Omara za spalnico (in vse kar je treba vedeti pred njenim nakupom)

Ker ste v naših zadnjih dveh zapisih (4 primeri prilagoditve omar različnim meram prostora in O opremljanju hodnikov nekoč in danes) bili priča nekaterim bolj splošnim nasvetom in primerom montaže vgradnih omar, v tokratnem zapisu spet nekaj več besed namenjamo tistim, ki jih zanima omara za spalnico.

.

omara za spalnico
Izdelava trodelne vgradne omare in posteljnega okvirja.

.

Omara za spalnico je v osnovi dobavljiva v dveh različnih variantah:.

  • prva je ta, da si daste omaro v spalnici, izdelati kot samostoječ pohištveni element, ki ga je mogoče po prostoru poljubno premikati. Za takšno omaro je značilno, da ima obe omarni stranici, obenem pa tudi hrbtni omarni del, ki veže celotni omarni korpus, skupaj. V večini primerov je takšna garderobna omara dvokrilna in s klasičnimi, krilno odpirajočimi omarnimi vrati.

 

  • druga možnost je ta, da je vaša omara vgradna (galerijo teh najdete na prvi strani). V tem primeru je omara namenjena za točno določen prostor v spalnici in je po prostoru ne bomo prestavljali.  V večini primerov takšna omara nima lastnih omarnih stranic in tudi ne lastnega omarnega hrbtišča, po želji pa je tudi to omaro, mogoče izdelati drugače.

 

V zvezi s tem priporočamo, da pregledate tudi prispevek, kjer je objavljena razlaga o tem ali je dražja omara z drsnimi ali krilnimi vrati in tudi prispevek o tem ali mora vgradna omara imeti hrbet ali ne.

.

Tretja opcija za omaro v spalnici, je tako imenovana “walk in” soba. To je v bistvu moderna garderobna soba, ki stoji ločeno in ob bok spalnici. Se pa v zadnjem času vedno več uporablja, ker se z njo enkratno izkoristijo različne prostorske niše in luknje, ki jih je več, še posebej v spalnicah, ki se nahajajo v mansardah.

.

vgradne omare s posteljo
“Walk in” garderobna soba ob spalnici.

.

Kako izbrati ustrezne barve za omaro?

.

V večini primerov opremljanja spalnic, omara ni izdelana kot ločen in edini pohištveni element v spalnici. Če se spalnica npr. opremlja v celoti ali z več drugimi pohištvenimi kosi (npr. s posteljnim okvirjem, komodami, nočnimi omaricami,…), potem barvo omare naročniki največkrat uskladijo kar direktno z barvami ostalega pohištva.

To še posebej velja za osnovne omarne stranice.
Ličnice omare, ne glede na to, ali so krilne ali drsne, se dekorirajo v različnih barvah.

Starejša generacija raje posega po toplih barvah. Ljubši so jim tudi lesni naravni vzorci, med njimi so še posebej moderni in pogosti svetli toni javorja, jeseni, pa tudi temen oreh in češnja sta med bolj pogostimi.

Mlajša in srednja generacija je bolj pogumna.
Ti bolj eksperimentirajo z močnejšimi barvami, z barvami obdelanimi v visokem sijaju, pa tudi z ogledali in svetili ob omarah.

Notranjost omare in pa tudi osnovni omarni stranici (če sta ti dve sploh potrebni) so v največ primerih kar v beli barvi. Za to obstajata predvsem dva razloga: prvi je, da je bel omarni korpus, najcenejši, drugi pa je ta, da se bela enostavno lepo kombinira s katerokoli drugo barvo, ki si jo na primer omislimo na omarnih ličnicah.

.

omara-v-dnevni-sobi
Velika, pet delna garderobna omara z barvnim omarnim korpusom in drsnimi vrati.

.

Kako velika naj bo omara za spalnico?

.

Glede ustreznih dimenzij, tako za omarne pohištvene kose, kot tudi ostale pohištvene elemente v spalnici, je precej nasvetov opisanih že v prispevku o različnih tipih garderobnih omar za spalnice, a ne bo narobe, če osnovni dve razliki, ponovimo tudi tukaj:

  • ustrezno dimenzijo omare za spalnico lahko izbiramo iz tipske ponudbe pohištva za spalnice (v teh primerih so omare za spalnice praviloma visoke do 220 cm in široke okrog 160 cm) ali pa si damo omaro narediti po meri.

Najpogostejša globina za garderobne omare je 60 cm v notranjosti omare in dodatnih 8 do 10 cm (odvisno od modela) za drsna vrata pred omaro (če gre za vgradno omaro).

Priporočljiva največja širina polic v notranjosti garderobne omare, je 80 cm. Police širše od 80 cm s seboj prinašajo večjo nevarnost povesa ob večji obremenitvi posamezne police.

Standardna notranja oprema omare so po višini, premične notranje police ter ena ali dve klasični obešalni palici. Približno polovica naročnikov se za notranjost omare odloči uporabiti tudi enega do treh predalov.

K dodatni notranji opremi omare sodijo še izvlečne obešalne palice, izvlečne police, izvlečni kravatniki in hlačniki, košare za perilo, navadna in senzorska svetila in drugo. Primere nekaterih dodatkov v omarah si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

.

kotna omara za spalnico
Kotna omara za spalnico. O kotnih omarah je več napisano v tem prispevku.