11 primerov unikatnih in po naročilu izdelanih vgradnih omar z drsnimi vrati

posted in: Aktualno, Drsna vrata | 0

Za tiste, ki jih zanima izdelava vgradnih omar z drsnimi vrati po naročilu, sem za tokratno objavo, pripravil več prikazanih primerov izdelave takšnih omar. S kratkimi opisi posebnosti pri vsaki omari.

.

Primer dveh identičnih,
a ločenih vgradnih omar z drsnimi vrati

.

Na sliki spodaj, lahko vidite primer, ki ga pogosto srečamo v blokovskih stanovanjih.

Prostori, ki vodijo iz predsobe in hodnika so v blokovskih stanovanjih pogosto narejeni tako, da vsebujejo dve manjši, a enaki prostorski niši. Ena je ponavadi namenjena za shranjevanje čistil in posode, v drugi se pogosto nahaja centralna plinska peč.

Če prostora zaradi različnih razlogov odslužita svojemu prvotnemu namenu, ju lahko spremenimo v vgradni omari (sicer pa je še nekaj primerov kako smo z vgradnimi omarami zakrivali peči, prikazanih tudi tukaj).

.

vgradni omari z drsnimi vrati po naročilu
Dve identični vgradni omari z drsnimi vrati.

.

Vgradna omara – postavitev zid/omarna stranica

.

Samo za primer, kako je mogoče vgradno omaro narediti tudi ob stenah na prehodih v druge prostore, prikazujem spodnjo sliko.

V tem primeru ima od tal do stropa vgrajena vgradna omara, na eni strani omarno stranico, na drugi strani pa je prislonjena na stensko stranico. Omara je dvodelna, drsna vrata pa imajo za polnilo belo, motno steklo.

Omarna stranica na zunanji strani, je v imitaciji naravnega lesa z vidno lesno strukturo. Takšne rešitve pridejo najbolj pogosto v poštev, ko želimo izkoristiti kotne prostore ter hkrati v popolnosti izkoristiti tudi prostor v višino.

.

vgradna omara zid stranica
Vgradna omara od tal do stropa. Zidna stranica/omarna stranica.

.

Vgradna omara za ozek in dolg hodnik
z neravnimi stenami

.

Na naslednji sliki (spodaj) lahko vidite montirano vgradno omaro v celoti v stensko nišo na hodniku. Hodnik je dolg in ozek, povrh vsega pa so njegove stene neravne.

Omara je štiridelna, polnilo drsnih vrat je kombinacija belega iverala z dekoriranim zelenim iveralnim pasom.
Okovje je aluminijasto.

.

vgradna omara na hodniku
Vgradna omara na ozkem hodniku.

.

Vgradna omara v mansardnem prostoru,
postavljena pod ravni del stropa

.

Za razliko od velike večine primerov, ki jih prikazujemo na naši spletni strani za mansardne prostore (primer tukaj), je spodnja slika primer vgradne omare z drsnimi vrati, postavljene prečno na poševnino stropa. V tem primeru smo višino med tlemi sobe in ravnim delom stropa v celoti izkoristili za postavitev vgradne omare, pod poševnim stropom pa bo kasneje postavljeno ležišče.

Omara je tridelna, pri čemer je sredinsko polnilo drsnih vrat, opremljeno z navadnim ogledalom.

.

vgradna omara v mansardi
Vgradna omara v mansardi.

.

Primer ožje vgradne omare v kot

.

Tudi v primeru na sliki spodaj, lahko vidite montažo višje vgradne omare do stropa, sicer pa je omara sama po sebi ožja od povprečnih. Gre za dvodelno omaro, katere polnila drsnih vrat smo delno kombinirali z ogledali.

Klasična globina omare je 60 centimetrov.
Okovje je aluminijasto, omarne stranice so v belem matiranem iveralu.

.

omara za v kot
Kotna vgradna omara.

.

Vgradna omara,
postavljena ob poševni zid na hodniku

.

