnice, imamo namenjeno spletno stran, na povezavi.

.

Kakšne so možne kombinacije materialov na drsnih vratih?

.

Kar se tiče polnil drsnih vrat garderobne omare, so lahko ta iz iverala (na voljo je čez 40 barv) in stekla (kjer imamo v ponudbi prav tako čez 40 barv). V povezavi s tem, priporočamo tudi ogled članka Razlike med omarami z drsnimi vrati.

Posamezne vrste materialov je mogoče med seboj tudi kombinirati. Tako v različnih barvnih odtenkih, kot v različnih materialih.

Dodatno lahko namesto stekla ali iverala, za del polnila drsnih vrat na omari, uporabite ogledala (primerno predvsem za spalnice, garderobne sobe in hodnike). Ogledala so lahko navadna, zatemnjena ali dodatno tehnološko obdelana (gravure).

Dodaten pečat in estetiko izgledu drsnih vrat dodajo tudi svetila (recimo montirana na strop hodnika), ki svetijo z usmerjenim snopom svetlobe proti drsnim vratom garderobne omare.

.

omara v ožji predsobi
Primer garderobne omare z drsnimi vrati iz ogledala (na sredini).

.

Kako je z rokom izdelave in montaže garderobne omare z drsnimi vrati?

.

Glede na to, da so naše omare v celoti (omarni korpus plus drsna vrata plus morebitni dodatni ostali pohištveni elementi) izdelani pod isto streho, poteka dostava in montaža garderobne omare v celoti (razen, če je pohištva več), v eni dostavi. Od dneva potrditve naročila izdelave garderobne omare pa do dneva dostave in montaže traja tri koledarske tedne. Dostavo in montažo, izvajamo po celotni Sloveniji.

Ostala najpogostejša vprašanja in odgovore v zvezi z garderobnimi omarami (klasičnimi ali z drsnimi vrati), si lahko ogledate v prispevku 10 hitrih odgovorov na najpogostejša vprašanja pri nakupu vgradne omare.

.

kotna vgradna omara z dvema omarnima stranicama
Primer kotne garderobne omare v mladinski sobi. Programu pohištva za mladinske in otroške sobe, namenjamo spletno stran otroškesobe.com.