Notranja drsna vrata pod stopnicami

V primeru, ki je predstavljen v nadaljevanju, smo notranja drsna vrata, ki jih v največ primerih montiramo pred vgradne omare, uporabili za zaprtje dveh, različno visokih, prostorskih niš, pod stopnicami.

Stanovanjska stavba na spodnji sliki je novejše gradnje. Iz ene strani hodnika se nahaja povezana jedilnica s kuhinjo in dnevnim prostorom (ter prehodom na zunanjo teraso). Na drugi strani se nahaja več sob ter stopnišče, ki vodi v zgornje prostore.

Zaradi stopnišča, sta odprtini na spodnji sliki, različnih višin.

Leva odprtina nakazuje, da gre za stopnišče, ki poteka iz leve proti desni (oziroma v smeri proti sobam v zgornji etaži nad jedilniško, dnevnim prostorom).

.

notranja drsna vrata pod stopnicami
Različno visoki prostorski niši na hodniku pod stopniščem.

.

.

Notranja drsna vrata pod stopnicami,
ki dajejo videz vgradne omare

.

Prostorski niši sta med seboj ločeni z zidno steno, ki pa je ravno toliko ozka, da onemogoča postavitev klasičnih podbojev in montažo klasičnih, notranjih, krilnih vrat.

Obenem bi dvoje krilnih vrat hkrati preveč zapiralo prehod na hodniku.

Zaradi tega so v tem primeru montirana notranja drsna vrata pod stopnicami.

Podobna vrata boste našli praktično v vseh naših predstavljenih primerih, kjer so prikazane vgradne omare, izvedene z drsnimi vrati.

Za polnilo drsnih vrat je uporabljen, navaden, bel, matiran iveral, za ročaje in vodila drsnih vrat je uporabljen aluminij. Drsna vrata vsebujejo na vsaki strani tudi blažilce za mehko zapiranje.

.

notranja drsna vrata pod stopnicami
Notranja drsna vrata pod stopnicami. Še več primerov rešitev izkoristka prostora pod stopnicami, boste našli tudi v prispevku Vgradne omare pod stopnicami.

.

Zgornja slika prikazuje, kako smo drsna vrata iz vsake strani, obdali s približno 10 cm širokima naslonskima letvicama (prav tako iz belega iverala). Ti služita za to, da se drsna vrata ravno poravnajo in naslonijo.

Spodnje vodilo je privijačeno v tla, zgornje, aluminijasto vodilo je montirano na strop.

Celotna drsna vrata dajejo v tem primeru vtis, kakor, da gre za montažo vgradne omare na hodniku, sicer pa sta obe prostorski niši izkoriščeni ravno za pospravljanje garderobe. Dodatne rešitve s po merah izdelanimi, vgradnimi omarami, na hodnikih, boste našli v članku z naslovom O omarah za hodnike (s krilnim odpiranjem vrat).

Ker sta obe prostorski niši bolj ozki in globoki, bosta lastnika v njiju garderobo pospravljala tako, da jo bosta obesila na klasične, samostoječe izvlečne obešalnike, ki ju preprosto ob potrebi, potegneta izpod stopnišča (obešalnik je viden na prvi sliki na vrhu).

.

pregradna omara
Pogled na zakriti prostorski niši. Notranja drsna vrata pod stopnicami iz druge strani.

.

Pogled na notranja drsna vrata iz druge strani prikazuje, da je hodnik in prehod na ta način ostal odprt in nemoten, z izborom bele barve pa hkrati še prostoren in modernega videza.

Enak material, le, da smo v prispevku namesto drsnih vrat, izdelovali fiksno, predelno steno v otroški sobi, je predstavljen tudi v prispevku z naslovom Pregraditev otroške sobe.

V njem lahko vidite, kako je mogoče notranja drsna vrata, uporabiti kot fiksno (trajno) predelno rešitev ali kot premično rešitev, ki služi za prekrivanje prehodov.

Dodaten prispevek na temo notranjih drsnih vrat, v povezavi z vgradnimi omarami, smo objavili tudi v članku Poudarek na drsna vrata vgradnih omar, sicer pa si lahko rešitve z vgradnimi omarami po meri, ogledate tudi na tej povezavi.