Kaj je SEO optimizacija?

posted in: SEO optimizacija | 0

SEO je krajšica za Search Engine Optimization oziroma optimizacija spletnih iskalnikov. Ampak kaj je SEO optimizacija in kako nam lahko ukvarjanje s spletnimi iskalniki pomaga pri digitalnem marketingu? V spodnjem članku bomo razčistili pomen SEO ter vam podali nekaj najboljših nasvetov, ki jih lahko uporabite pri optimizaciji spletnih strani.

Pomen SEO na primeru zaščitni vizir

Če še enkrat pogledamo dobesedno definicijo SEO lahko ugotovimo, da je bolj natančen opis SEO optimizacija spletnih strani, kakor pa optimizacija spletnih iskalnikov. To je zato, ker mi ne delamo direktno s spletnimi iskalniki temveč gradimo svoje spletne strani na način, da nas imajo spletni iskalniki (naprimer Google) rajši kot naše konkurente.

Toraj kaj je SEO optimizacija? SEO je prirejanje spletnih strani z razlogom, da jih spletni iskalniki uvrščajo višje med ostalimi rezultati. Spletne strani prirejamo tako, da jih vedno znova osvežujemo, da so prijazne uporabnikom in, da na njih gradimo povezave. Pod SEO spada ogromno stvari, ki jih lahko spremenimo, da nas bodo imeli spletni iskalniki rajši.

Zdaj bomo si SEO ogledali na primeru in sicer na spletni strani POS-plastika.si zaščitni vizir. To je profesionalna prodajna spletna stran, ki po ugodni ceni prodaja veliko uporabnih in zaščitnih izdelkov. Ampak mi se bomo fokusirali na optimizaciji te strani.

kaj je seo optimizacija

Prva stvar vredna omembe glede SEO so spletni članki. Vidimo namreč, da spletna stran vsebuje nekaj spletnih člankov in kot smo prej omenili je ena izmed najpomembnejših dejavnosti glede SEO osveževanje spletne strani. Tako namreč pokažemo spletu, da smo živi in aktualni. Spletni članki so tudi dobri za notranje povezave, ki višajo našo uvrstitev na spletnih iskalnikih.

Kaj je onsite in offsite SEO optimizacija

Ker je SEO zelo obširna tema bomo ga razdelili na dve skupini. Tako ohranjamo boljšo preglednost pri učenju ter dejanskem optimiziranju. Ti dve skupini sta:

  • Onsite SEO in
  • Offsite SEO.

Onsite SEO s primerom vzmetnice

Onsite SEO smo omenili že prej, ko smo govorili o osveževanju spletne strani. Definicija onsite SEO pomeni optimizacija spletne strani neposredno na spletni strani, ki jo želimo dvigniti med Google rezultati.

Kot primer lahko vzamemo prodajno spletno stran Pohištvo123.si vzmetnice, ki jo lahko vidite na spodnji sliki. Ta spletna stran ima zelo dobro urejeno onsite optimizacijo. Spletna stran ima namreč uporabniku prijazen izgled, ki vsebuje vse od produktov, ki jih prodajajo in tudi besedilo, ki razloži izdelke.

kaj je seo optimizacija

Na spletni strani lahko še opazimo veliko več SEO trikov, ki ji pomagajo pri visoki uvrščenosti na Googlu. Te lahko najbolje opazimo na spodnji strani spletne strani, kjer je več informacij. Takšni SEO triki vsebujejo socialna omrežja, osebni kontakti, lokacija podjetjater splošna sestava spletne strani.

Offsite SEO s primerom na Bubamara.eu

Offsite SEO za razliko od onsite SEO ne deluje na sami spletni strani, ki jo želimo višje uvrstiti. Dogaja se lahko na socialnih omrežjih, različnih vrstah komentarjev in na tujih spletnih straneh. Offsite SEO je SEO, ki se izvaja kjerkoli po spletu razen na sami spletni strani, ki jo želimo dvigniti.

Deluje tako, da iz vseh koncev spleta gradimo povezave, ki vodijo do ciljane spletne strani. Kadar gradimo povezave, jih namreč Google zazna ter upošteva pri razvrščanju spletnih strani v svojem iskalniku. Poznamo več vrst povezav:

  • Lahke – To so povezave, ki si jih ljudje pošiljajo preko privatnih sporočil,
  • Srednje – Te povezave se nahajajo v komentarjih objav na socialnih omrežjih,
  • Močne – Te povezave se nahajajo v vsebini na tujih spletnih straneh.

Primer močne povezave je lahko tudi ta sam članek, saj lahko na njem zgradimo povezave za različne spletne strani. Če na primer naredimo povezavo na spletno stran Bubamara.si posteljina bomo prispevali k njihovemu uvrščanju na spletu.

Na moč povezave vpliva več dejavnikov. Če je članek, na katerem gradimo povezave za druge spletne strani visoko uvrščen, bodo njegove povezave imele večji pomen. Če članek vsebuje več povezav na različne spletne strani, bo vsaka spletna stran videla manjši učinek povezave. Spremenljivk je ogromno in le ob takšnih temah vidimo kako daleč sega spletna optimizacija.

Kako začeti s SEO in primer na spletni strani panheat.si

Sedaj ste slišali kaj približno SEO je ter kako obširna tema lahko to postane, če se s tem želite profesionalno ukvarjati. Ampak kot lastnik spletne strani, kako lahko vi začnete s optimizacijo svoje spletne strani?

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko ponudimo je, da začnete upoštevati osnovna SEO pravila. Ta pravila lahko najdete na Yoast vtičniku za WordPress. Yoast vam bo prikazal vsa pravila, ki jih mora vaša spletna stran upoštevati, da se lahko uvrsti visoko na spletnih iskalnikih.

Ta pravila lahko vidimo v delovanju na profesionalnih spletnih straneh, kot so panheat.si ir paneli. Ta spletna stran upošteva vse SEO pravila, ki jih Yoast vtičnik ponudi in zato tudi vidi dobre rezultate. Takšne spletne strani si lahko vzamete kot vzgled pri grajenju svoje, saj vam bodo pristopi drugih ljudi vedno pomagali. Na spletni strani lahko tudi preberete veliko o ir panelih po ugodni ceni.

Če imate veliko podjteje ter se želite resno poglobiti v področje SEO vam tudi priporočamo, da razmislite o učenju od strokovnjaka. Na spletni strani SEO-Praktik.si lahko namreč zraven ogromno uporabnih SEO člankov najdete tudi mentorja za učenje profesionalnega optimiziranja spletnih strani. Spletna stran tudi vsebuje cenik, ki prikazuje potek mentoriranja.

Če vas zanima še več podobnih tematik o optimizaciji spletnih strani vas vabimo na kategorijo člankov SEO optimizacija, kjer boste z lahkoto našli nekaj zanimivih člankov z uporabnim znanjem. Priporočamo pa vam tudi ogled spodnjega videja, kjer boste bolj podrobno spoznali razlike med onsite in offsite SEO.