Prikaz treh posebnosti pri vgradnih omarah. Da si boste lažje predstavljali kako se vgradne omare montirajo

V prispevku, ki sem ga pripravil pred kratkim, sem za tiste, ki se zanimajo za nakup vgradne omare po meri, objavil 3 krasne in praktične rešitve s katerimi smo bolje izkoristili prostor. Ker pa imam primerov na to vižo, še kar nekaj, in tudi zato, ker jih obiskovalci radi spremljate in preglejujete, v objavi v nadaljevanju prikazujem še nekaj primerov, ki malenkost izstopajo od klasičnih omar in klasične vgradnje omar.

Vgradna omara s poševnimi vrati in stranicami

V prvem primeru, spodaj, lahko vidite vgradno omaro (od tal do stropa), ki ima na svoji skrajni desni prostor, ki ga ponavadi prepustimo odprtim policam, zaprt z vrati na krilno odpiranje.

nakup vgradne omare po meri
Vgradna omara s poševnimi stranicami.

Kdaj priporočamo uporabo predstavljenega primera?

Na omarah (tako klasično samostoječih kot vgradnih), prostor ob omarni stranici, obdelamo z odprtimi policami ponavadi, če se takšna omara nahaja v dnevni sobi, predprostoru, v kopalnici ali na hodniku. To pa zato, ker lahko na takšne police shranjujemo na primer dekor, spominke, slike, ključe, hranilnike, svečnike, ikonice in skratka reči, ki jih želimo videti ali hitro zanje najti prostor za odlaganje.

Omarno stranico bomo zaprli ponavadi v primerih, če se zanimamo za nakup vgradne omare po meri, v spalnicah in otroških sobah. V teh primerih dekorja in drobnarij ni toliko, da bi zanje namenili poseben omarni prostor. Zato se ta prostor splača bolje izkoristiti za police za odlaganje spodnjega perila, prehodnih oblačil, kap, šalov in podobnega.

Slika zgoraj prikazuje opremljenost vgradne omare z drsnimi vrati, kjer smo vrhnji del fronte opremili z lesnim vzorcem češnjevega izgleda, srednji del omare pa ločili z belim steklom.

Tista črna reč v kotu omare je izvlečni obešalnik. Na vrhu sta dve senzorski lučki, ki se prižgeta samo, ko odpremo drsna vrata.

Da nam ne bo potrebno iskati dodatnega prostora za obešalnike in ogledala

vgradna omara z obešali na hrbtni steni

Na sliki zgoraj smo v vgradno omaro vkomponirali drsna vrata s fronto iz ogledal.

Primer je zanimiv tudi zato, ker večina uporabnikov, ki se zanima za nakup vgradne omare po meri, sklepa, da mora biti vodilo drsnih vrat vgradne omare, vpeto v tla in strop.

Ta primer kaže, da si lahko mirno zamislite pod drsnimi vrati, izvlečne predale, ki jih boste na primer namenili odlaganju copatov, čevljev, krem za čiščenje in podobnemu.

Na primeru zgoraj smo obenem obešalne kljuke montirali kar na zidno hrbtno steno omare.

Kot veste, v osnovi vgradne omare po meri, izdelujemo brez hrbtišča, po želji naročnika pa tudi s hrbtiščem.
V tem primeru (ko stranka ni želela hrbtišča) smo prostor za obešalne kljuke našli kar na zidni steni.

Kako obdelamo stik omarne stranice s keramičnimi obrobami?

keramične obrobe in omara
Primer obdelave omarne stranice ob steno s keramično oblogo.

Vprašanje iz podnaslova sodi v sklop tistih, ki jih ljudje najpogosteje vprašajo v povezavi z montažo vgradne omare.

Na sliki zgoraj zato lepo vidite primer obdelave omarne stranice ob steno na kateri je keramična obroba.

Sama vsebina omare je pomaknjena malenkost v globino (ponavadi med 8 do 10 centimetrov) zato, da drsna vrata pred omarno vsebino (korpsuom) ne zadevajo ob predale in tudi zato, da imajo obešene srajce in plašči dovolj prostora, da se ne zadevajo ob vrata.

V povezavi s tem vprašanjem, si ljudje, ki se zanimajo za nakup vgradne omare po meri, dostikrat tudi težje predstavljajo kako se montira in na sploh izdela omarna stranica, ki se dotika zidu.

Nobene potrebe namreč ni za to, da bi omarno stranico v stiku z zidom imeli v celoti zapolnjeno do hrbtne stene.
S tem gre samo več materiala, s čimer pa se samo po nepotrebnem dvigne cena.

Zato namesto omarne stranice, ki se dotika zidu, naredimo samo naslonsko letev.
Z njo poravnamo morebitno neravno steno in dosežemo, da se drsna vrata pri zapiranju ravno stikajo s stranico. Da ne ostane nobenih “špranj”.

Tej, zidni omarni stranici, zato rečemo naslonska letev (ker se drsna vrata na njo naslonijo).

Naj bo to dovolj za tokrat.

Hvala za vaš čas.

Se beremo kmalu.

p.s.: še povabilce – če vas zanimajo samo drsna vrata za vgradno omaro, vabim, da “preklopite” tudi sem. Tukaj predstavljamo primere samo v povezavi z drsnimi vrati.