Kotna vgradna omara z drsnimi vrati

To, da z vgradno omaro, v primerjavi s klasično, samostoječo, pridobimo več prostora ob straneh same omare in pa tudi na vrhu omare (do stropa sobe), je v vseh naših predstavitvah in člankih, omenjeno že neštetokrat. Hkrati smo tudi že v predstavitvah kotnih vgradnih omar z drsnimi vrati, večkrat povedali, da je pri njih izkoristek prostora še večji, ker z njimi pač lahko v celoti izkoristimo tudi kote različnih sob (kar pride še posebej do izraza pri nepravilnih kotih, kotih s poševnimi stropi, ipd…).

Ker so zaradi teh razlogov, v primerih vgradnih omar, zato kotne omare, še toliko bolj interesantne, v tokratnem članku, ponovno prikazujemo eno izmed izdelanih kotnih vgradnih omar z drsnimi vrati.

Vgradna omara na spodnji sliki ima poševno zaključen kotni del, ki ga iz zunanje strani zapira omarna stranica z ogledalom:

.

kotna vgradna omara z drsnimi vrati
Kotna vgradna omara z drsnimi vrati in poševno kotno stranico na sredini.

.

Na sliki se lepo vidi, da je vgradna omara izdelana iz petih, enako širokih, omarnih korpusov, pri čemer sta po dva postavljena ob obe zidni steni, na sredini pa ju povezuje poševno zaključen omarni korpus, ki ima za fronto uporabljeno ogledalo. To vratno ogledalo se odpira krilno, na obeh omarnih krakih pa so nameščena dvojna drsna vrata.

Omara je vgrajena od tal do stropa.

Fronte drsnih vrat so izdelane iz iveralnih plošč v treh različnih pastelnih barvah. Te so med seboj prekinjene s prečnimi, aluminijastimi letvicami, sicer pa sta aluminijasti tudi tako spodnja tirnica, po kateri drsi kolešček drsnih vrat, kot zgornje vodilo, ki služi za to, da vrata stojijo v svojem položaju.

.

Ureditev kotnega prekata

.

Pogled na odprt sredinski omarni korpus je prikazan na spodnji sliki:

.

odprt sredinski omarni korpus
Odprta ogledalna stranica na sredini omare. Levi del kota je namenjen obešanju.

.

Vgradna omara je brez lastnega omarnega dna in brez omarnega stropa iz lesa, obenem tudi ni nobene potrebe, da se dodaten lesni material porablja za izdelavo hrbtišča omare.

Sredinski omarni korpus je preprosto, v vrhnjem delu, opremljen z odlagalnimi policami, pod spodnjo polico pa je dodatno nameščena klasična obešalna palica za obešanje garderobe.

Na željo stranke (in ob doplačilu) bi lahko bila tudi hrbtna stran ogledalne omarne stranice, dodatno obdelana v dekorju ali navadnem, belem iveralu.

Odpiranje sredine je, kot je že rečeno zgoraj, klasično krilno.

.

Desni omarni prekat
Pogled na ureditev kotnega prekata na desni strani.

.

Na desni strani je kotni omarni del opremljen s po meri kota, izdelanim ožjim, notranjim omarnim prekatom, ki ga po sredini sestavljata dva klasična izvlečna predala (na mehko zapiranje), nad in pod njima pa je prostor opremljen z dodatnimi, premičnimi, odlagalnimi policami.

Ta del kotnega dela omare je namenjen pospravljanju majic in puloverjev, predala pa za spodnje perilo in nogavice.

Po želji bi bilo mogoče ta del tudi v celoti zapolniti s predali ali pa ga v celoti pustiti odprtega samo s premičnimi policami. Nemalo primerov kotnih vgradnih omar je izdelanih celo tako, da je omarni kotni del v celoti namenjen samo obešanju garderobe.

Pogled na zgornji del ureditve kotnega dela omare, je prikazan na spodnji sliki:

.

zgornji del kotnega delam vgradne omare
Ureditev zgornjega kotnega dela omare.

.

Na zgornji sliki se lepo vidi izkoristek prostora v celoti tudi v zgornjem delu kota omare.

Pozorni boste opazili, da je vertikalna omarna stranica v zadnjem delu, malenkost prilagojena obstoječim inštalacijam, sicer pa predlagamo, da si, če iščete še več primerov, kjer gre prvenstveno za omare, ki se prilagajajo različnim prostorskim situacijam in nevsakdanje postavljenim zidom, ogledate še naš prispevek Primeri prilagajanja omar stenam in zidnim oviram.