Omara s steklenimi vrati – 5 primerov

Tokrat je v našem prispevku več besed namenjenih tistim, ki jih zanima omara s steklenimi vrati.

V večini primerov so sicer steklene omare zanimive kot delno steklene omare v dnevnih sobah, kot vitrine in komode v jedilnicah ter kot razstavne omare in vitrine v salonih, pisarnah in ostalih delovnih prostorih.

Je pa tudi pri tistih, ki se zanimajo za garderobne omare, nemalokrat zanimanje za njihovo celotno ali delno izdelavo iz steklenih ličnic omarnih vrat (te so pogostejše v primeru izvedbe z drsnimi vrati).

Kot smo v naših ostalih prispevkih že pisali kar nekaj krat, je steklo na garderobno omaro, mogoče, tako kot iveral, dobiti v najrazličnejših barvnih odtenkih. Ves čas je na voljo na zalogi cca. 40 barvnih steklenih odtenkov, ob tem pa je vsakega izmed njih, mogoče še dodatno obdelati (peskano steklo, gravirana stekla, stekla polepljena z dekorjem in fototapetami, kaljena stekla, protilomna stekla, motna stekla).

Obenem je posamezne barve in vrste stekel mogoče med seboj tudi poljubno kombinirati.

.

********

.

Na spodnjih primerih so prikazane omare s steklom v različnih kombinacijah:

.

Drsna omara s steklom na sredinskih vratih

.

drsna omara s steklom
Drsna omara s steklom na sredinskih omarnih frontah.

.

Omara na zgornji sliki ni povsem vgradna, temveč bolj sodi med pregradne omare (omare, katerih glavna funkcija je pregraditi en prostor v dva), ker ni vgrajena povsem do stropa.

Omara je trodelna (trije omarni prekati v notranjosti in štiri drsna vrata), pri čemer sta srednji dve vratni ličnici izdelani iz protilomnega in kaljenega, navadnega, prozornega stekla.

Dekorna linija, ki že na iveralnih ličnicah po sredini razbija monotono in v celoti belo ličnico s temnejšim odtenkom bež stekla, se s prečnima, aluminijastima letvicama, nadaljuje tudi na sredinskih drsnih vratih.

V notranjosti omare, lahko skozi sredinska vrata, vidimo, da sta stranska omarna korpusa, namenjena obešanju garderobe, sredinski korpus pa odlagalnim policam, dvema izvlečnima košarama na levi, nekaj predalom in izvlečnemu hlačniku v spodnjem delu sredinskega korpusa.

Po vrhu je omara v celoti odprta (brez vertikal) in tako primerna za pospravljanje škatel, kovčkov, prtljage in pač reči, ki jih ne potrebujemo vsakodnevno (npr. posteljnina).

Priporočamo še: Kompleten vodič za izbiro ustrezne garderobne omare

.

Pisarniška omara s steklenimi, barvnimi vrati

.

pisarniška omara s steklom
Pisarniška omara, trojno barvno steklo.

.

Na tej sliki (zgoraj) gre za klasično pisarniško, vgradno omaro. Čeprav imamo pisarniškemu pohištvu v celoti namenjen ta članek, je zgornja omara tukaj predstavljena zato, ker drsna vrata na njej, za razliko od prve slike, vključujejo barvno steklo.

Omara je vgrajena od tal do stropa na hrbtno, zidno steno manjše, domače pisarne.
V notranjosti po večini ne služi za garderobo, ampak za pospravljanje različnih pisarniških reči, pripomočkov in dokumentacije.

Sredinski omarni korpus je zapolnjen z globokimi in visokimi izvlečnimi predali (mehko zapiranje), ostali del omare pa je nasejan z enakomerno razporejenimi odlagalnimi policami.

Drsna vrata so, kot rečeno, v steklu nežno vijolične barve, profili pa (tirnica, vodilo in ročaji vrat), kot vedno, iz aluminija.

.

Ožja omara s steklenimi vrati na hodniku

.

ožja omara s steklenimi vrati
Ožja, garderobna omara na hodniku.

.

V tem primeru (slika zgoraj) je predstavljena ožja, garderobna omara, postavljena na levo stran, tik ob vhodna vrata v prostor.

Omara ima za svojo višino razmeroma ozki vratni krili, ki sta prav tako po sredini ločeni s prečno aluminijasto (in zaobljeno letvico), samo steklo pa je v odtenku sive.

Omara je tako kot večina naših ostalih vgradnih omar (galerija tukaj), vgrajena do stropa, po desni pa se zaključuje namesto z zidno, s klasično omarno stranico v belem iveralu.

Podoben primer in celoten postopek vgradnje bolj široke vgradne omare na hodniku, smo opisovali v tem prispevku.

.

Omare s steklom, fototapetami, ogledali in vitraži

.

Steklo je krasen material, ker zraven vseh različnih barv, omogoča, da ga dodatno in povsem po lastnih željah, opremimo npr. tudi s fototapetami.

To dejansko pomeni, da stranka sama na internetu izbere sliko (v ustrezni resoluciji), jo prinese k nam, mi pa ta motiv nalepimo v obliki fototapete, na steklena drsna vrata (podobno kot v primeru kuhinjskih, steklenih, dekoriranih oblog).

Tako pridemo dejansko do unikatne vgradne omare z unikatnim motivom, samo za primer ene izmed možnosti, pa prikazujemo vgradno omaro z motivom klasičnega in prestižnega vitraža (kjer pa v bistvu gre za fototapeto z vitražnim motivom).

.

omara z drsnimi vrati vitraž
Dvodelna garderobna omara z drsnimi vrati z vitražnim motivom.

.

Za tiste, ki jih zanima kako se izdeluje pravi vitraž, kakšne so vse možnosti njegove izdelave in predvsem kje vse se v stanovanjih lahko pojavi pravi vitraž, priporočamo slovenski najbolj celovit prispevek na temo vitražev, na tej povezavi: Izdelava vitražev.

.

Omara z moderno fototapeto

.

Zadnji primer je prikazan spodaj:

.

moderna vgradna omara
Dvodelna vgradna omara, moderen motiv.

.

Na tej sliki gre spet za dvodelno, vgradno omaro. Vrata so ponovno drsna, le za motiv je namesto prestižne klasike, uporabljen pač moderen stil, ki hkrati tudi označuje omarni del zanj in omarni del zanjo.

Prednost steklene omare s fototapeto je seveda tudi v tem, da nas bo manj stalo, če se bomo motiva naveličali in zamenjali samo fototapeto, kakor, če bi morali menjati celotno omaro.

Morda vas bo še zanimalo: Vgradne omare z ogledalom.