Omara v mansardi

Čeprav si lahko naše prispevke, kjer so omenjane in predstavljene najrazličnejše omare v mansardi, ogledate že na tej povezavi, smo za naš današnji prispevek, pregledali še 3 ideje, ki jih pri nas, še nismo predstavili. In bi vam lahko koristile kot dodatna ideja pri izkoristku prostora v vaših mansardah.

.

Dostop do omare v mansardi iz strani

.

Na prvi sliki, spodaj, je predstavljena omara v mansardi, pod poševnim stropom in, ki se od ostalih podobnih rešitev razlikuje v tem, da je dostop do nje urejen iz strani poševnega stropa.

.

omara v mansardi
Omara v mansardi z dostopom do notranjosti iz strani.

.

Omara na zgornji sliki še ni povsem dokončana (manjka ji zgornja prekrivna maska od vodila drsnih vrat pa do ravnega stropa).

Je pa predstavljena zato, ker prikazuje možnost spravila garderobe tudi v mansardni del, ko do prostora pod poševnim stropom, nimamo dostopa iz sprednje, čelne strani.

Prostor na sliki se zapira s klasičnimi iveralnimi, drsnimi vrati. Ta so trojna, zgornje vodilo in spodnja tirnica sta iz aluminija, vmes pa je za polnilo uporabljen iveral v visokem sijaju.

V notranjosti so izdelane zgolj prostoru razpoložljive, odlagalne police, medtem, ko je levi, višji del, izkoriščen tudi za obešanje.

.

Omara v mansardi in dostop iz čelne strani

.

nizka omara za mansardo

.

Na zgornji sliki je predstavljen drugačen dostop do omare.

V tem primeru je omara v mansardi ponovno sicer postavljena pod nizki strop, povsem v kot, je pa dostop do omare urejen z drsnimi vrati iz čelne strani.

Omara je dolga, štiridelna in takšna so tudi drsna vrata (iz belega motnega stekla). Sam omarni korpus je v rjavi barvi naravnega lesnega tona, sicer pa bo v tem primeru omara namenjena bolj pospravljanju papirjev, knjig in ostalih gradiv, saj je prostor, kjer omara stoji, namenjen delovnim obveznostim.

.

******

.

V naslednjem primeru omara v mansardi zapolnjuje celoten zidni prostor od zidnega trama proti notranjosti mansarde, naprej.

.

omara mansarda

.

Ogromno mansard ima v svojih prostorih postavljene prečne trame, zidne zobe, dimniško oviro, strešna okna, radiatorske cevi in še en kup drugih, prostorskih ovir in anomalij, zaradi katerih je zelo težko v njih postaviti klasične omare.

Če pa jih že, pa ob njih, v mnogo primerih ostaja ogromno neizkoriščenega prostora.

Na zgornji sliki je prikazan primer, kjer se takšni situaciji v celoti izognemo.

Celoten mansardni prostor je odprt in povezan, vmes ga kot celoto, motijo “le” vzdolžni zidni tramovi ter nosilni stebri, na katerih ti tramovi stojijo.

Da je prostor izkoriščen v celoti, je zato omara vgrajena kar med nosilni steber in prečni, zidni tram.

Prostora je ravno dovolj, da so pod njim, namontirana trojna drsna vrata, notranjost pa je zapolnjena zelo enostavno, s prečnimi odlagalnimi in premičnimi policami.

En od prekatov vsebuje tudi tri izvlečne predale, sicer pa lahko v tem primeru za tako urejen prostor pospravimo zraven garderobe, še raznorazne škatle, kovčke, likalno desko, novoletne okraske in praktično vse, za kar drugje v hiši, ne najdemo prostora.

Ena bolj praktičnih rešitev in iz vidika optimalnega izkoristka prostora v mansardah, pa je tudi postavitev garderobne sobe v mansardi. V tem primeru, del prostorske niše (ali pa kar celotno mansardo) izkoristimo tako, da vanjo namesto vgradnih omar, postavimo kar celotno garderobno sobo.

Prostor je spet izkoriščen v celoti, pa tudi materiala gre pogosto bistveno manj, ker pač takšna ureditev pogosto ne zahteva vertikalnih stranic, pa tudi prehodi med posameznimi deli, ne potrebujejo nujno, kakršnihkoli omarnih vrat.