Kako izmeriti prostor za garderobno sobo v mansardi

Glede na to, da ste naši obiskovalci, v nasvetih in primerih, ki jih objavljamo na našem blogu, v večini primerov deležni prikazov predstavitev posameznih različnih realiziranih primerov, smo se za tokratno objavo v nadaljevanju, odločili prikazati 3 skice, s katerimi boste prišli do koristnih informacij predvsem tisti, ki želite svoje mansardne prostore opremiti z vgradnimi omarami ali celo z garderobnimi sobami.

Na treh slikah (spodaj) so prikazane najpomembnejše lastnosti (dimenzije, razdalje, posebnosti), ki jih moramo upoštevati, če si želimo v našem mansardnem prostoru vgraditi vgradno omaro ali kar del cele sobe, nameniti garderobni sobi.

.

kako izmeriti prostor za garderobno sobo v mansardi
Potrebne dimenzije bodoče garderobne sobe na zunanji strani.

.

Zgornja slika prikazuje izmero prostora in posamezne dimenzije na zunanji strani garderobne sobe.

Točne dimenzije in izmero sicer naredijo naši svetovalci na objektu samem, a vseeno lahko za predhoden informativni izračun, pridete, že, če sami pomerite prostor.

Najnatančnejše meritve za postavitev vgradne omare ali kar celotne garderobne sobe, dobimo, če je prostor finalno obdelan in pripravljen za vgradnjo pohištva (položeni estrihi, nameščena elektro inštalacija, dokončane in prebeljene stene,…)

Iz zgornje slike lahko vidite, da je pri upoštevanju montaže vgradnega pohištva, potrebno biti pozoren na višino (priporočamo meritev višine od tal do stropa na najmanj treh različnih koncih prostora, kjer bo stala vgradna omara ali garderobna soba), odprtino za drsna vrata ter (v nekaterih primerih) na debelino zunanjega zidu (če ta obstaja).

Priporočamo tudi: 4 primeri postavljanja garderobnih sob v mansardah

.

notranje dimenzije vgradne omare
Notranje dimenzije bodoče garderobne sobe.

.

Glede na to, da bo bodoča garderobna vgradna omara, montirana pod poševni strop mansarde, lahko na zgornji sliki vidite označene mere za nižji del garderobne sobe (z višino in širino hrbtne stene), dimenzijo višjega, zunanjega dela vgradne omare, predvideno globino omare ter razdaljo do drsnih vrat.

V nekaterih primerih so korpusi notranjih omar garderobne sobe, odmaknjeni od samih drsnih vrat garderobne sobe (tretja slika na tej povezavi).

.

mansardna vgradna omara
Pogled na zidno steno z oknom.

.

Pri izmeri moramo biti pozorni tudi na posebnosti (zidne ovire, dimniške ovire, morebitna okna,…). Pred dokončno izdelavo in izmero moramo označiti tudi električne vtičnice, stikala, dimenzije oken in vse ostale posebnosti, ki vplivajo na kasnejšo izdelavo garderobne sobe.

Nižje dele garderobnih sob ponavadi izkoristimo za montažo nižjih, izvlečnih predalnikov (ki jih po želji montiramo z blažilci za mehko in neslišno odpiranje), v višje dele mansardnega prostora vgradimo omarne korpuse, ki jih bomo namenili za odlaganje plaščev, hlač in srajc.

Za lažjo predstavo kako izgledajo vgradne garderobne sobe, ko so dokončane, si lahko 4 dodatne primere garderobnih sob ogledate na povezavi.