3 krasne in praktične rešitve, s katerimi smo izkoristili prostor

posted in: Aktualno | 0

Da ne bomo v vseh naših prispevkih preveč resni in predstavljali samo klasične primere vgradnih omar, sem se zato za tokratno objavo odločil prikazati nekaj zanimivih posebnosti in primerov, ki smo jih uporabili za izkoristek prostora v stanovanju.

Sicer so tako ali tako vse rešitve s pohištvom po naročilu, narejene po meri, ampak spodaj predstavljeni primeri, kot boste videli, so še posebej zanimivi.

Vabljeni.

Izkoristek prostora v stanovanju z vgradno omaro pod trikotno streho

izkoristek prostora v stanovanju
Vgradna omara pod trikotno streho.

Na sliki zgoraj, smo vgradno omaro postavili v mansardni prostor, ki ga pokrivata oba poševna stropa strehe. Uporaben prostor za omaro, do katerega še sežemo, je ravno do višine ravnih sten, od tod naprej je prostor previsok, da bi ga lahko uporabljali za garderobo brez uporabe pručk in podobnih reči, ki jih uporabljamo palčki 🙂

Zato smo enostavno trikotno odprtino nad vgradno omaro, zaprli z montažno steno. Samo vgradno omaro pa raztegnili od ene do druge stene.

Omara vsebuje 5 prekatov. V sredinskega smo namestili odprte police, na desno in levo pa po načelu enakopravnosti za oba partnerja :), dodelili po dva prekata.

Ki smo ju zaprli z drsnimi vrati. Da ne bo prepira :), je vsak izmed partnerjev deležen tudi ogledala na drsnih vratih, notranjosti omar vsakega izmed njiju pa sta prilagojeni garderobi partnerja.

“Moški prekat” vsebuje več obešalnih palic za hlače, tudi poseben hlačnik, ozke police za kravate in nogavice, “ženski del” smo pustili bolj odprt za krila in plašče.

Drugi del drsnih vrat smo opremili s prosojnim steklom.

Izkoristek sten za police

police na dveh stenah
Izkoristek polic na stenah.

V drugem primeru (slika zgoraj) nas je zanimal izkoristek sten na nasprotni strani shrambnega prostora. Precej družin si da v svojih stanovanjih del nekoč velikega prostora pregraditi za priročne shrambe in manjše garderobne sobe ali likalnice, šivalnice, pralnice in podobno.

Da iz zunanje strani ne bi stene “izžarevale” svoje neuporabe vrednosti, je podobno kot na sliki zgoraj, mogoče te stene, “nakrancljati” s policami.

Primerček prikazujem na sliki.

Na njem vidite shrambni prostor iz zunanje strani. Če ga ne bi zapolnili s policami, bi namesto tega videli dve, dolgočasni, a vendar, lepo beli :), steni.

Namesto tega smo obe steni oblekli s poličniki (jasno, prilagojenimi stenam in dimenzijam), kot takšni pa sta zdaj ti dve lepotici, uporabni za shranjevanje različne garderobe.

Korpusa vsebujeta tako police za shranjevanje manjše garderobe, desni korpus ima na sredini celo prekat za obešalno palico in shranjevanje plaščev. Tega bomo celo zaprli z drsnimi vrati (kar kaže montirano vodilo na stropu).

Na tak način je shramba uporabna tako iz notranje strani, kot iz zunanje. Volk sit, siti vsi…. 🙂
Izkoristek prostora v stanovanju pa je dvojni.

Posteljni detajlček

ureditev kota postelje
Ureditev kota postelje.

Primerček, ki ga vidite na zgornji sliki, bi sicer po svoji vsebini, bolj sodil na našo stran o tovarišicah spalnicah (tukaj ta strašanska povezava), a, ker gre ponovno za prostorsko rešitev (po meri), ga predstavljam v tem prispevku.

Na sliki lahko vidite, da gre za tipičen prostorski problem pri opremljanju spalnic. Nabavimo prečudovito posteljo, naša spalnica pa nima vseh sten povsem ravnih in zato med posteljo in stenami zazeva prazen, neizkoriščen in neuporaben prostor.

V katerega morda kdaj postavimo kakšno lučko, ki jo vklopimo enkrat na šest let.

V tem primeru smo praznino, ki je nastala zaradi montaže postelje v kot sobe, uporabili za predalčnik.

Levo stranico postelje, smo obdali z iverno ploščo, ravno dovolj široko (zaradi radiatorja nekoliko nižje ob steni), da nanjo postavimo nočno okrasno svetilko.

Hrbtno luknjo smo zapolnili z izdelavo regala po meri. Odpira se iz zgornje strani, obenem pa ima montirano razvodnico, skozi katero smo napeljali kabel za svetilko. Posteljno ležišče je postavljeno tik ob regal.

Na ta način smo v celoti posteljno ležišče potisnili v kot, praznino pa koristno uporabili za dodaten regal in poličko za knjige, nočne lučke in podobno.

Toliko tokrat. Vabljeni na vse naše ostale strani, med še več nasvetov in primerov ali na kavo.
Karkoli vam je ljubše 🙂