3 največje razlike, ki ločujejo omare z drsnimi vrati

posted in: Aktualno, Drsna vrata | 0

Glede na to, da pod pojem “omare z drsnimi vrati” uvrščamo različne vrste omar, današnjo objavo v nadaljevanju, izkoriščamo za to, da pojasnimo 3 največje razlike med različnimi vrstami omar z drsnimi vrati. Najprej pa:

.

Omare z drsnimi vrati in osnovne razlike med njimi

.

Omare z drsnimi vrati najprej ločimo na dvoje:

Pod samostojne omare z drsnimi vrati praviloma uvrščamo te, ki lahko stojijo v prostoru samostojno (zato tudi samostoječe) in jih lahko po potrebi tudi premikamo iz enega v drugi prostor. Takšno omaro lahko uporabimo v spalnici, čez nekaj let v otroški  sobi, čez nekaj let pa, recimo, v dnevni sobi.

.

omare z drsnimi vrati
Manjša, samostoječa omara z drsnimi vrati v dnevni sobi. Po naročilu.

.

Po drugi strani, vgradne omare, praviloma ne moremo prestavljati po prostoru sem in tja. Ker se vgradijo in se torej prilagodijo točno tistemu prostoru, v katerega so montirane, jih (načeloma) ne moremo uporabiti v drugih prostorih.

Še hitreje boste samostojne omare z drsnimi vrati od vgradnih ločili s tem, da imajo samostojne omare, lastne omarne stranice. Vgradne omare stranic ne potrebujejo obvezno in se jih uporabi samo na izrecno željo naročnika (ali v odvisnosti od prostora).

.

vgradne omare z drsnimi vrati
Vgradna omara z drsnimi vrati. Od zidu do zidu. Od tal do stropa.

.

Poglejmo podrobneje prednosti enih omar z drsnimi vrati napram drugim:

.

Pri vgradnih omarah z drsnimi vrati bo za fizične osebe davek obračunan po znižani davčni stopnji 

.

Odvisno od tega, ali si damo vgraditi v prostor vgradne omare z drsnimi vrati ali samostojne omare z drsnimi vrati, bo obračunan (po trenutni veljavni zakonodaji) tudi davek.

Podrobna razlaga (sicer še iz časov, ko smo imeli stopnjo davka 8,5%) se nahaja tudi na tej povezavi, sicer pa statistični urad in DURS razlagata, da montaža pohištva oziroma opreme spada v gradbeništvo samo v primeru, ko je dejansko del gradbenih del oziroma gre za vgradnjo v smislu gradbenih elementov (npr. zidnih omar, elementov, ki so vzidani in so sestavni del stavb). Sestavljanje samostoječih kuhinj (tudi, če je treba kaj privijačiti – praktično je skoraj vedno treba kaj privijačiti) in druge samostoječe opreme, s katero se naknadno opremijo bivalni ali drugi prostori (npr. lokali, telovadnice, trgovine idr.) ne spada v gradbeništvo, četudi so elementi oziroma oprema, narejeni po meri.

Kar pomeni, da je razlika, če se boste odločili za samostoječe omare z drsnimi vrati (ki jih ne vgradimo) ali vgradne omare z drsnimi vrati (ki jih vgradimo), razlika med zmanjšano stopnjo davka (9,5% in 22%) in normalno obdavčitvijo.

.

kontrastna vgradna omara
Omara z drsnimi vrati na hodniku.

.

Pri vgradnih omarah, ki so vgrajene od tal do stropa,
prihranimo v povprečju 30% prostora

.

Slednje sicer res ne velja za vse primere, vendar nekateri izračuni primerjav arhitektov in načrtovalcev prostorov kažejo, da se z vgradnjo omare v povprečju prihrani 30% prostora.

Če omaro vgradimo od ene do druge stene ter od tal do stropa, znamo prihraniti znaten del prostora, ki ga drugače ne uporabimo za nič.

