Knjižne omare po meri

Na trgu knjižnih omar, podobno kot pri garderobnih, najdemo v večjih pohištvenih centrih, zgolj omare, ki so izdelane vnaprej in, ki jim je estetski izgled, še posebej pa dimenzije, mogoče spreminjati le na nekaj osnovnih višin in širin. Ter dve ali nekaj polic več. Če pa želimo svoj dnevni prostor, poslovni prostor ali drug ambient, izkoristiti v celoti, pa je treba, že spet pogledati na trg, ki ponuja knjižne omare po meri.

.

********

.

Tudi s knjižnimi omarami in raznovrstnimi razstavnimi policami ter vitrinami, pridemo do optimalnega izkoristka naših prostorov, če so te izdelane po meri, po možnosti pa tudi vgrajene v določen del prostora.

Na spodnji sliki je zato prikazan najprej primer izdelave dnevno knjižnega, nizkega regala, ki je v dnevni sobi blokovskega stanovanja, postavljen v kot.

.

knjižne omare po meri
Montaža nizkega dnevno knjižnega regala v dnevni sobi.

.

V tem primeru (slika zgoraj) je celoten sestav sestavljen iz levega, krajšega kraka, ki je uporabljen za pisalno mizo s štirimi izvlečnimi predali na levi ter iz daljšega in tudi nizkega obzidnega kraka, ki ga sestavljajo različni predali in elementi.

Skrajno desno se dva predala odpirata izvlečno, skrajno levo pa se dva predala odpirata s klasičnimi krilnimi vrati. Na sredini je prostor zapolnjen z odprtimi policami in izvlečnimi predali na dnu.

Nad celotnim regalom je montirano še aluminijasto montažno stojalo z možnostjo namestitve poljubnega števila polic, na desni pa so, po meri in po naročilu, izdelani in obešeni dodatni, dekorativni, odlagalni poličniki.

Material za izdelavo je oplemenitena iverica v temni barvi naravnega lesa s kombinacijo matirane bele.

.

**********

.

Na spodnji sliki je prikazan primer, po dolžnimi zidne stene, med dvema sobama, prilagojenega visečega poličnika in nizkega regala pri tleh (še več primerov nizkih regalov za dnevne sobe, na povezavi):

.

knjižna omara in regalnik

.

Knjigam, albumom in spominkom je namenjen zgornji, viseči poličnik z odprtimi policami, v in na spodnji del pa bodo postavljene avdio in video naprave. Na steno pride montiran televizor.

Tudi v tem primeru je kombinacija barv v črno beli, po tovrstnih rešitvah pa praktično povprašujejo vsi, ki želijo izkoristiti nek del zidne stene ali kota in ne najdejo v trgovinah, pohištva z ustreznimi dimenzijami za njihov prostor.

.

Večje knjižne omare po meri

.

Na spodnji sliki je prikazan najprej primer večje knjižne omare po meri, za bodoči poslovni prostor.

.

Omara je v celoti namenjena delovnemu gradivu, fasciklom in knjigam, njeni posamezni omarni prekati pa se zapirajo z enostavnimi drsnimi vrati.

.

večja knjižna omara za poslovni prostor

.

Omara je zelo preprosto izdelana v belem, matiranem in oplemenitenem iveralu, naslonjena je na hrbtno, zidno steno, njena notranjost pa je z vertikalami razdeljena na različno široke omarne korpuse, v katere so prečno montirane različno široke odlagalne police.

Na straneh sledita vertikalni stranici, na njunem zunanjem robu pa je v tla montirana tirnica za kolešček drsnih vrat, na stropu pa vodilo, ki ta drsna vrata drži, da ne padejo.

Za polnilo drsnih vrat je uporabljeno belo, motno steklo.

Podobno rešitev, seveda po merah svojih prostorov, lahko izdelamo tako za stanovanjske potrebe, kot poslovne.

