Omare za hodnik

Glede na to, da so med vsemi nasveti in prikazanimi rešitvami, do tega trenutka, na naši strani, še najmanj prikazane omare za hodnik, je tokratna naša objava, namenjena ravno njim.

Omare za hodnik imajo, podobno kot omare, za ostale prostore, nekatere lastnosti in značilnosti, ki jih srečamo pravzaprav pri vseh omarah, ne glede na to, v katerem prostoru jih bomo postavili. Obenem pa tudi lastnosti, ki so specifične samo njim. Nekaj besed smo o različnih lastnostih omar za različne prostore, pisali že tukaj.

.

*************

.

V ozkih in dolgih hodnikih, pa tudi v ostalih prostorih, kjer je potreba po omari, v katero imamo zraven garderobe, namen pospravljati tudi čevlje in obutev, velja, da so omare praviloma ožje. Vsaj v delu, ki je namenjena pospravljanju čevljev.

Če je standardna in najbolj uporabljana globina omar, ne glede na to ali gre za samostoječo ali vgradno omaro, okrog 60 cm, za omarni korpus, ki bo namenjen obutvi, zadošča 40 cm.

V njen predel ponavadi različno gosto nasejemo odlagalne police ali, v nekaterih primerih, odlagalne prečne palice, ki so v notranjosti omare montirane nekoliko nižje, tako, da čevlji proti notranjosti omare, gledajo navzdol.

.

omare za hodnik
Primer vgrajene, dvodelne omare z drsnimi vrati.

.

Širina in višina omare, glede na to, da se le te izdelujejo po meri, je praktično prilagodljiva in jo izdelamo v največ primerih v dveh izvedenkah:

Po prvi, se omara za hodnik montira od tal do stropa ter od enega do drugega zidu.

Prostor za takšno omaro je predhodno že predviden in v teh primerih tudi inštalacije ter električna stikala, največkrat ne motijo prostora, v katerega bomo omaro tudi postavili.

Po drugi strani, se omare za hodnik izdelajo tako, da so postavljene povsem v kot hodnika, na eni strani pa se zaključujejo z omarno stranico.

Tak primer je pogostejši v stanovanjih in hišah, ki sicer nimajo vnaprej predvidenih prostorov za postavitev omar, se pa kasneje vseeno pojavi potreba za dodatno omaro na hodniku.

V teh primerih prostor, kamor imamo namen postaviti omaro, pogosto motijo že montirana električna stikala in vtičnice, kakšne radiatorske cevi in radiatorji, električne omarice, okenske police in podobno.

V teh primerih se omara tem oviram prilagodi.

V nekaterih primerih se prilagodi sama notranjost omar (recimo z izrezom notranjih polic), v drugih primerih se lahko prilagodi zunanjost omar (recimo s spuščenim omarnim stropom ali izrezom zunanje omarne stranice).

Prikaze različnih prilagoditev omar prostorskim oviram, smo objavili tudi že v prispevku Primeri prilagajanja omar stenam in zidnim oviram.

.

omare za hodnik
Zidnemu zobu prilagojena notranjost omare za hodnik.

.

Kar se tiče ostalega dela omarnih korpusov omar na hodnikih in, ki so namenjeni shranjevanju garderobe, je v omarah na hodnikih, mogoče zaslediti več klasičnih obešalnih palic ter police pri vrhu in dnu omare, manj pa je v teh omarah npr. predalov in izvlečnih polic, hlačnikov in podobnega.

Različne primere organiziranja notranjosti v omarah, smo predstavljali v prispevku 11 primerov možnosti razporeditev omar v notranjosti.

Zunanjost omare za hodnik je lahko po želji obdana s klasičnimi, krilnimi vrati ali z drsnimi vrati.

Za drsna vrata se praviloma odločajo družine, katerih hodniki so ožji in daljši in bi krilno odpiranje vrat enomogočalo normalen prehod iz enega dela hodnika v drugega.

Krilno odpirajoča vrata na vgradnih omarah so prisotna tam, kjer so družine bolj pristaši lesa (v tem primeru namreč ni vidnih aluminijastih tirnic, vodil in ročajev drsnih vrat), pa tudi bolj tradicionalno je bolj poznano klasično, krilno rokovanje z omarnimi vrati.

V tem primeru vratna krila omare slonijo na klasičnih tečajih (ki pa jih je, tako kot pri vseh drugih montažnih elementih), mogoče dobiti v najrazličnejših izvedbah in modelih.

Na odločitev za montažo krilnih ali drsnih vrat na omaro na hodniku, ne vpliva to, ali bo le ta vgrajena v zid, ali bo omara samostoječa in niti ne njena višina.

Primer vgrajene omare s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat, je prikazan tudi že v prispevku v katerem smo opisovali opremljanje manjših garsonjer in tudi na sliki spodaj:

.

omare za hodnik
Vgrajena omara v steno. Klasično, krilno odpiranje vrat.

.

Tretja posebnost na hodnikih so stopnice in stopnišča. Praktično jih, razen v blokovskih stanovanjih, ni stopnišč, ki bi si bili v hišah, enaki. Se pa pod njimi v večini primerov skriva prazen prostor, ki ga nekateri želimo izkoristiti tako, da ga uporabimo za pospravljanje čevljev.

V ta namen smo tudi pripravili prispevek z naslovom Vgradne omare pod stopnicami. V njem so predstavljene različne možnosti, kako zapolniti prostor pod stopnicami, obenem pa boste našli v njem tudi nasvete in povezave do drugih prispevkov, ki govorijo o vgradnji omar pod stopnice.

Simpatična rešitev omare pod stopnicami je prikazana tudi na spodnji sliki:

.

omare za hodnik
Omarni del pod stopnicami.

.

K opremljanju hodnikov v večini primerov, sodi tudi izdelava obešalne stene. To je pohištveni element, ki omogoča, da nanj obesimo garderobo in je, za razliko od zaprtih omar, preprosto odprt, hitro dostopen in s tem tudi pregleden.

Če stena na hodniku omogoča dovolj prostora, si marsikatera družina omisli obešalno steno tik ob omari, v nekaterih primerih pa se prostor za obešalno steno najde na nasprotni steni omare ali za vhodnimi vrati na hodnik.

V največ primerih so obešalne stene izdelane tako, da v svojem spodnjem delu, vsebujejo eden ali dva regala z dodatnimi izvlečnimi predali. Nemalokrat pa so izdelane tudi tako, da ti isti regali služijo tudi kot manjša, nizka klop za posedanje pri obuvanju.

Širšim obešalnim stenam lahko na eni strani namenimo ogledala:

.

omare za hodnik
Manjša komoda z obešalno steno.

.

Kar se tiče estetike omar, izbora barv in vrste materialov, ki jih je mogoče izbrati za omare za hodnik, imamo različni ljudje, preprosto različne okuse.

V osnovi se vedno za manjše hodnike priporoča uporaba svetlejših tonov in barv, pogosta je uporaba navadne, bele, matirane iverice v kombinaciji s stekli ali ogledali. Je pa seveda med barvami tako stekel kot iveralov, mogoče izbirati, tako kot pri vseh ostalih naših omarah, med več kot 40 različnimi barvami.

Steklene ličnice npr. na vratnih krilih omare, samo omaro naredijo nekoliko bolj “šik” in moderno, pa tudi vizualno deluje steklo na prostor tako, da ga poveča.

Sicer pa, v vsakem primeru, kot že veste, naši svetovalci, s seboj vedno prinesejo vse možne vzorce, tako, da lahko na vašem hodniku, direktno primerjate barve s stenami in tlemi vašega hodnika.

Hvala za spremljanje.