Omare brez vrat – 4 primeri omar za različno uporabo

Ker je med vsemi predstavitvami garderobnih omar, ki jih izdelujemo, na naši strani še najmanj teh, ki prikazujejo različne ureditve notranjosti omar (prvi prispevek na temo ureditve notranjosti omar tukaj), je spet čas, da eno objavo, namenim predstavitvam ureditve različnih notranjosti omar. Tokrat 4 omare brez vrat.

.

Garderobne omare brez vrat

.

Če je vaš prostor, v katerega je namenjena vgradna omara, ožji, to še ne pomeni nujno, da morate imeti samo dva omarna prekata.

Na sliki spodaj prikazujem primer v katerem smo notranjost omare, kljub ožji zidni odprtini, zapolnili s tremi omarnimi prekati. Razporeditev po njih pa je po potrebi lastnikov. Nekaj prostora je namenjeno plaščem (s klasičnima obešalnima palicama), ostalo so poljubno razporejene police, v sredinskem prekatu pa so pri dnu trije, globoki, izvlečni predali.

.

omare brez vrat
Notranjost ožje vgradne omare.

.

Posebnost predstavljenega primera je tudi v tem, da ima omarni korpus, za razliko od večine vgradnih omar, ki jih izdelujemo, tudi omarni strop. Tak strop lahko uporabimo kot dodatno polico, na katerega bomo odlagali kovčke in večje reči (škatle), ki jih ne potrebujemo vsak dan.

Predstavljen omarni korpus, za razliko od klasične vgradne omare, niti nima drsnih vrat. Omara je postavljena v prostorsko nišo. Ker je prostor ozek, troje drsnih vrat skoraj ne pride v poštev, če pa bi montirali dvoje vrat, pa bi izgubili globino, ki jo zdaj (brez vrat) lahko uporabimo za globlje police in predale.

.

Garderobna omara s prostorom
za montažo televizorja (za dnevno sobo)

.

V drugem primeru vam prikazujem izdelavo garderobne omare brez vrat v dnevni sobi, pri kateri je osrednji del omare namenjen televizorju.

.

garderobna omara s prostorom za tv
Garderobna omara s prostorom za TV.

V tem primeru gre spet za izdelavo garderobne omare, ki je postavljena od enega do drugega zidu. V tem primeru smo za omarne stranice uporabili iveral debeline 50mm. Spodnji del smo opremili s štirimi širokimi, izvlečnimi predali na potisk, višje od njih pa razporedili odprte police ter odprt osrednji del za postavitev televizorja.

Ker omara nima hrbtišča, se bo televizor, kasneje montiral direktno na hrbtno steno.

Odprte police levo in desno so namenjene knjigam, zbirkam cd-jev in dvd-jev ter spominkov.

 

Primer garderobne omare brez vrat
s poševno rešitvijo kota

.

Na spodnji sliki lahko primer zapolnitve sobnega kota z omaro, vidite tisti, ki iščete ali kotne rešitve in kotne omare, ali pa ideje za ureditev kotnih prostorov.

Slika prikazuje primer ureditve polic v shrambi, kjer smo omarni korpus, brez vrat, izdelali v lomljenem kotu in s precej enostavno montažo prilagodljivih po višini, polic. Celoten omarni korpus je bel, nudi pa več kot dovolj prostora, da na njih pospravimo celotno ozimnico. In še kakšna polica za orodje se bo našla vmes.

Bodite pozorni, da tako na tleh kot na stropu, nismo montirali polic, ker jih preprosto ni potrebno. Prihranek pri materialu pomeni tudi prihranek pri ceni.

.

velika odlagalna omara
Velika odlagalna omara z ogromno policami.

.

Kam s knjigami?

.

V zadnjem primeru vam prikazujem izdelavo velikega knjižnega regala z odprtimi policami. Za večjo količino knjig priporočamo debelejše police in tudi širino polic nekoliko ožjo od klasične (max 80 cm).

Če je zbirka knjig res velika, ne bo nič narobe, če si daste posamezne police narediti za različne višine knjig. Po želji je mogoče posamezne knjižne prekate tudi zapreti z regalnimi ličnicami.

.

velika zidna omara za knjige
Velika zidna omara za knjige.

.

Naj bo to dovolj za tokratno predstavitev.
Upam, da ste občutek, kakšne omare brez vrat je mogoče izdelati, dobili.

Kot vsepovsod, bo tudi pri vas, glede končne odločitve, najbrž odločala debelina denarnice, potrebe in seveda sploh namen, čemu bo omara služila.

Dober izbor želim.

Do naslednjič.

p.s.: če ste ljubitelj raziskovanja, predlagam tudi skok na GoodHouseKeeping. Nekaj idej za omare boste našli tudi tam (stran je v angl.)