Nasveti pred pripravo izrisa mansardnega stanovanja

V primerih, v katerih gre za notranje opremljanje mansardnih prostorov, pa naj si gre za garderobne omare, otroške sobe, kuhinje ali kopalnico, je vsekakor na mestu, da si interesenti za opremo mansard, predhodno, pred opremljanjem, dajo izdelati izris mansardnega stanovanja.

.

Izris mansardnega stanovanja
Primer izrisa garderobnih omar pod poševnim, mansardnim stropom.

.

Ker na naš naslov, zraven povpraševanj po raznovrstnih garderobnih in predvsem vgradnih omarah, prihajajo tudi želje po svetovanju za celotno opremo mansardnih prostorov in, ker mansarde dejansko tudi v celoti opremljamo s pohištvom po meri (primer opremljanja celotne mansarde, na povezavi), smo v tokratnem našem prispevku, zbrali nekaj nasvetov, predvsem za tiste, ki se zanimajo za izrise mansard in na kaj je treba pri izrisu biti še posebej pozoren.

Mansardna stanovanja se, za razliko od etažnih bivalnih prostorov, v večini primerov, srečajo z najrazličnejšimi prostorskimi anomalijami in posebnostmi. Poševni stropi, strešna okna, nosilni tramovi, pregrade in predelne stene, vmesne, večje ali manjše prostorske niše, nizki zaključki pod poševninami, idr…. so več ali manj, redni spremljevalci vsake mansarde.

pregradna omara mansarda
Primer pregradne omare, ki deli mansardni prostor v dve ločeni sobi.

Pred njenim opremljanjem je zato pomembno, da si v celoti najprej sploh zamislimo, kje bodo določeni prostori postavljeni (pri čemer pogosto večje mansardne prostore, s pregradnimi stenami, razdelimo na dva ali več ločenih).

Pri izrisu mansardnega prostora je zato treba upoštevati predvsem naslednje:

  • prostorsko razporeditev (kje bo v mansardi npr. kopalnica, kuhinja, spalnica,…)
  • obstoječe in morebitne nove električne inštalacije v posameznem prostoru
  • smeri neba (zaradi dotoka naravne svetlobe, ne bomo pri novi mansardi, spalnih prostorov zasnovali ob severne stene)
  • obstoječe radiatorske in zračne napeljave (za kuhinjsko napo v kuhinji), itd…

.

Izris mansardnega prostora mora vključevati vse naklone poševnin, izmerjene višine v stojnem delu stanovanja ter izmerjene višine v delu, kjer se mansardna poševnina najbolj spusti do zunanjih sten.

V stojne dele mansard predvidimo prehode, hodnike in pa tudi prostore, v katerih se največ gibamo (dnevni prostor, kuhinja, spalni del).

Niše v mansardah, kjer se je potrebno skloniti, lahko uporabimo za garderobne prostore ali celotne garderobne sobe, ali pa jih zapolnimo z vgradnimi omarami. Na ta način v celoti izkoristimo prostor, ki je sicer težko dostopen in zaradi tega manj v mansardi, tudi uporabljan.

Pri izrisu mansardnega stanovanja si lahko pomagamo z različnimi spletnimi programi. Nekatere moramo predhodno namestiti na svoj računalnik (Blender, InnoPlus), druge lahko uporabljamo kar preko interneta (FloorPlanner, Gliffy, SketchUp, SweetHome3D).

Dodatne koristne nasvete in odgovore pri opremljanju mansardnih prostorov, boste našli še na slovenskih spletnih straneh Gradimo.com in gradbenem portalu Peg OnLIne.

Če pa vas zanima izris mansardnega stanovanja v povezavi z notranjo opremo, pa lahko tak izris pripravijo tudi naši svetovalci.