Pri samostoječi omari (ki ima omarne stranice) razne radiatorske cevi, dimniške ali druge zidne okvire, okenske police, poševni stropi, električne ali druge inštalacije, premajhne globine za vhodnimi vrati v prostor in drugo, onemogočajo optimalen izkoristek prostora.

Z vgradno omaro po meri bomo prostor izkoristili 100%. Ker bomo omaro pač vgradili od tal do stropa in tudi notranjost polic, po potrebi, prilagodili morebitnim oviram. Prihranek je v povprečju 30%. Z vgradno omaro ne nastanejo prazne luknje med zidovi in omarnimi stranicami (ker vgradne omare z drsnimi vrati) omarnih stranic preprosto nimajo.

Sicer so lahko vgradne omare montirane tudi s klasičnimi vrati, a klasično krilno odpiranje vrat spet zahteva dodaten prostor pred samo omaro. Zato svoje k prihranku doda tudi to, če gre za omare z drsnimi vrati.

.

vgradna omara z drsnimi vrati v spalnici
Opremljanje spalnice z vgradno omaro z drsnimi vrati.

.

Omare z drsnimi vrati in montaža

.

Raznovrstno ponudbo omar z drsnimi vrati boste našli tako pri nas, specialistih za vgradne omare z drsnimi vrati, kot v velikih trgovskih centrih.

Cenovno se eni in drugi kaj dosti ne razlikujemo, največja razlika pa prihaja zaradi tega, ker vam bomo omare z drsnimi vrati, kupljene v velikih trgovskih centrih, po vsej verjetnosti, dostavili in zmontirali, specialisti.

Kot je razumljivo, veliki pohištveni centri niso proizvajalci teh omar. Jih samo prodajajo. Komur je zraven samega izdelka pomemben tudi način dostave, še bolj pa način montaže, ta ponudbo preveri zagotovo tudi pri nas.

Razen, če kupujete samostoječe omare z drsnimi vrati, kjer imate dejansko možnost dostave in montaže opraviti v lastni režiji, je v 90% primerov nakupa takšne omare, izvedba montaže v rokah specialistov (najpogosteje teh istih proizvajalcev omar, ki jih ponujajo tudi v velikih trgovskih centrih).

.

vgradna omara z drsnimi vrati v mansardi
Primer montaže vgradne omare z drsnimi vrati v mansardi.

.

Razlike med omarami z drsnimi vrati

.

Ne glede na to ali gre za vgradne ali samostoječe omare z drsnimi vrati, se te razlikujejo po naslednjem:

  • ponudbi materialov iz katerih so narejene omare z drsnimi vrati
  • ponudbi barv, ki so na voljo
  • ponudbi mehanizmov vodil, ročajev in okovij drsnih vrat (povezava do strani, kjer so v glavnem objavljene vsebine, namenjene drsnim vratom, je tukaj)
  • kakovosti montaže
  • ceni

V našem programu trenutno ponujamo cca. 40 različnih barv lesnih vzorcev ter 40 barv steklenih vzorcev. Zraven tega omogočamo tudi nakup omare z drsnimi vrati v barvah obdelanih v visokem sijaju.

Pri drsnih mehanizmih se proizvajalci ločimo po tem ali so drsni mehanizmi vidni ali skriti, tekoči in lahki za upravljanje ali robustni, po vrstah okovij (pri nas ponujamo aluminij in jeklo) ter po dodatkih, kot so blažilci za mehko zapiranje vrat in podobno.

Kakovost montaže se najpogosteje ocenjuje z dolžino opravljanja dejavnosti in referencami. Svoje pa nekaterim povedo tudi boljša ali slabša priporočila od znancev in prijateljev.

V cenovnem rangu omare z drsnimi vrati rangirajo od cenovno zelo ugodnih (ponavadi z enostavnejšimi mehanizmi in samo v belem lesu) do srednjega razreda (na voljo več barv in kakovostnejših materialov, les, steklo, ogledala,…) ter seveda najvišjega razreda s povsem skritimi drsnimi mehanizmi in vodili.

.

omara z drsnimi vrati otroška soba
Omara z drsnimi vrati v otroški sobi.