Izdelava vgradne omare in stranice – VPRAŠANJA STRANK

V prispevku, ki je pripravljen v nadaljevanju, je objavljeno vprašanje in odgovor za stranko, ki jo zanima izdelava vgradne omare in nima najboljše predstave kako vse so lahko izdelane stranice vgradne omare (vprašanje postavljeno na forumu):

.

izdelava vgradne omare

.

Odgovor:

Vgradna omara je lahko izdelana poljubno.
Kar pomeni, da je omara lahko izdelana tako, da ima na eni strani omarno stranico, lahko pa, če tako želite, sami najprej z mavčno ploščo omejite prostor, kjer želite imeti postavljeno omaro, nato pa vgradimo v ta prostor, omaro.

Omara za katero sprašujete, bo na eni strani postavljena ob že obstoječo zidno steno, na drugi strani pa se bo zaključila z omarno stranico.

Med mnogimi našimi primeri izdelave omar, boste našli takšne omare, celoten (tudi slikovni) postopek izdelave točno takšne vgradne omare (z eno zidno in eno omarno stranico), pa smo objavili v prispevku, kjer se je vgrajevala vgradna omara v predsobo.

Zapiranje tistega dela omare, kjer je predvidena omarna stranica (in ne zidna) z mavčno ploščo ni potrebno, razen, če si izrecno želite videza zidnih sten na vsaki strani omare. Računajte pa, da to znatno podraži samo ceno vgradne omare in, da izdelava mavčnih sten, ne poteka v naši domeni.

Tri primere vgradnih omar z eno zidno in eno omarno stranico, si lahko ogledate tudi spodaj:

.

Vgradna omara z eno omarno stranico
v predsobi

.

vgradna omara z eno stranico
Vgradna omara, naslonjena na zidno steno, na levi ter z omarno stranico na desni.

.

Na zgornji sliki je izdelana dvodelna vgradna omara, ki se zaradi električne omarice, pred njo, zaključi z lastno omarno stranico, pod električno omarico pa je izdelana dodatna komodica za pospravljanje čevljev.

Vgradna omara ima dvoje drsnih vrat (eno ogledalo in eno belo, iveralno polnilo), manjša komodica pred njo pa je izdelana s klasičnimi krilnimi vrati v belem iveralu.

.

Visoka vgradna omara
v starejši meščanski hiši

.

vgradna omara v starejši hiši
Izdelava vgradne omare v starejši hiši.

.

Zgornja slika prikazuje vgradno omaro, postavljeno in montirano v starejši meščanski hiši (za katere so značilni visoki stropi).

Tudi ta omara je dvodelna in se iz leve zaključuje z zidno steno, iz desne pa z omarno stranico. Na vrhu, tik po stropom, lahko vidite polkrožno prilagoditev omarne stranice, uokrivljenemu robu med zidnimi stenami in stropom.

Ker so, posebej v starejših hišah, stropi, ponavadi bistveno višji (tudi od 260 cm naprej), je, da se nekoliko razbije monotonost enobarvnih ličnic omare, leva, drsna omarna ličnica, vmes, dvakrat prekinjena z dekornim pasom v izgledu lesa.

Desna drsna vrata so tudi v tem primeru iz ogledala.

.

Izdelava vgradne omare z dvema omarnima stranicama

.

V tretjem primeru (slika spodaj) je prikazana izdelava vgradne omare v modernem stilu, z dvema omarnima stranicama.

.

vgradna omara z dvema stranicama
Vgradna omara z dvema omarnima stranicama.

.

Trodelna vgradna omara stoji na hodniku, postavljena od tal do stropa, iz obeh strani, pa se zaključuje z omarnima stranicama.

Fronte (drsna vrata) so v barvnem steklu, sam korpus omare pa v navadnem belem iveralu.
Okovje (ročaji, tirnica, vodila) so iz aluminija.

.

********

.

Vse ostale možnosti postavitev vgradnih omar, si lahko ogledate tudi na tej povezavi.