Kako moram izmeriti prostor za vgradno omaro? – VPRAŠANJA STRANK

V prispevku Kako mora biti pripravljen prostor za montažo vgradne omare, smo pojasnjevali podrobnosti v zvezi z beljenjem sten, električnimi stikali, keramičnimi oblogami, ipd… na mestu, kjer bo stala bodoča vgradna omara. Tokrat pa nekaj več besed namenjamo strankam, ki si želijo prvo, vsaj približno, izmero prostora vgradne omare, opraviti same.

Delno je prikaz izmere (iz strani naše svetovalke), opisan tudi že v članku Prikaz celotnega postopka vgradnje omare v predprostoru.

.

*********

.

Interesenti za izdelavo in montažo vgradne omare, lahko do hitrejšega, informativnega in neobvezujočega izračuna cene bodoče vgradne omare, pridejo tako, da svetovalcem, že v telefonskem razgovoru, pojasnijo dimenzije prostora, v katerem bo vgradna omara z drsnimi vrati, tudi stala.

Pri tem je najprej pomembno to, da je takšna, lastna meritev, za nas, zgolj informativna in preden gre izdelava omare v proizvodnjo, se v vsakem primeru, opravi dokončna meritev iz strani svetovalcev.

Glede na različne možnosti postavitev vgradnih omar v nek prostor, je za prvi, informativen izračun, potrebno poznati vsaj približne mere vseh treh dimenzij omare.

omara z drsnimi vrati
Merjenje višine bodoče vgradne omare.

Višina bodoče omare se izmeri od tal do stropa (oz. v primerih, ko omara ni predvidena povsem do stropa, do višine omarnega stropa). Pri tem kot iztočnico za spodnjo mero vzamemo kar višino od talne obloge naprej (spodnja tirnica drsnih vrat vgradne omare se NE vreže ali montira V talno oblogo, ampak NA NJO).

Višino vgradne omare izmerimo vsaj na treh koncih (na levi strani, na sredini in na desni strani). Če imamo možnost, ne bo nič narobe, če vse tri višine preverimo tudi ob hrbtni zidni stranici.

Širino in globino omare različni ljudje razumemo drugače.

Pri nas vas že po telefonskem pogovoru, usmerimo v to, da je dolžina in širina omare ena in ista dimenzija, globina pa določa razdaljo od drsnih (ali klasičnih krilnih vrat) in do hrbtne zidne stene.

Največ strank med telefonskim pogovorom sicer pove, da bodo ena ali druga (ali kar vse) dimenzije, standardne – A POZOR – pri vgradnji vgradne omare po meristandardnih dimenzij NI, ker se te omare (z drsnimi ali klasičnimi vrati) izdelujejo po naročilu in merah, vsakega prostora posebej. 

Širino omare izmerimo pri tleh, na sredini in slabih 10 cm od stropa (če bo omara vgrajena do stropa).

meritev globine omare
Meritev globine omare.

Globina omare je največkrat 60 cm, če pa prostor omogoča, pa priporočamo, da si daste izdelati omaro, ki je tudi nekoliko bolj globoka (vsaj 65 cm). Pri bolj globoki omari, se zimski plašči in težja garderoba, ne zatika, med drsna vrata.

Če bo vgradna omara stala pod poševnim stropom (v mansardi), potem moramo za izračun cene, poznati še dimenzije:

  • globine poševnine (od preloma stropa in do hrbtne, zidne stene)
  • naklon poševnine
  • ter širino prostora pod poševnim stropom

Vgradnim omaram v mansardah, so namenjeni nasveti in prispevki, na povezavi. Primer izmere garderobne sobe v mansardi, pa si lahko ogledate na drugi povezavi.

Za hiter in prvi izračun informativne cene bodoče vgradne omare, ZELO POMAGA, če imate možnost slikati prostor (z npr. mobilnim telefonom) in nam pošljete sliko po e pošti.

.

**********

.

Priporočamo še: ogled ostalih odgovorov interesentom za vgradne omare.