Kaj je optimizacija spletnih strani [in kako deluje]

Optimizacija spletnih strani oz. SEO (search engine optimization) je postopek/proces, ki ga izvajate na spletnih straneh, z namenom, da svoje internetne strani med neplačanimi prikazi internetnih strani v iskalniku Google, uvrstite čim višje. Višje kot vam uspe uvrstiti vaše spletne strani na Googlu, več obiskovalcev si lahko obetate.

Možnosti, da se vaše spletne strani znajdejo na prvi strani Googla, sta dve:

 • Googlu plačate, da vas uvrsti na prvo stran iskalnika (t.i. pay per click kampanje = PPC)
 • spletno stran uvrstite na vrhnja mesta iskalnika brez plačila (z znanjem optimiziranja spletnih strani)

optimizacija spletnih strani vs ppc

Optimizacija spletnih strani je postopek, ki vam pomaga vašo internetno stran uvrstiti višje v iskalniku Google, brez, da bi zato morali Googlu plačati zakup ključnih besed. Višje kot je v iskalniku Google uvrščena vaša spletna stran, več (brezplačnih) obiskovalcev si lahko obeta.

Spodnja raziskava prikazuje koliko odstotkov klikov si lahko obetate iz različnih uvrstitev spletnih strani na prvi strani Googla, če za to plačate Googlu ali, če spletne strani uvrstite na prva mesta s pomočjo optimizacije spletnih strani (vir 1):

optimizacija spletnih strani vs ppc kliki

Sorodna pojma, ki pojasnjujeta kaj je optimizacija spletnih strani, sta tudi spletna optimizacija in seo optimizacija.

Kako se deli optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani se deli na:

 • izvajanje aktivnosti NA vaših spletnih straneh oz. t.i. onsite SEO optimizacija (podrobno: onsite SEO)
 • izvajanje aktivnosti na internetu IZVEN vaših spletnih strani oz. t.i. offsite SEO optimizacija (podrobno: offsite SEO)
 • tehnično izboljševanje spletnih strani oz. t.i. tehnična optimizacija spletnih strani
kaj je optimizacija spletnih strani

Kaj spada k onsite optimizaciji spletnih strani

K onsite optimizaciji spletnih strani spada:

 • izbor ustrezne vrste in formata spletne vsebine za targetirane ključne besede
 • ustrezno opremljanje naslovov, meta opisov, H oznak in vsebine spletnih strani
 • ustrezna optimizacija slik in video vsebin
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje spletnih strani med seboj
 • ustrezna priprava vsebin, da zraven ciljev optimizacije spletnih strani, dosegajo tudi konverzijske cilje (t.i. CRO optimizacija)

Kaj spada k offsite optimizaciji spletnih strani

K offsite optimizaciji spletnih strani sodi:

 • ustrezno hitra in kakovostna gradnja različnih vrst povratnih povezav (t.i. backlinks) iz drugih internetnih strani

Kaj sodi k tehnični optimizaciji spletnih strani

K tehnični optimizaciji spletnih strani sodi:

 • skrb za hitro nalaganje spletnih strani
 • skrb za varno brskanje po spletnih straneh (uporaba https protokola)
 • skrb za prijazen izgled spletnih strani na mobilnih napravah
 • dodatno strukturiranje vsebin (t.i. schema mark up)
 • skrb za pozitivno uporabniško izkušnjo

Kateri del optimizacije spletnih strani je najbolj pomemben za doseganje visokih uvrstitev na Googlu

Glede pomembnosti onsite, offsite ali tehnične optimizacje spletnih strani, različni SEO strokovnjaki zagovarjajo različne pristope, večina izmed njih pa se strinja, da je kakovostna optimizacija spletnih strani, v prvi vrsti, tesno povezana s pripravo kakovostnih in uporabnih spletnih vsebin.

Uporabne in na razumljiv način predstavljene spletne vsebine, ki jih obiskovalci spletnih strani razumejo in so jim tudi koristne, so zagotovilo, da bodo uporabniki Googla, zadovoljni z iskalnikom in ga bodo uporabljali tudi v bodoče.

