Internetna prodaja [Kako razviti sistematičen pristop do naraščajoče spletne prodaje]

Internetna prodaja je, še posebej, v času med in po koronski krizi, dobesedno eksplodirala. Napovedi za rast internetne prodaje so za prihodnja leta še bolj optimistične in pozitivne (vir Statista):

internetna prodaja

V spodnjem članku, v nadaljevanju, je za vse, ki vas zanima internetna prodaja, pripravljenih nekaj uporabnih nasvetov o tem kje odpreti spletno trgovino, kako prodati več preko interneta, kaj sploh je internetna prodaja in dodatni nasveti za boljšo prodajo na internetu.

Kje odpreti spletno trgovino v letu 2021

Resnici na ljubo, odpreti spletno trgovino v letu 2021, ni nič kaj drugače, kot odpreti spletno trgovino, katerokoli leto prej. Možnosti kje vse odpreti spletno trgovino so še vedno iste kot pretekla leta, kvečjemu jih je še nekaj več zraven, saj ravno zaradi aktualne koronske situacije v letih 2020 in 2021, platforme za odpiranje spletnih trgovin, rastejo še bolj intenzivno, kot v preteklosti.

Še vedno so med najbolj popularnimi platformami za odprtje spletnih trgovin shopify, prestahop, wix, squarespace, weebly, volusion, bigcommerce, itd…

Na spodnji sliki je prikazana primerjava posameznih platform, ki omogočajo odprtje spletne trgovine (slika je vzeta iz websitebuilderexpert.com):

NAMIG: Različne, zgoraj omenjene platforme za odpiranje spletnih trgovin, ponujajo različne funkcionalnosti (ki, seveda, vsaka po svoje tudi stanejo), zato ni, pri odločitvi o tem kje odpreti spletno trgovino, odveč pomisliti tudi na to, da spletno trgovino, odprete na lastni spletni domeni in jo začnete razvijati tam. Na ta način se, na dolgi rok, otresete stroškov za plačevanje funkcionalnosti, ki jih omogočajo različne platforme za postavljanje spletnih trgovin.

Primer spletne trgovine na lastni domeni Pohištvo123.si

Slovenska spletna trgovina, ki že več kot desetletje uspešno konkurira pohištvenim online velikanom, na lastni spletni domeni www.pohistvo123.si, je trgovina pohištvo123.si:

spletna trgovina pohistvo123

Kako prodati več preko interneta

Po tem, ko je spletna trgovina enkrat odprta in postavljena ter še posebej po tem, ko mine že nekaj časa, nastopi vprašanje kako preko svoje spletne trgovine (v katero ste vložili x denarja in časa), prodati več (preko interneta).

To je točka, o kateri, marsikdo, začne razmišljati dokaj pozno (oz. prepozno), saj dejstvo, da imate postavljeno spletno trgovino, še ne pomeni avtomatsko tudi dejstva, da bo preko nje dejansko tekla prodaja (kar sama od sebe).

Na tej točki začnemo podjetniki razmišljati o promociji svojih spletnih trgovin in o marketinškem pristopu k spletni prodaji. Kje bomo oglaševali svojo spletno trgovino, kako se bomo sploh lotili marketinga trgovine, ali imamo kader za promocijo in trženje spletne trgovine, ali imamo začrtane marketinške aktivnosti, ki vodijo do večje prodaje preko interneta. Zelo podrobno je na ta vprašanja odgovorjeno v članku Spletna prodaja & kaj se na katerih spletnih kanalih prodaja najboljše

Primer kako prodati več s pomočjo SEO optimizacije [na internetni prodaji blazin Magus]

Spodnja slika prikazuje kako se je spletna stran Magus.si odločila za povečevanje svoje internetne prodaje s pomočjo SEO spletne optimizacije spletne strani. Optimizacija spletnih strani prispeva k temu, da se internetna stran Magus.si, uvršča na Googlu, z večino, njim pomembnih, ključnih besed, posledično pa je zaradi visokih uvrstitev na Googlu, povečana prodaja blazin Magus (ključne besede, s katerimi se Magus.si, nahaja na prvi strani Googla, so zaradi varovanja poslovne skrivnosti, zamegljene):

Največja past internetne prodaje

Razlog, zakaj internetna prodaja “cveti”, se deloma skriva tudi v tem, da se danes preko interneta, lahko prodaja dobesedno vse. Fizični predmeti, storitve, znanje, tehnične rešitve na daljavo, oblačne storitve,….

