Moderne garderobne sobe

Naj vam tem, ki se zanimate za izdelavo garderobne sobe, olajšamo brskanje in najprej predstavimo 2 povezavi, kjer smo o garderobnih sobah že nekaj napisali in v njih tudi predstavil že nekaj primerov:

V tokratni objavi je primerov izdelanih (predvsem modernih) garderobnih sob, še več, sicer pa, kot verjetno že veste, v garderobne sobe, najpogosteje postavljamo vgradne omare po meri (galerija na povezavi, na prvi strani) in nizke regalnike ter predalnike, glede na potrebe v sami sobi.

.

Garderobne sobe glede na način dostopa do njih

.

Najbolj splošna in uporabljana delitev garderobnih sob je delitev glede na tip dostopa v garderobni prostor. Po tej delitvi, garderobne sobe ločimo na:

  • odprte garderobne sobe
  • zaprte garderobne sobe in
  • kombinirane garderobne sobe

O odprti garderobni sobi govorimo preprosto takrat, ko vsebino garderobne sobe preprosto ne zakrijemo z mavčnimi stenami ali drsnimi vrati ali omarami.

Zaprte garderobne sobe najpogosteje zapremo z drsnimi vrati, včasih pa tudi s klasičnimi (recimo sobo, kjer že obstoječ prostor, kateremu smo samo na vhodu vanj, odvzeli vratno krilo, pustili pa podboj, namenimo za garderobni prostor).

Kombinirana garderobna soba ima vhod delno fiksen (z mavčno, leseno, pregradno, stekleno steno), drugi (vhodni) del pa premikamo ob uporabi. Tudi ta premični del je lahko iz poljubnih materialov.

.

garderobne sobe
Primer zaprte garderobne sobe. Belo steklo. Mat.

.

Garderobne sobe glede na postavitev v prostoru

.

O tem, da garderobne sobe najpogosteje postavljamo ob bok spalnicam, smo že govorili.
Zraven spalnic si njihovo postavitev lahko zamislimo tudi ob otroških sobah, na prehodih, v etažah in mansardnih prostorih, tudi ob bok dnevnim sobam in jedilnicam in še kje.

Včasih se stranke odločijo za postavitev garderobne sobe, ki bo služila kot delovni kotiček oz. domača pisarna.

Jasno, cenovno najbolj ugodna rešitev za postavitev garderobne sobe, je izkoristek že obstoječega prostora ali niše. Tak prostor samo zapolnimo z želenimi omarnimi korpusi, po potrebi zapremo z drsnimi vrati in garderobna soba že stoji.

Dražja varianta je postavljanje garderobnega prostora vključno s stenami sobe vred. Iz čisto praktičnega vidika in odvisno od razpoložljivosti prostora lahko v teh primerih namesto sten garderobne sobe, uporabimo kar omare. Ali pa vsaj odprte police in regale.

Na ta način bodo stene garderobne sobe izkoriščene v celoti.

.

garderobna soba v spalnici
Garderobna soba s prozornimi drsnimi vrati v spalnici.

.

Garderobne sobe glede na namen uporabe

.

Odvisno od velikosti razpoložljivega prostora, se ljudje za postavitev garderobnih sob, odločamo zaradi različnih motivov.

Jasno, najbolj klasična je potreba po ločenem prostoru, v katerega bomo pospravljali svojo garderobo. Pogosto se notranjost sobe v teh primerih celo loči na del, ki ga bo uporabljala ženska predstavnica in del, ki je namenjen moškemu.

Drugi možni motivi za izdelavo garderobnega prostora, pa so še:

  • izdelava ločenega prostora za shrambo orodja, pripomočkov, kovčkov, zimske garderobe in prtljage, smuči in čelad (v teh primerih ponavadi v obliki garderobne sobe izdelamo prostore v kleteh, shrambah in ob garažah)
  • izdelava garderobne sobe (shrambe) ob kuhinji (majhno prostorsko nišo ob kuhinji lahko preprosto zapremo z drsnimi vrati in že smo pridobili ločen prostor za shranjevanje ozimnice, živil in podobnega)
  • posamezne prekate garderobne sobe lahko izdelamo tako, da bomo v sobo pospravljali tudi sesalec, likalno desko, večje košare za perilo, večje škatle z novoletnimi okraski in tako naprej.
  • garderobne sobe kot delovni kotički za popoldansko delo na računalniku (garderobna soba v tem primeru bo na primer narejena ob dnevni sobi, v bližini kamina in podobno in bo omogočala hiter “skok” na delovno mesto in nazaj k druženju z družino
  • drugo

.

moderne garderobne sobe
Moderna, kontrastna garderobna soba.

.

Garderobne sobe glede na stil izvedbe

.

Odvisno od tega ali se lotimo postavljanja povsem nove, celotne garderobne sobe s stenami vred ali bomo za garderobni prostor, uporabili katero izmed obstoječih sob in prostorskih niš, bomo pri opremljanju garderobne sobe, določili tudi stil (izgled) garderobne sobe.

V notranjosti garderobne sobe se priporoča praktičnost in izdelavo elementov glede na potrebe in motiv zakaj garderobno sobo sploh potrebujemo, postaviti v ospredje.

Zunanjost garderobne sobe večina gospodinjstev opremi v stilu in izgledu prostora v katerem se ta, ločen, garderobni prostor, nahaja. V primeru, na primer garderobne sobe v spalnici, bomo pozorni na estetsko ujemanje le te, s pohištvom in izgledom spalnice.

V primeru, na primer garderobne sobe v dnevni sobi, bomo vidne fronte garderobne sobe iz dnevne sobe, estetsko uskladili z barvami in materiali v dnevni sobi.

.

moderna garderobna soba
Primer moderne vgradne garderobne sobe ob bok moderni spalnici.

.

Kakšne materiale in barve uporabljamo za garderobne sobe?

.

Podobno kot v ostalem našem pohištvenem programu, enako paleto barv in okovij nudimo pri izdelavi garderobnih prostorov. 40 lesnih barv, barve visokega sijaja, naravni lesni vzorci, možnosti raznovrstnih stekel (prozorna, zatemnjena, peskana, gravirana, prosojna, mlečna, protilomna, različni odtenki ogledal,…) ter raznovrstna vodila v primerih, ko ima garderobna soba drsna vrata, so več kot dovolj za izbor večine kombinacij, ki si jih stranke zaželijo.

Sicer pa je nekatere izvedbe vedno možno prilagoditi izven standardne izvedbe garderobnih sob – še posebej zato, ker je naša dejavnost tako ali tako izdelava pohištva po meri.

.

notranjost garderobne sobe
Ureditev notranjosti garderobne sobe.

Toliko tokrat.
Upamo, da koristi.