Kaj je meta opis v SEO optimizaciji [& kako ga ustrezno opremiti]

Meta opis je besedilo, ki se med prikazanimi spletnimi stranmi v iskalniku Google, pojavi takoj za SEO naslovom.

Meta opis je zapisan s sivimi črkami, na namiznih napravah pa omogoča prikaz do priblićno 165 znakov, s presledki vred. Na spodnji sliki poglejte kaj je meta opis:

meta opis
Meta opis na dveh spletnih straneh, ki govorita o optimizaciji spletnih strani (Seo-Praktik.si & matijazajšek.com). Informacija o zadnjem obisku posamezne spletne strani ni meta opis, ampak avtomatsko dodana informacija uporabniku Googla, ob brskanju po Googlu pri navadnem (personaliziranem iskanju) na Googlu.

Meta opis spada k drugi najbolj priporočljivi SEO smernici, ki se jo splača upoštevati zato, da je neka spletna vsebina na spletni strani, maksimalno onsite SEO ustrezno optimizirana. Takoj za SEO optimizacijo SEO naslova (modre črke na zgornji sliki).

Zakaj je meta opis pomemben za SEO

Meta opis je pri SEO optimizaciji pomemben zato, ker, za razliko od SEO naslova (ki je lahko dolg cca. največ 65 znakov s presledki vred) omogoča daljši manevrski prostor, da pritegne oči uporabnika Google in ga s tem pritegne h kliku vaše prikazane spletne strani.

Namesto, da bi uporabnik Googla, ki na iskalniku išče določene informacije, kliknil na druge, vaši spletni strani, konkurenčne prikaze spletnih strani, uporabnik (tudi) na podlagi meta opisa klikne raje na vaš prikaz in si ogleda vsebino na vaši spletni strani.

Je pa seveda iz vidika pridobivanja čimvečjega števila klikov na prikaze vaših spletnih strani na Googlu, potrebno upoštevati kar nekaj smernic, če želite število klikov na vaše spletne strani, povečati.

Ustrezno opremljen meta opis je pomemben tudi zato, ker njegova SEO ustrezna opremljenost prispeva k višji uvrščenosti vaše prikazane spletne strani na Googlu – to pa spet vpliva na večje število pridobljenih klikov na vaše spletne strani.

Kaj je pomembno upoštevati pri meta opisu

Pri opremljanju meta opisov je pomembno upoštevati naslednje:

  • meta opis mora biti ustrezno dolg. Predolg meta opis Google na desni strani “poreže” s tremi pikicami, je pa dobro vedeti, da se dolžina “dovoljenega” meta opisa nekoliko razlikuje v prikazih na mobilnh napravah od prikazov na namiznih napravah. Konkretno, ustrezno dolžino meta opisov sicer lahko izmerite npr. z orodjem Test Page Title & Meta Description Pixel Length (vir 1), ki ustrezno dolžino meta opisa (in tudi SEO naslova) zmeri v pikslih in ne znakih. Kar je pravilno, ker število pikslov na mobilnh napravah in namiznih napravah različno:

Na zgornji sliki je v (brezplačno) orodje za preverjanje ustrezne dolžine meta opisov dodan url naslov, na katerem spletna stranb matijazajšek.com, ponuja tečaje in izobraževanja za digitalni marketing, orodje pa ločeno označi ali je meta opis in SEO naslov za omenjen url ustrezno SEO optimiziran iz vidika “dovoljene” dožine znakov (pikslov).

Meta opis je sicer lahko spisan daljše kot je zanj predvidena dolžina na mobilnih in namiznih napravah, a bo Google, iz desne strani opisa, porezal vse znake, ki jih je preveč in namesto njih postavil 3 pikice…

  • meta opis naj vključuje targetirano ključno besedo (oz. več ključnih besed, če spletno vsebino SEO optimizirate za več ključnih besed). Po nekaterih priporočilih SEO strokovnjakov in SEO študijah obstaja večja verjetnost, da se bo vaša spletna stran uvrstila v iskalniku Google, višje, v kolikor bo meta opis vključeval ključno besedo, čimprej iz leve proti desni. Nekateri SEO strokovnjaki pri tem priporočajo uporabo natančne ponovitve ključne besede (t.i. exact match), drugi svetujejo, da zadošča njena približna ponovitev oz. izpeljanka oz. celo sinonim…

