O opremljanju hodnikov nekoč in danes

O hodnikih in predsobah ter notranjem opremljanju le teh, imamo na naših spletnih straneh, vsebine shranjene na dveh povezavah:

A, ker notranje opreme hodnikov in predsob, ne sestavljajo samo vgradne omare, je prispevek v nadaljevanju, tokrat namenjen nekaj osnovnim napotkom za tiste, ki se zanimajo za celovito notranjo opremo teh dveh prostorov. Hkrati v prispevku nekoliko bolj opisujemo razlike pri opremljanju hodnikov nekoč in danes.

.

notranja oprema hodnik
Izdelava modernejše zidne omare tik za vhodnimi vrati v večji predsobi. Ličnice drsnih vrat so iz belega stekla.

.

Hodniki in predsobe, ki jih poznamo iz preteklosti, iz kakšnega desetletja ali dveh nazaj, so v večini stanovanj (še posebej blokovskih) veljali za temačne, dolge in ozke prostore, katerih glavna funkcija je bila, povezovati različne prostorske ambiente stanovanja, med seboj.

V njih smo največkrat postavili kakšno garderobno omaro, če je bilo dovolj prostora, pa tudi dodatno nižjo komodo in omarico za čevlje. Primeri različnih omaric po naročilu, tukaj.

S časom se je njihova funkcija, predvsem zaradi drugačne gradnje in zasnove bivalnih enot, spremenila.

Nekoč dolge in ozke hodnike, danes zamenjujejo široki prostori, pogosto povsem kvadratnih oblik, še bolj pogosto pa celo povezanih z ostalimi prostori po hiši.

.

notranja drsna vrata pod stopnicami
Zapiranje hodnika z drsnimi vrati v izgledu vgradne omare.

.

Številne predsobe in hodniki so zato danes povezani s stopnišči, dnevnimi sobami, nemalokrat pa se v njih znajde tudi osrednja kaminska peč in prostorske niše, ki se jih splača izkoristiti (npr. kot manjše garderobne sobe).

Tej gradnji in takšni, odprti zasnovi hodnikov, se je seveda morala prilagoditi tudi notranja oprema hodnika.

Garderobne omare na hodniku ne opravljajo zgolj več funkcije omare. Če je prostora na hodniku dovolj, bomo takšno omaro izkoristili tudi za pospravljanje ostalih reči, za katere drugod po stanovanju, ne najdemo prostora.

Likalna postaja z desko in likalnikom vred, motorne čelade, smuči, napihljiv in zložljiv čoln, šotor, vesla ter vse počitniške potrebščine, kovčki, škatle z novoletnimi okraski, ipd…, v vedno več primerih najdejo prostor na hodniku. Kjer pa seveda želimo vse te reči imeti pregledno zložene in praktično, enostavno dosegljive.

.

vgradna omara na hodniku
Primer prilagoditve omare ob peči na hodniku.

.

V preteklem obdobju so na hodnikih med notranjo opremo le teh, prevladovale tudi posebej obešalni garderobi, namenjene obešalne stene. Te so bile v večini primerov izdelane iz dveh delov. Ena polovica je bila namenjena obešalnim kljukam za plašče, druga polovica pa za ogledalo.

Spodnji del takšne stene smo nemalokrat uporabili za košaro za copate ali posodo za dežnike.

Danes, v času modernejšega opremljanja predsob in hodnikov, ogledala najdejo svoj prostor na krilih omarnih vrat, same omare na hodnikih so pogosto vgradne (galerija teh je na prvi strani) in segajo do stropa, če pa ne to, pa vsaj prilagojene zidnim posebnostim hodnika in predsobe (primeri tukaj).

Kljub odprtosti, prostornosti in zračnosti, pa se vsako zimo vseeno poveča število klicev strank, ki želijo svoje hodnike in predsobe vseeno vsaj malenkost zapreti in zaščititi pred temperaturnimi razlikami. Zato jih ni malo, ki še posebej v jesenskem času, v svoje hodnike dajo namestiti drsna vrata ali kakšno drugačno pregrado.

.

predsobe-224x300
Klasična oprema manjšega hodnika. Izdelava po naročilu.

.

Notranjo opremo hodnika, kljub napredku in drugačni zasnovi teh prostorov, tvorijo osnovno garderobno pohištvo (garderobna omara, predalčnik za čevlje ter morebitno potrebna, dodatna odlagalna komoda).

Kar se pa tiče estetike in izbora barv, pa za razliko od preteklosti, pohištvo na hodnikih in v predsobah, v današnjem času kliče po svetlejših tonih in nežnejših barvah.

Med vsemi materiali, iz katerih je mogoče izdelati notranjo opremo na hodniku, prevladuje cenovno ugodnejši iveral ter standardna in klasična masiva. Morda celo bolj kot v ostalih prostorih, velja, da smo Slovenci na pragu vstopa v svoja domovanja, vseeno pristaši naravnega lesa in pohištvenih elementov iz npr. smreke, bukve, oreha ali celo hrasta.

Zaradi cene so te izvedenke dobile tudi svoje imitacije tudi v iveralnih izvedbah.

Pri zasledovanju trendov notranje opremljenosti hodnikov je mogoče pri izboru materialov opaziti nekaj več uporabe aluminija in tudi stekla. Le ta je bolj prisoten v večjih in modernejših stanovanjih, obenem se pa krasno kombinira z enobarvnimi lesnimi vzorci v visokem sijaju.

.

IMG_0157 (2)
Moderno opremljen hodnik z vgradno omaro, ogledalom in dodatno odlagalno poličko.

.

Med stili, ki smo jim priča pri notranjem opremljanju predsob in hodnikov, prevladujejo izrazit skandinavski stil (svetli toni, ravne in enostavne pohištvene linije), klasičen stil z notranjo opremo v naravnih lesnih materialih ter seveda moderen stil, ki vključuje souporabo različnih materialov (že prej omenjenega stekla, visokega sijaja ter barvitih kombinacij).

.

***********

.

Če tudi vas zanima notranja oprema hodnika s pohištvom, izdelanim po naročilu, bomo nadvse veseli vašega povpraševanja. Ekipa svetovalcev je v “nizkem štartu” in razporejena po Sloveniji tako, da dosežemo vsak kotiček.

Se vidimo?