7 najpomembnejših reči, preden se odločite za izdelavo vgradnih omar

Za vse, ki jih zanima izdelava vgradnih omar po meri, smo se za tokratni prispevek, odločili predstaviti temeljite napotke in nasvete, da bo vaša izbira lažja, hitrejša, predvsem pa tudi ugodnejša in preprostejša.

Preden pa se odločite za ponudnika, ki vam bo vgradno omaro izdelal, predstavljamo najprej najpomembnejše točke od katerih je odvisno ali bo izdelava vgradnih omar po meri, za vas dejansko tudi hitra in predvsem zadovoljiva.

.

7 najpomembnejših reči, na katere biti pozoren, ko vas zanima izdelava vgradnih omar po meri

.

  • z izdelavo vgradnih omar po meri, se ukvarja praktično vsako srednje veliko mizarstvo in tudi manjši lokalni mizarji. Cenovno prednost, kakovostno izdelavo in bolj široko ponudbo izbire barv, materialov in dodatkov, ki jih želite imeti v vgradni omari, boste zato dobili tam, kjer vgradne omare izdelujejo specialisti. Pri specialistih, kjer je posel izdelave omar utečen, se posamezni delovni procesi (sprejem naročil, izris skic, izdelava informativne ponudbe, izdelava same omare v proizvodnji, dostava, montaža, servis in reklamacije), od proizvajalca do proizvajalca, razlikujejo. Kjer izdelava vgradnih omar po meri, poteka že desetletja, lahko pričakujete hitrejšo dostavo, praviloma kakovostnejšo in utečeno montažo, urejen po prodajni in reklamacijski servis ter v večini primerov tudi, ugodnejšo ponudbo.

.

izdelava garderobnih sob po meri
Izdelava moderne vgradne omare na prehodu v spalni prostor.

.

  • izdelava vgradnih omar po meri, se od proizvajalca do proizvajalca, razlikuje tudi po vrsti ponudbe za vrata vgradnih omar, notranjost vgradnih omar (omarnih dodatkih,..) ter po širini možnosti, glede izbire barv in materialov. Cene vgradnih omar se zato pri različnih proizvajalcih omar, lahko precej razlikujejo. Najbolj na ceno vgradne omare vpliva vrsta okovja (vodil in ročajev) za vrata vgradne omare (klasično odpiranje omare, odpiranje omare s pomočjo drsnih vrat,…), izbor materialov (steklo, les, ogledala,…), dodatki v notranjosti omare (Prikaz možnosti dodatkov v vgradnih omarah, na povezavi) in drugo.

.

izdelava vgradne omare po meri
Izdelava vgradne omare po meri za spalnico.

.

  • v nekaterih primerih so vgradne omare edini in samostojni pohištveni element v prostoru. V drugih primerih so omare del ostalega pohištva v sobi (npr. spalnice, otroške sobe, predsobe,….). V prostorih, kjer jih postavljamo kot ločene elemente, se ponavadi odločamo za cenejše izvedbe (v navadni, beli barvi). V sobah, kjer vgradne omare predstavljajo del pohištvenega kompleta, jih kombiniramo v lesnih vzorcih (bukev, oreh, pastelne barve, bež, steklo,…). Priporočljivo je poiskati proizvajalca vgradne omare, ki lahko zraven le te, v enakem izgledu in estetiki (izgled ročajev in dekorja) naredi tudi posteljni okvir, komodo za spalnico, omaro v dnevni sobi, nočne omarice, regale v otroški sobi in tako naprej.

.

svetla vgradna omara
Vgradna omara na steni izhodnih vrat na balkon. V enakem stilu narejen tudi posteljni okvir.

.

  • cenik vgradnih omar, ki ga lahko najdemo v večjih pohištvenih, trgovskih centrih in na spletu, je v največji meri, informativne narave, saj je ravno zaradi poglavitne lastnosti vgradnih omar (to je izdelave po meri vsakega prostora, posebej), natančno ceno vgradne omare, težko določiti. Nekateri proizvajalci oblikujejo cenik vgradne omare na podlagi tekočih metrov uporabljenih ročajev (okovij in vodil na drsnih vratih, v kolikor gre za vgradno omaro z drsnimi vrati), drugi proizvajalci za izračun cene vgradnih omar, uporabljajo kvadraturo porabljenega materiala glede na površino front vratnega krila omare.

.

kotna vgradna omara steklo
Izdelava večje, kotne vgradne omare od tal do stropa.