Različni SEO strokovnjaki zagovarjajo, da so vsa 3 področja optimizacije spletnih strani enako pomembna, vseeno pa se zdi, da večina izkušenih SEO strokovnjakov največjo veljavo pri optimizaciji spletnih strani daje onsite in offsite SEO optimizaciji.

Kako se izvaja optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani se načeloma izvaja drugače od primera do primera.

Pri novih spletnih straneh se optimizacija spletnih strani ponavadi začne z raziskavo ključnih besed in strukturiranjem spletnih strani na podlagi raziskanih ključnih besed.

Temu sledi optimizacija strani, ki vsebujejo ponudbo (npr. izdelki in kategorije v trgovinah), optimizacija vstopne spletne strani in pisanje bloga na spletnih straneh.

Pri obstoječih spletnih straneh se optimizacija strani ponavadi začne z analiziranjem SEO rezerv v že objavljenih spletnih vsebinah, izboljševanjem SEO naslovov, meta opisov, same vsebine ter izboljšanim povezovanjem podstrani med seboj. Temu sledi pisanje bloga po aktualnih SEO pravilih.

Izvajanje optimizacije spletnih strani se razlikuje tudi glede na vrsto ponudbe, ki jih spletne strani, ponujate na trgu. Za spletne trgovine se optimizacija izvaja najprej z optimizacijo kategorij in produktov v spletnih trgovinah. Za t.i. lead generation spletne strani se optimizacija začne pri optimiziranju pristajalnih strani (t.i. landing pages).

Kako deluje optimizacija spletnih strani

Spletne vsebine na spletnih straneh, iskalniki s pomočjo pajkov (bots), indeksirajo v svojo podatkovno bazo. Indeks spletnih strani vsebuje informacije, ki jih je mogoče najti na vsaki posamezni spletni strani, na podlagi informacij iz posamezne spletne strani in povezav med posameznimi stranmi med seboj, iskalnik Google (in drugi), razvrstijo prikazane internetne strani v svojih prikazih.

Najvišje v iskalniku se prikazujejo tiste spletne strani za katere iskalniki smatrajo, da vsebujejo najbolj relevantne ter uporabne in koristne informacije za uporabnike, hkrati pa dosegajo tudi najvišjo stopnjo zaupanja iskalnika v spletne strani.

Proces optimizacije spletnih strani je zanimiv zato, ker uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v Google različne ključne besede, z optimizacijo spletnih strani pa želimo doseči, da se spletne strani, preko čim več, v vaši panogi, uporabljanih besed, znajdejo na najvišjih mestih na Googlu.

Vrh in najvišja mesta prikazanih spletnih strani na Googlu, so “rezervirana” za lastnike tistih spletnih strani, ki so Googlu pripravljena odšteti denar za zakup posameznih ključnih besed. A, ker precej uporabnikov iskalnika preprosto ignorira plačane prikaze spletnih strani (oglase), so najvišje uvrščene spletne strani preko organskih (neplačanih prikazov), pogosto tiste, ki prejemajo največ klikov.

Optimizacija spletnih strani deluje po naslednji logiki:

 • višje kot so uvrščene spletne strani na iskalniku Google, več uporabnikov Googla, jih vidi.
  Več uporabnikov Googla kot vidi vaše spletne strani, več uporabnikov klikne na vaše spletne strani.
  Več kot je klikov na vaše spletne strani, več je posledično (lahko) iz vaše spletne strani, posla. Ob pogoju, da so spletne strani izdelane konverzijsko učinkovito.

Video o tem kaj je optimizacija spletnih strani:

Dodatne informacije:

Dodatne informacije o tem kaj je optimizacija spletnih strani, najdete tudi v članku Kaj je spletni marketing, saj optimizacija internetnih strani sodi v širše področje spletnega marketinga.

Ostali nasveti iz področja spletnega marketinga (v povezavi z internetno stranjo Vgradneomare.eu), so objavljeni na povezavi Spletni marketing na Vgradneomare.eu.

1 – What Is SEO / Search Engine Optimization?
2 – What Is SEO and How Does SEO Work?

Viri:

1 – How Search Results Clicks are Distributed – SEO vs PPC