Dobro poglejte spodnjo sliko:

meta opis sinonimi ključne besede
Na tej sliki je prikazan dokaz, da Google pri uvrščanju spletnih strani med vrhnje prikaze na Googlu, ne upošteva nujno natančne ponovitve rabe targetirane ključne besede. V tem primeru je targetirana ključna beseda “spletna optimizacija”, na prvih treh mestih pa so prikazane 3 spletne strani, ki v meta opisu ne vključujejo ključne besede spletna optimizacija. Pravzaprav je ključna beseda “spletna optimizacija” uporabljena samo v drugem primeru v imenu spletne domene spletna-optimizacija.com.
  • meta opis naj bo pisan z upoštevanjem search intenta uporabnika Googla. Preko različnih ključnih besed uporabniki Googla iščejo različne informacije. Tisti, ki kupujejo preko Googla (t.i. buy intent), pričakujejo na Googlu rezultate v obliki oglasov. Za te pripravite komercialne meta opise.
    Tisti, ki iščejo informacije na Googlu, pričakujejo informativne spletne strani. Za te oblikujte meta opise v obliki informacij. Npr. preverite tukaj, podorbnosti tukaj, itd….
    Podrobnosti o tem kako uporabiti “search intent” pri SEO optimizaciji vsebin, najdete na povezavi.
  • meta opis naj vključuje USP in CTA. USP pomeni unique selling proposal – kar pomeni, da v meta opis vključite UNIKATEN (drugačen od ostalih prikazanih spletnih strani) argument zakaj naj uporabnik Googla klikne na vaš prikaz spletne strani. CTA pomeni call to action. To je poziv k akciji, npr. v meta opis vključite besedilo: “podorbnosti preverite tukaj”.
  • vsi meta opisi za posamezne spletne vsebine na vaši spletni strani morajo biti unikatni.
  • pri targetiranju na informativne ključne besede poskušajte v meta opis vključiti odgovor na vprašanje, ki ste ga postavili v SEO naslovu (primere si poglejte v nadaljevanju)

Primeri kakovostnih meta opisov

Spodaj je prikazanih nekaj različnih primerov vrhunsko opremljenih in SEO optimiziranih meta opis za različne, informativne in nakupne iskalne namene….

Primer vrhunskega, SEO ustrezno optimiziranega meta opisa za vsebino o bilanci stanja na www.ebonitete.si

meta opis bilanca stanja
Meta opis za targetirano ključno besedno zvezo “bilanca stanja” na spletni strani www.ebonitete.si.

Na zgornji sliki je, na desni, prikazan meta opis (Description) za spletno vsebino na spletni strani www.ebonitete.si, ki pojasnjuje kaj je bilanca stanja in izkaz poslovnega izida ter kako se bilanca stanja pripravi in kaj nam pove. Ključna beseda bilanca stanja je vključena v meta opis takoj iz leve proti desni.

Primer meta opisa za nakupno ključno besedo (zavarovanje terjatev)

Zavarovanje terjatev je po svoji naravi delno informativna, delno pa tudi nakupna ključna beseda. Nekateri uporabniki Googla se preko ključne besede “zavarovanje terjatev” zanimajo za informacijo o tem kaj zavarovanje terjatev sploh pomeni, že poučeni uporabniki Googla, pa iščejo na trgu ponudnika, ki ponuja kakovostno zavarovanje terjatev.

Spodaj je prikazan primer meta opisa na spletni strani prvafina.si, ki natančno targetira na že poučene uporabnike Googla o tem kaj pomeni zavarovanje terjatev, z meta opisom, oblikovanim kot prodajnim oglasom:

meta opis zavarovanje terjatev prvafina.si

Meta opis oblikovan kot prodajni oglas: Zavarovanje terjatev | 100% poplačilo terjatev | Nudimo večje kritje in boljše pogoje, kakor jih nudijo klasična zavarovanja. Kliknite in preverite!

Primer meta opisa za informativno ključno besedo (artritis)

Artritis je klasično, visoko volumenska informativna ključna beseda, preko katere uporabniki Googla iščejo širše informacije in praktične nasvete kako ravnati v primeru artritisa. V osnovi uporabnike Google zanima kateri so simptomi, značilni za artritis, vzroki za artritis in kaj lahko sami naredijo za svoje vnetje sklepov:

meta opis artritis magus.si
Meta opis za spletno vsebino, ki podrobno opisuje informacije povezane z artritisom na magus.si.

Dodatne informacije:

Uporaben video na temo SEO ustreznih meta opisov:

Viri:

1 – Test Page Title & Meta Description Pixel Length