Če tudi sami prodajate storitve, še posebej, če delujete v panogi prodaje finančnih storitev, obvezno “preučite” kako poteka interneta prodaja na ebonitete.si in prvafina.si.

Primer internetne prodaje finančnih storitev na ebonitete.si in prvafina.si

Na ebonitete.si je mogoče prijava v sistem ebonitete, preko katerega lahko preverjate bonitetne ocene podjetij, njihova internetna prodaja, pa prvenstveno poteka tako, da vsak, ki se prijavi v sistem ebonitete.si, lahko en mesec, brezplačno testira njihovo aplikacijo za preverjanje bonitetnih ocen. Kliknite na bonitete prijava in preverite:

internetna prodaja ebonitete.si

Internetna prodaja na prvafina.si poteka kot klasična lead generation prodaja preko spleta. Lead generation spletna stran pomeni, da gre za internetno stran, katere glavni in prvi namen je pridobivati povpraševanja/sledi/leade…:

internetna prodaja prvafina.si

Je pa zgornje dejstvo, da se pač danes preko interneta uspe prodati vse, delno in po svoje krivo zato, da se internetne prodaje, danes tudi loti vsak. Kar ni narobe, v kolikor se “računica za uspešno prodajo preko spleta” tudi izzide.

Žal je v mnogih primerih, ko se posamezniki in podjetja lotevajo internetne prodaje, tako, da se prodaje lotijo zgolj na podlagi ideje, prebliska ali govorice bližnjih, da bi se nekaj preko spleta dalo odlično prodajati.

Nasprotno od tega je bolje, če se pred samo spletno prodajo, preveri na katerem trgu obstoji povpraševanje (če sploh) za vaš produkt, kakšne so konkurenčne pondube na trgi (in kakšne so aktivnosti konkurenčnih internetnih prodajalcev na trgu) ter kakšna je točka povrnitve investicijo v razvoj internetne prodaje.

Vse preveč podjetnikov smatra, da so največji stroški postavitve uspešne spletne prodaje na internetu povezani z izdelavo spletne trgovine, grafičnim izgledom ter implementacijo tehničnih funkcionalnosti, da spletna trgovina, sploh deluje. A prav stroški internetne prodaje, pravzaprav nastopijo šele po tem delu.

To je takrat, ko lastniki spletnih trgovin, ugotovijo, da bodisi v trgovino prihaja premalo obiskovalcev, bodisi, da obiskovalci ne opravljajo nakupov v trgovini.

NAMIG: V koliko imate težave s številom obiskovalcem, ki prihaja v vašo spletno trgovino, se spoznajte z metodami spletnega oglaševanja ali/in metodami brezplačnega pridobivanja obiskovalcev na vaše spletne strani. Spletno, predvsem Google oglaševanje, je podrobno opisano na povezavi Seo-Praktik.si, brezplačno pridobivanje novih obiskovalcev v trgovino, pa na povezavi Optimizacija spletnih strani.

Dodatni nasveti za boljšo prodajo preko interneta

Če želite izboljšati svojo prodajo preko interneta, razmislite še o spodnjih nasvetih:

  • pred podajanjem na trgu internetne prodaje, preverite količino povpraševanj na posameznih spletnih kanalih (Google, Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIN, Amazon,….). Če vam samemu ne uspe preveriti približnih ocen velikosti trgov posamenzih kanalov, poiščite pomoč strokovnjaka za digitalni marketing.

Dodatne informacije:

  • NAMIG: če se vaša internetna prodaja dotika panoge prodaje ženskih oblačil, priporočam, da podrobno pregledate kako je postavljena internetna prodaja na Opsy.si
  • še več uporabnih in praktičnih napotkov za spletno prodajo boste našli v ostalih naših zapisih, na povezavi Kako razvijamo internetno prodajo vgradnih omar

Viri:

1 – Statista
2 – 8 Best Ecommerce Platforms