2 primera kako izkoristiti prostor v stanovanju

posted in: Aktualno | 0

Ker smo na naši strani, namenjeni vgradnim omaram, nekaj zadnjih objav na blogu, namenili bolj predstavitvam osnovnih pojmov in značilnosti, povezanih z vgradnimi omarami, smo se za tokratno objavo, ponovno odločili prikazati 2 primera kako izkoristiti prostor v stanovanju – seveda z vgradnimi in po meri, izdelanimi vgradnimi omarami.

Kot že veste, je prva prednost po meri in po dimenzijah prostorov izdelanih vgradnih omar ta, da z njimi v celoti zapolnimo določen prostor, prostorsko nišo ali na primer garderobno sobo (primeri opremljanja garderobnih sob, na povezavi).

Druga prednost tega, da so vgradne omare izdelane po meri, pa je v tem, da lahko tudi njihovo notranjost v celoti podredimo našim željam in potrebam. In seveda tudi različnim prostorskim omejitvam (recimo radiatorskim cevem na hrbtni strani omare ali npr. morebitne električne omarice na stranski stranici omare, ipd…). Več primerov prilagajanja omar zidovom, smo objavili, na povezavi.

Na slikah v nadaljevanju prispevka boste videli realna primera vgrajenih vgradnih omar in seveda prikaz kako smo z njimi izkoristili celoten prostor in notranjost le teh.

.

Kako izkoristiti prostor v stanovanju – prvi primer

.

kako izkoristiti prostor v stanovanju
Primer kako izkoristiti prostor v stanovanju med prehodom z obokom in zidno steno.

.

Prva slika prikazuje vgradno omaro, ki je postavljena ob nekoliko nevsakdanji zid.
Na desni je prehod v drug prostor narejen iz zidnega oboka, na levi pa se omara zaključuje z zidno stranico, v katero je montirano električno stikalo.

Na svojem desnem delu (desni, odprt omarni prekat) je omara do zida, zaključena z nekaj odprtimi policami na vrhu in pri tleh, vmes pa sta izdelana dva izvlečna predala. Levo od prekata sledi omarni korpus, zaprt z drsnimi vrati. Za belo barvo je uporabljen bel iveral, zeleni sta različni kombinaciji stekel.

Drsna vrata so na vrhu in pri tleh vpeta z vodili in tirnicami, ob straneh pa z aluminijastimi, srebrnimi ročaji.

Tak primer se predlaga na vseh prehodih, kjer ne želimo, da nam vgrajena omara, s svojim krilnim odpiranjem vrat, zaseda dodaten prostor ali v času njene uporabe, onemogoča prehod ostalih družinskih članov.

Sama omara se vgradi od tal do stropa, desni omarni prekat pa se po potrebi izdela širši ali ožji. Pri po meri izdelani omari je mogoče poljubno prilagajati tudi globino (za omare na hodniku in za omare, v katere imamo namen pospravljati čevlje, je značilno, da bo njihova globina manjša).

Kot lahko vidite na sliki, smo v tem primeru, hrbtišče omare, pustili odprto.

.

Primer izkoristka prostora s policami iz več strani

.

kako izkoristiti prostor v stanovanju
Po meri izdelana omara v kot.

.

Drugi (zgornji primer), prav tako prikazuje po meri izdelano omaro od tal do stropa, le s to razliko, da je ta postavljena v kot (na levi se nadaljuje z omaro z drsnimi vrati). Temeljit prispevek o kotnih vgradnih omarah, boste našli na povezavi.

Desni krak, v bistvu, kotne vgradne omare (od tal do stropa) je v tem primeru narejen do klasičnega podboja vrat na hodnik. Prednost tako izdelane omare se kaže v tem, da smo za omarne police izkoristili tako dostop do omare iz frontalne strani, kot stransko stranico omare.

Notranjost omare iz sobne strani je tako zapolnjena z izvlečnimi predali v spodnjem delu (zgoraj odprte police), namesto klasične stranske, ravne in enolične stranice pa smo na strani, v tem primeru izdelali več odprtih polic, ki služijo za odlaganje knjig, spominkov, ključev in podobnega.

Hkrati imajo v tem primeru stranske stranice omare, funkcijo naslonske letve na katero se naslonijo drsna vrata omare pri njenem zapiranju.

Sama omara se nato v kotu nadaljuje z dodatnim omarnim prekatom.

Ker je omarni korpus nekoliko ožji, sta obe krili drsnih vrat, nekoliko višji in ožji, zapolnjeni z ličnim, belim steklom. Tako tudi kotni prostor ne deluje temačno, temveč prostorno in sveže.

Za več idej, kot vedno, vabljeni, da naše ideje in predstavitve primerov, spremljate še naprej.