Na sliki spodaj smo vgradno omaro postavljali na hodnik.
Ta je širok, a ima za razliko od klasičnih hodnikov kvadratnih in pravokotnih oblik, poševne zidove.

Omaro smo postavili ob bok poševnega zidu. Sama omara je nekoliko ožja (ker je bilo na voljo manj prostora med podbojem vrat v kuhinjo in zidom na hodniku), polnilo drsnih vrat pa smo kombinirali z različnimi barvami stekel.

.

omara na hodniku
Ožja omara na hodniku. Barvna stekla.

.

Omara iz ogledal

.

Naslednji primer prikazuje montažo in izdelavo vgradne omare z drsnimi vrati, ponovno v mansardnem prostoru. Kot svetujemo že v nekaterih ostalih naših zapisih (npr. tukaj), posebej za mansardne prostore in manjše prostore, predlagamo uporabo belih in svetlih tonov in po možnosti tudi čim več ogledal.

V primeru spodaj je vgradna omara, vgrajena pod poševni strop mansarde, v celoti narejena z drsnimi vrati iz ogledal.

.

omara iz ogledal
Vgradna omara iz ogledal.

.

Obenem primer lepo prikazuje kako smo mansardni prostor od enega vhoda v prostor do izhoda, povezali s šest delno vgradno omaro. Vodilo drsnih vrat je spuščeno približno 10 centimetrov od poševnega stropa, nad njim pa je montirana pokrivna maska s katero zapremo luknjo med zgornjim vodilom drsnih vrat in poševnim stropom.

.

Vgradna omara med zidovoma z okni

.

Na sliki spodaj smo v dveh različnih kombinacijah lesa, vgradno omaro z drsnimi vrati, vgradili med dve steni, ki sta obe zapolnjeni z okni.

Kljub temu smo v globino našli dovolj prostora, da smo vanj lahko postavili dvodelno vgradno omaro modernega in toplega videza.

.

vgradna omara med dvema stenama
Vgradna omara med dvema stenama.

.

Širše vgradne omare

.

Kot najbrž razberete iz ostalih naših spletnih strani (na temo opremljanja spalnic in otroških sob po meri), so ponavadi vgradne omare najožje ravno za predsobe, hodnike in pisarniške prostore.

Širše vgradne omare ponavadi dajemo v spalnice in tudi otroške sobe.

Na sliki spodaj prikazujem primer štiri delne širše vgradne omare, ki smo jo postavili v spalnico. Pozorni boste opazili, da je tudi v drugem kotu postavljena vgradna omara, sicer pa smo v tem primeru v celoti opremili celotno spalnico (s posteljnim okvirjem, nočnimi omaricami in komodo vred).

.

vgradna omara v spalnici
Širša vgradna omara v spalnici.

.

Še širši je primer razstavne vgradne omare, namenjene pisarniški dejavnosti, na sliki spodaj. V tem primeru omaro vizualno razširi tudi uporaba manjšega števila drsnih vrat (ki pa so seveda širša od klasičnih). Polnilo na drsnih vratih vgradne omare spodaj je kombinacija motnega stekla in belega iverala v visokem sijaju.

.

vgradna omara s širšimi drsnimi vrati
Vgradna omara s širšimi drsnimi vrati.

.

Vgradna omara z delno prozornimi drsnimi vrati

.

Nekatere zanima izdelava vgradnih omar z drsnimi vrati po naročilu, pri čemer si zaželijo prozornih drsnih vrat. Takšne rešitve so pogosto primerne, ko vgradno omaro postavljamo kot del garderobne sobe oz. ko smo zainteresirani imeti preglednost nad notranjostjo vgradne omare tudi iz zunanje strani (predstavitev modernih garderobnih sob tukaj).

Polnilo drsnih vrat je lahko v celoti iz prozornega (kaljenega in protilomnega stekla), lahko pa je delno kombinirano z ostalimi barvnimi stekli ali tudi z lesom.

.

vgradna omara z delno prozornimi drsnimi vrati
Vgradna omara, delno prozorna drsna vrata.

.

Toliko tokrat.

Vabljeni k spremljanju tudi v bodoče.