.

  • vključenost montaže in dostave. Kot sicer lahko sami ugotovimo z bežnim in hitrim sprehodom po internetu, se vgradne omare, ponujajo na vsakem koncu in kraju. Tako boste njihovo ponudbo zasledili tudi v največjih centrih s pohištvom (Ikea, Harvey Norman, Lesnina, Rutar,..). Kljub vsemu pa se splača biti pozoren na dostavo in montažo. Še posebej, če je omara velika, bo dostava z lastnim prevoznim sredstvom, težja. Obenem pa po vsej verjetnosti, vgradne omare, sami v celoti v svoj prostor, ne boste uspeli vgraditi. Posebnost vgradnih omar je ravno v tem, da lahko z njimi v celoti izkoristimo prostor. Kar pa nemalokrat pomeni, da so npr. stene tega prostora neravne, ne povsem vzporedne druga z drugo ali, da vsebuje prostor kakšno drugo prostorsko omejitev oz. anomalijo (radiatorske cevi, centralne peči, električne omarice, okenske police, poševni stropi, neravne stene, koti,…). V teh primerih je praktično nemogoče brez pooblaščenega in izurjenega monterja vgradno omaro, postaviti povsem samostojno. Nemalokrat tako prostor zahteva rezanje polic na mestu montaže, prilagajanje omare pri stropih s prekrivnimi maskami, umeščanje naslonskih letev za ravno poravnavo drsnih vrat,…). Primere kako smo prilagajali omare posameznim zidnim oviram, si lahko ogledate na povezavi.

.

garderobna soba v mansardi
Izdelava vgradne garderobne sobe v mansardi.

.

  • odzivnost, priprava ponudbe, svetovanje. Zaradi zasičenosti ponudbe izdelave najrazličnejših vgradnih omar, imamo kupci sicer prednost, ker lahko za izdelavo vgradnih omar, povprašamo na več koncev. Kljub temu, pa velikost ponudbe, prinaša s s seboj nekatere pomankljivosti. Na eni strani imamo tako ponudnike, ki imajo dovolj povpraševanj in kjer so čakalni roki za izdelavo vgradne omare po meri, daljši (ponekod že zelo dolgo časa moramo čakati, da sploh pride do izmere prostora). Na drugi strani pa imamo ponudnike, kjer je povpraševanj malo, a je zato “nervoza” prodajalcev in proizvajalcev večja. V tem primeru smo lahko priča slabšemu (ali dražjemu svetovanju). V vsakem primeru je priporočljivo, da se svetovanje za vgradno omaro opravi na domu. Na ta način boste najlažje primerjali barvne vzorce in nianse v dejanskem prostoru, kjer bo vgradna omara, tudi stala. Po drugi strani, pa svetovanja na domu, kar tako, ne opravijo vsi proizvajalci. Še najbolj priljubljena in pogosta možnost je, da si prvo, informativno ponudbo damo narediti na podlagi skice ali pogovora preko telefona, nato pa k hiši povabimo tiste svetovalce, kjer informativna cena, vsaj približno ustreza našim cenovnim pričakovanjem.

.

omare na hodniku
Izdelava vgradnih omar na hodniku.

.

  • reklamacije, garancija, servis. Ne samo pri vgradnih omarah, ki so izdelane po merah prostora, temveč pri vsem pohištvu in notranji opremi, vse večjo vlogo igrajo tudi po prodajne aktivnosti. Nekatere stranke bodo čez leta želele enako omaro, v katerem izmed ostalih prostorov, druge stranke bodo potrebovale servis ali ponovno nastavitev drsnih vrat, tretje bi na svoja vrata vgradne omare, rade dodale blažilce za mehko in tiho zapiranje, četrte bi rade spremenile notranjost z dodatnimi elementi. Pri manjših mizarjih, ki se ukvarjajo z izdelavo vsega pohištva (pač po naročilu in zahtevah strank) je zaloga ustreznih barv in materialov, praktično nemogoča. Zato tudi težko zagotovijo npr. rezervne dele za obdobje na primer, čez 5 let. Večji proizvajalci in izdelovalci vgradnih omar imajo ves čas na zalogi tako barve, sestavne elemente (ročaje, vijake, okovja, nasadila,…), kot tudi materiale.

.

omara-v-dnevni-sobi
Izdelava večje vgradne omare.

.

Kot vedno, vabljeni k spremljanju naših bodočih objav.