Omare po meri – prikaz petih primerov izdelave za različne prostorske situacije

posted in: Aktualno | 0

Ker se za omare po meri, lahko zanimamo praktično za vse prostore in najrazličnejše prostorske situacije, so v tokratni predstavitvi predstavljene nekatere ideje, ki jih do tega zapisa, še nismo prikazali.

Za po meri izdelano omaro se ponavadi zanimamo, če je naš prostor nepravilnih oblik, vsebuje raznovrstne zidne zobe ali druge vrste prostorskih ovir (okenska polica, cevi centralnega ogrevanja,…) ali v primerih, ko želimo za omaro izkoristiti nevsakdanji prostor oz. nišo (prostor pod stopnicami, kotni del sobe, prostor pod poševnim mansardnim stropom,..)

.

Omare po meri, tik pod stropom

.

omare po meri
Omara po meri v dnevni sobi.

.

V kar precej prostorskih situacijah, se dodaten prostor za odlaganje in pospravljanje garderobe, znajde tik pod stropom sob.

V spalnicah, otroških sobah, pa tudi dnevnih prostorih, so običajne omare, ponavadi izdelane do višine dobrih dveh metrov, zaključijo pa se z omarnim stropom, na katerega pa pogosto odložimo zgolj kakšne škatle, kovčke ali pa jih pustimo, da se na njih nabira prah.

Tak prostor nad omaro se da bolje izkoristiti z omaro, ki smo ji regale, izdelali povsem do vrha.

Na zgornji sliki je prikazan primer takšne omare.

V nižjem in sredinskem delu je omara sestavljena iz več omarnih prekatov z odlagalnimi policami, na sredini se zapira z drsnimi vrati, za katerimi je prostor za obešanje garderobe, zgornji del omare pa je izdelan povsem do stropa in se zapira z navadnimi, krilnimi vrati.

Za material je uporabljena iverica v naravni in temnejši lesni strukturi.

.

Omara in pisalna miza v enem

.

omara in miza
Primer pisalne mize in omare po meri.

.

Na drugi sliki (zgoraj) je manjšemu prostoru, prilagojena in po meri izdelana tako omara, kot miza s spodnjim regalnikom.

Zaključni omarni del, tik ob zidni steni, sestavlja v kot sobe montiran omarni korpus z odprtimi in na gosto posejanimi policami, prečno na njo pa stoji ob steni, po meri izdelana mizna ploskev. Ta je na desni vpeta v omarni korpus, na levi pa zaključena z mizno stranico in nizkim regalnikom s tremi izvlečnimi predali.

Pred celotnim sestavom v temno rjavi barvi, se na desni, spet nahaja večja garderobna omara z drsnimi vrati, v beli barvi in do stropa.

.

Omara v mansardi

.

Tretji primer omare po meri (pod mansardnim stropom), smo že prikazovali.
In sicer v prispevku o omarah kot pregradnih stenah.

.

pregradna omara

.

V tem primeru je omara izdelana po merah mansardnega stropa, sestavljena pa je iz različno dimenzioniranih in poljubno postavljenih odprtih polic.

Njena glavna funkcija je, da na eni strani sobe, služi kot odlagalna omara, hkrati pa tudi kot pregradna stena, saj se je na tak način, za njo, z lastnim vhodom, naredil prostor za dodatno sobo.

.

Po meri izdelan omarni kot

.

omara v kotu

.

Zgornja slika prikazuje primer izdelane omare po meri za celoten kotni del sobe.

V tem primeru je garderobi namenjena drsna omara na zadnji hrbtni steni ter spodnji del omare, ki leži levo od nje.
Zgornji del prečne omare je okrašen z okrasnimi, v naravni lesni strukturi, izdelanimi odprtimi policami za odlaganje, celoten omarni predel pa je delno zastrt z ločeno leseno steno v ospredju.

Pred njo je postavljena še po merah stene, izdelana pisalna miza.

Visok garderobni del ima dvoje drsnih vrat, levi omarni del pa se zapira z navadnimi, krilnimi vrati.

Barvno si lesna vzorca v omarnem kotu ležita ravno nasproti – spodnji del drsnih vrat na visoki omari se nadaljuje z enakim vzorcem v zgornjem delu odlagalnih polic. Bel iveral pa je razporejen ravno nasprotno.

.

Izkoristek prostora ob steni pred kopalnico

.

obešalni garderobni del

.

Zadnji naš primer, prikazuje izkoristek prostora ob zidni steni, na zunanji strani manjše kopalnice. V predsobi.

Tukaj je leva zidna stena, ob vratih, ponovno zapolnjena z omaro po meri, pri čemer je ta postavljena povsem pod strop predsobe, vmes jo krasi obešalna stena, spodnji del pa je namenjen pospravljanju obuval.

Po širini je celoten lesni del izdelan ravno od okenske stene pa do vhoda v kopalnico.

.

*******

.

Če ste tudi sami interesent za omare po meri, za katerikoli prostor, vas z veseljem povabimo, da se nam javite čez kontaktne možnosti in pripravili bomo info ponudbo za vaš primer.