Kako deluje SEO

SEO (optimizacija internetnih strani) deluje na način optimizacije spletnih strani za ključne besede in gradnje povratnih povezav za spletne strani, ki skupaj pomagajo povečevati vidnost spletne strani in njeno višjo uvrstitev v iskalnikih.

kako deluje SEO

Kaj je SEO

SEO je izraz za optimizacijo spletnih strani (search engine optimization). SEO je izraz pod katerega sodi izvajanje vseh tistih aktivnosti, ki jih iskalnik Google (in drugi) narekuje, da jih je primerno upoštevati, da bi se spletna stran prikazala med najprej prikazanimi spletnimi stranmi. Vsa priporočila, ki jih z zvezi s SEO optimizacijo daje Google, najdete na povezavi (vir).

Kakšen je pomen optimizacije spletnih strani (zakaj je SEO pomemben)

SEO optimizacija spletnih strani je pomembna zato, ker z njo povečujete obiskanost vaših spletnih strani, posledično pa si zaradi večjega obiska spletne strani, lahko obetate več opravljenih poslov in prodaj.

Optimizacija spletnih strani vpliva na večje število obiskovalcev spletnih strani, višje uvrstitve spletnih strani na Googlu, večjo ozaveščenost o blagovni znamki in večjo prodajo preko spletnih iskalnikov. Brez, da bi spletnim iskalnikom zato plačevali z oglaševanjem.

SEO optimizacija je v svetu spletnega marketinga pomembna vedno bolj zato, ker prinaša na internetne strani t.i. brezplačen promet, medtem, ko večina ostalih spletnih kanalov, zahteva od udeležencev denar, če želijo doseči na njihovih platformah prodajne uspehe.

Kaj je SEO strategija

SEO strategija je zapisan dokument, NAČRT, kako boste izvajali svoje SEO kampanje z namenom, da boste dosegli čimboljše rezultate.

SEO strategija ponavadi vključuje:

  • raziskavo trga (t.j analiza ključnih besed in iskalnih volumnov s katerimi uporabniki Googla raziskujejo vašo panogo). Večji kot je skupen iskalni volumen v vaši panogi, več prometa si lahko z dobro SEO kampanjo obetate.
  • posnetek začetnega stanja spletne strani pred izvedbo SEO kampanje. To vključuje posnetek trenutno doseženih uvrstitev spletne strani na Googlu, identifikacijo priložnosti za izboljšavo ter predlog aktivnosti, ki jih je potrebno izvajati za doseganje rezultatov zastavljene SEO kampanje.
  • natančen načrt izvajanja SEO aktivnosti
  • merjenje rezultatov SEO optimzacije in predlog dodatni modifikacij za nadaljno izboljšavo SEO rezultatov

NAMIG: V koliko se želite samostojno naučiti izvajati optimizacijo speltnih strani, se na povezavi Optimizacija internetne strani, nahaja celoten vodnik za SEO.

Dodatne informacije:

Na kaj biti pozoren, ko izvajate SEO

Video o tem kaj je SEO in kako deluje SEO (angl.).