Zelo podoben primer, le v navadnem, prozornem in kaljenem steklu, je primer knjižne omare po meri, na spodnji sliki (predstavitvi stekel pa je namenjen članek, na povezavi):

.

knjižna omara steklo

.

V tem primeru (zgornja slika) je knjižna vitrina bolj namenjena pisarniškim pripomočkom, vgrajena omara med dve steni je tridelna, spet z drsnimi vrati, le, da so ta, za razliko od enega primera višje, v prozornem, kaljenem steklu.

Takšna omara ima lahko poljubno število premičnih odlagalnih polic, po želji pa je mogoče posamezna odlagalna mesta tudi zapolniti s predali, ki se zapirajo posebej, pa še na vrata so pogosto, v primeru poslovnih prostorov, montirane ključavnice za zaklepanje.

Primer takšne knjižne omare na zaklepanje, lahko vidite na spodnji sliki:

.

knjižna omara s ključavnico

.

Za zgornjo omaro je uporabljena oplemenitena iverica s prečno ležečim, naravnim lesnim vzorcem in črni obod na obeh stranicah in stropu omare.

Notranjost omare je razdeljena na štiri dele.
Vsi se zapirajo z dvojnimi, klasičnimi, krilnimi vrati in vsi imajo tudi možnost zaklepanja.

.

*********

.

V stanovanjskih prostorih, je predvsem za te, ki potrebujejo dodatne knjižne omare, prostor za postavitev teh, včasih najti težje.

Ena izmed pogosto spregledanih variant je, da omaro s policami obesimo preprosto pod strop.

Največkrat se tak prostor najde recimo v otroških sobah nad posteljami in nad pisalnimi mizami, pa tudi v kopalnicah, shrambah in kuhinjah, se zidne stene pod stropom, rade spregledajo.

V kuhinjah tovrstne predele omar še največkrat uporabimo za kuharske knjige s kakšnimi ekstra super recepti za zdravo prehrano in hujšanje. (čisto mimogrede: en super zanimiv članek na temo zdravega hujšanja, smo našli na tej povezavi).

Samo kot primer, kako lahko izgleda viseč dodaten regalnik pod stropom, je prikazana spodnja slika:

.

viseč regalnik pod stropom

.

Kakršenkoli že bo viseč regalnik, si ga lahko poljubno zamislite z drsnimi ali navadnimi vrati, ali sploh brez vrat, s steklenimi ličnicami, v kopalnicah z ogledali in drugo (vgradnim in po meri izdelanim omaram z ogledali, je namenjen ta prispevek).

.

************

.

Za manjše in razgibane knjižne omare po meri, ponavadi ljudje tudi povprašajo npr. pri opremljanju svojih apartmajev, vikendov in stanovanj, ki jih dajejo v najem.

Spodnjo sliko prikazujemo ravno za tak primer.

.

nizke knjižne omare

.

V bistvu gre na zgornji sliki za prikaz možnosti, da se lahko pri izdelavi in zasnovi knjižnih omar, “igramo” z vsem:

  • različnimi dimenzijami (višinami, globino in širino) posameznih omarnih regalov in elementov,
  • z materiali (steklo, les, ogledala, ročaji ali brez),
  • barvami (matirane, visoko sijajne barve),
  • razporeditvijo elementov
  • ter dodatki (nogice, držala, obešala, ključavnice, ipd…).

In seveda s stilom.

Na spodnji sliki je prikazan primer nizke in moderne izvedbe knjižne omare po meri:

.

nizka knjižna omara po meri

.

Toliko tokrat.

Če ste tudi sami interesent za izdelavo individualne knjižne omare po meri, se, tako kot v vseh ostalih naših predstavitvah, priporočamo.

In hkrati povabimo, da nas spremljate še naprej.

p.s.: dodatne zamisli za knjižne omare po meri, lahko dobite tudi s pregledom rešitev med pisarniškim pohištvom