Obešalne stene za predsobe

Razgibano, estetsko in po meri, izdelano pohištvo, zaradi individualnih in unikatnih prostorskih rešitev v različnih gospodinjstvih, nedvomno pride prav v vseh prostorih po hiši, še posebej pa se za individualne pohištvene rešitve, družine rade zanimajo v primerih opremljanja predsob. Obešalne stene za predsobe so že eden izmed tistih pohištvenih kosov, ki jim je treba najti ustrezno dimenzijo ter dovolj obešalnikov in sploh primerno mesto, glede na to, da so današnji predprostori precej odprti in prepleteni z vratnimi prehodi v več smeri.

V spodnjih primerih prikazujemo nekatere obešalne stene za predsobe, sicer pa si lahko ostale prispevke in primere opremljanja predsob in hodnikov, ogledate na tej povezavi.

.

********

.

Obešalna stena se v redkih primerih pri družinah vgrajuje kot samostojen pohištveni element.

Pogosteje se jo izdela kot del celotnega pohištvenega ambienta predsobe, v okviru ostalih garderobnih omar in komodic za čevlje, v predprostoru.

Za njeno postavitev se največkrat najde prostor ob garderobni omari, sicer pa je njena dokaj pogosta postavitev nad nižjo sedalno komodico, ki jo postavimo ob garderobno omaro.

V primerih, ko prostor to ne omogoča, se obešalni steni pač najde drugo mesto – lahko vzdolž hodnika, lahko na nasprotno steno od garderobne omare, v nekaterih primerih pa celo med dva korpusa garderobne omare.

.
Klasične obešalne stene za predprostore

.

obešalne stene za predprostore

.

Na zgornji sliki je prikazana obešalna stena klasične izvedbe, v naravnem lesnem vzorcu.

Ogledalni del je pomaknjen malenkost naprej, hrbtišče pa je ob zidni steni v celoti “oblečeno” v les, v spodnjem delu (pod obešalnimi kljukami) pa so izrezana tudi vrata za električno omarico.

Obešalne kljuke so tri, njihov izbor pa je stvar okusa in seveda potreb po tem, koliko pač imamo garderobe, ki jo imamo namen obešati na obešalno steno.

Zelo pogosto je v okviru obešalne stene dodatno izdelan še kak regalnik z enim ali dvema predalnikoma, ponavadi nekje pri tleh, zato, da se nanj lahko ta, ki se preobuva, tudi vsede.

Razmeroma enostaven primer obešalne stene lahko vidite tudi na spodnji sliki:

.

obešalna stena enostavna

.

Za njeno izdelavo je uporabljen iveral, izdelana je od tal do stropa, tako, da v celoti zapolnjuje zidno steno, sicer pa je v tem primeru, zaradi ozkega prostora, bilo ob zid, smiselno postaviti zgolj obešalni del, saj za regalnik ali omaro preprosto ob steni ni dovolj globine.

Levi del obešalne stene je namenjen ogledalu, desni del pa za obešanje. Malenkost pod višino vhodnih vrat pa je prečno postavljena še odlagalna polica za drobnarije in podobno.

Teh primerov, kjer imamo zidne stene, ki jih zaradi globine ne moremo uporabiti za nič drugega kot zgolj za obešalne stene, je v hišah (predvsem v starejših) ogromno, podobne prostorske situacije pa se najdejo tudi na hodnikih blokovskih stanovanj in pa kakšnih apartmajih, vikendih, mobilnih hišicah in podobnem.

.

********

.

Če imamo prostora za garderobo v predsobi dovolj recimo v garderobni omari, lahko prosto zidno steno uporabimo za postavitev samo ogledala.

Tak primer je prikazan na spodnji sliki:

.

ogledalo na hodniku

.

Na sliki je nad radiatorjem postavljeno enostavno ogledalo, spodnji del pa je lepo “oblečen” v zaščitno iveralno masko z režami, za prehod toplega zraka.

Ravno takšne prostorske situacije so pogoste v blokovskih stanovanjih, ki imajo za vhodnimi vrati, ozke in daljše hodnike.

.

*******

.

V širših in večjih predsobah in predprostorih (in pa tudi drugih prostorih po hiši ter celo v poslovnih prostorih), se namesto obešalne stene izdela kar cela pregradna omara, ki jo delno lahko uporabimo za garderobo, delno pa recimo za ostale reči, ki jih v tistem prostoru potrebujemo.

Če gre za poslovni prostor, je lahko pregradna omara z obešalno steno v enem prekatu, namenjena policam za knjige, v drugem pa za garderobo.

Ena možnost je tudi, da je del pregradne omare, zaprt (recimo z drsnimi ali klasičnimi vrati).

Primer takšne pregradne omare, namesto klasične obešalne stene, je prikazan na spodnji sliki:

.

pregradne omare

.

Sicer pa boste cel prispevek z idejami in rešitvami za pregradne stene, našli na povezavi.

.

********

.

Na koncu še, kot vedno, samo povabilo – če ste tudi sami interesent za izdelavo obešalne stene za predsobe ali katerekoli druge prostore in potrebujete individualno rešitev, se priporočamo.

Naši svetovalci so “v nizkem štartu in pripravljenosti” na pogovor.