Kako izkoristiti meta opis za najboljše rezultate v SEO

posted in: SEO optimizacija | 0

Oboje meta opis in meta naslov lahko v optimizaciji spletnih strani izkoristimo za boljše rezultate. Ampak kako to naredimo in kaj vse bomo potrebovali? V spodnjem članku boste izvedeli kar morate vedeti o meta opisu za SEO in za pritegovanje novih strank.

Meta opis in njegove osnove razloženi na primeru Varčevanje-Energije.si

Meta opis je kratek opis spletne strani, ki se pojavi pod meta naslovom na spletnih iskalnikih, kadar poiščemo določeno ključno besedo. Dolžino meta opisa lahko Google na čase spreminja, trenutno pa velja, da je meta opis dolg od 120 do 156 znakov vključno s presledki.

meta opis

Zgoraj vidimo primer meta opisa na spletni strani Varčevanje-Energije.si, informacijski spletni strani, na kateri boste našli veliko uporabnih informacij o različnih vrstah domačega ogrevanja in prezračevanja.

Kot vidimo na sliki je spletna stran dobro poskrbela za vključevanje ključnih besed v svoj meta opis. Ker je to povezava na domačo stran spletne strani je v meta opisu vključenih veliko različnih ključnih besed za njihove glavne podstrani. Kot bomo kasneje videli je to zelo dobra uporaba meta opisa.

Če meta opisa ne dodelimo bo večina spletnih brskalnikov avtomatsko prikazala prvih 120 znakov iz spletne strani. Za SEO je boljše če dodelimo svoj meta opis. Če pa bo meta opis, ki ga dodelimo predolg, bo pa večina brskalnikov prikazala prvi del meta opisa in nakoncu dodala tri pike.

Pomembnost meta opisa za SEO s primerom Počivalniki

Google bo pri uvrščevanju spletnih strani pregledoval vse podrobnosti. Med te spada tudi meta opis. Kako lahko mi torej svoj meta opis priredimo, da bo najbolje prikazal našo spletno stran ter nam pomagal pri spletni optimizaciji?

Za začetek bomo ga hoteli napisati v prvilni dolžini. Kot smo že prej omenili je to trenutno med 120 in 156 znakov. To je zelo pomembna in osnovna podrobnost. Čeprav je pisanje meta opisa zelo pomembno se velikokrat zgodi, da ga spletne strani nimajo. Točno zato je potrebno povdariti pomembnost meta opisa.

Različna orodja za grajenje spletnih strani kot wordpress vam bodo to javila, ča pa spletno stran pišete v surovi html kodi, pa boste želeli tukaj biti zelo pozorni.

Naslednja stvar bo vključevanje ključnih besed. Ključne besede želimo uporabiti čim več po vsebini naše spletne strani, veljajo pa tudi v meta opisu. Lokacija ključnih besed v meta opisu ni pomembna, za razliko od vsebine spletne strani, kjer mora zmeraj biti prisotna v prvem odstavku.

meta opis

Na zgornji sliki lahko vidite uporabo meta opisa za reklamiranje in prikazovanje ključnih besed. Točno takšna uporaba meta opisa najbolje vpliva na našo uvrstitev na spletnih iskalnikih. To je namreč na spletni strani pohištvo123.si, profesionalni prodajni spletni strani, ki med drugim prodaja tudi počivalnike.

Še ena pomembna informacija je, da bodite originalni pri pisanju meta opisov. Ne kopirajte jih ne od svojih prejšnjih člankov in ne od svoje konkurence. Vse to bo Google algoritem razbral ter upošteval pri vaši uvrstitvi.

Uporaba meta opisa za pritegovanje strank na ključni besedi pleksi steklo

Vrnimo se k glavnemu namenu meta opisa, kar pa je seveda pritegovanje strank. Meta opis je namreč bil narejen zato, da na kratko opiše spletno stran in, da stranke vedo kaj približno lahko najdejo na določeni spletni strani.

Toraj je vaš glaven namen kadar gradite meta opis pritegovanje strank. In kaj je boljše za pritegovanje strank kot CTA strategija? Nič.

CTA (call to action) oziroma poziv k dejanju je popularna strategija za reklamiranje. Glavni trik te strategije je, da bralca pozovemo, da klikne na našo spletno stran. Ta strategija bo nam zelo pomagala pri pridobivanju strank, če jo bomo uporabljali pravilno.

Da pa jo pravilno uporabimo pa moramo bralcem najprej nekaj dati, saj samo velik znak “PRIDITE SEM” ne bo dovolj. Zato želimo pred CTA vstaviti nekaj podatkov o naši spletni strani. Tukaj bomo največkrat uporabili ključne besede na katere ciljamo.

meta opis

Odličen primer ponujanja informacij v meta opisu lahko vidite na spletni strani Termotom.si, spletni strani, ki ponuja pleksi steklo, PVC plošče in svetlobne kupole po ugodni ceni. Ta prodajna spletna stran v meta opisu uporabi visok status podjetja kot prednost pred ostalimi spletnimi stranmi.

meta opis

Drugo ampak vseeno uspešno taktiko pa uporabljajo na spletni strani Gumitehna.si gume. Ta prodajna spletna stran pa za razliko od prejšne prikazuje svojo ponudbo. Torej se fokusira na temptaciji bralcev. Tudi ta strategija je izjemno uspešna.

Ta spletna stran uporablja bolj prodajni pristop k pisanju meta opisa. Prodajne spletne strani naj bi namreč bolj uporabljale meta opis za reklamiranje njihovih produktov, medtem ko informacijsek spletne strani uporabljajo meta opis za začetek s glavno temo spletne strani. Temu rečemo upoštevanje iskalnega namena, saj je dobro, da spletne strani upoštevajo namen strank ob iskanju določene spletne strani.

Če vas zanima SEO in bi radi izvedeli še več podobnih informacij o optimizaciji spletnih strani vam priporočamo obisk spletne strani SEO-Praktik.si. Ta spletna stran je namreč fokusirana na izobraževanju glede spletne optimizacije in vam lahko zagotovimo, da boste tam našli uporabne podatke.

Če pa vas zanima še več o meta opisu pa vam priporočamo ogled spodnjega videja, kjer avtor (izobražen SEO strokovnjak) razloži meta opis do najmanjših podrobnosti.