Kaj je SEO analiza in zakaj se uporablja

V tej objavi je podrobneje predstavljeno kaj je SEO analiza in zakaj se uporablja.

S SEO analizo pridete lastniki in upravljalci spletnih strani do podatkov o tem kako ustrezno je optimizirana vaša spletna stran in kje se nahajajo rezerve za še boljšo spletno optimizacijo vaše strani.

Kakovostna spletna optimizacija ima za posledico višjo uvrstitev strani na Googlu (in ostalih iskalnikih), posledično pa več obiskovalcev in sklenjenih poslov oz. prodaj preko spletne strani.

Kaj je SEO analiza

SEO analiza je postopek, ki temelji na določenih korakih in orodjih, ki omogočajo oceno in pregled stanja spletne strani glede na spletni promet, priljubljenost in vidnost.

Cilj SEO analize je določiti možne izboljšave in spremembe, ki bi lahko pripomogle k večji vidnosti spletne strani v iskalnikih, kar bi lahko pripomoglo k večjemu prometu na strani in s tem tudi k večjemu uspehu poslovnega modela internetne strani.

Zakaj je potrebna SEO analiza spletne strani

SEO analiza je potrebna, ker omogoča pregled stanja spletne strani glede na spletni promet in vidnost, kar je pomembno za uspešno poslovanje spletne strani.

S pomočjo SEO analize lahko identificiramo možne težave in izboljšave, ki bi lahko pripomogle k večji vidnosti spletne strani v iskalnikih in s tem tudi k večjemu prometu na strani. To lahko pozitivno vpliva na uspešnost poslovnega modela.

seo analiza izsek

Katera orodja se uporabljajo za SEO analizo spletnih strani

Za SEO analiziranje spletnih strani so na voljo različna plačljiva in brezplačna SEO orodja.

Nekatera izmed orodij so bolj usmerjena v analiziranje vsebin na spletnih straneh, druga se bolj posvečajo analiziranju tehnične optimizacije spletnih strani, nekatera orodja pa se osredotočajo bolj na analiziranje off site optimizacijskih aktivnosti spletnih strani.

Med najbolj poznanimi SEO orodji za analiziranje spletnih strani so najbolj poznana SemRush, Ahrefs, Majestic, Moz, Ubersuggest in druga.

Za analiziranje strani so zelo uporabna tudi Googlova brezplačna orodja, kot so Google analitika in še posebej Google Search konzola.

Kako SEO analizirati spletno stran

Analizo spletne strani iz vidika spletne optimizacije lahko izvedete na različne načine.

Po eni strani želite z analizo priti do informacij o tem kakšno je trenutno SEO stanje vaše spletne strani, hkrati pa vam kakovostna SEO analiza pokaže tudi informacije o tem kakšne so dodatne priložnosti na področju doseganja še boljših organskih/neplačljivih rezultatov na iskalnikih.

Upoštevajte, da vam za kakovostno analizo spletnih strani sicer ni nujno potrebno uporabljati več orodij hkrati, a je slednje priporočljivo, še posebej, če svoje spletne strani analizirate izključno z brezplačnimi SEO orodji, ki utegnejo nemalokrat prikazovati drugačne in celo nasprotujoče podatke.

Pri analiziranju spletnih strani vas bo zanimalo:

  • hitrost vaše spletne strani in njenega nalaganja
  • varnost brskanja po spletni strani
  • uporabniška izkušnja iz vidika preglednosti in enostavnosti uporabe vaše spletne strani
  • ustrezna struktura vaše spletne strani
  • ustrezna vsebinska optimizacija vaše strani (naslovi, meta opisi,…). Več: Kaj je spletna optimizacija
  • ustrezno notranje povezovanje vsebin na vapi spletni strani, med seboj
  • ustrezna gradnja povezav iz drugih spletnih strani v smislu razpršenosti povratnih povezav (backlinks) in dinamike/hitrosti gradnje povratnih povezav v panogi, v kateri deluje vaša spletna stran

Uporaben video o tem kako izvesti SEO analizo vaše spletne strani (angl.):

Primeri SEO analiz spletnih strani

Številne, kakovostne primere SEO analiz objavljajo SEO agencije in SEO freelancerji, ki se profesionalno ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani.

Na tujem trgu je mogoče kakovostne SEO analize najti celo na Googlovem portalu, na povezavi tukaj, na slovenskem trgu pa je vsak mesec, nova SEO analiza predstavljena na spletni strani SEO analize Seo-Praktik.si.

Preberite še:

Viri: