Ob iskanju idej za omare za spalnico

Prispevke, kjer imamo na naši spletni strani predstavljene omare za spalnico, zbiramo sicer na tej povezavi in pa tudi na spletni strani, ki jo namenjamo izključno spalnicam, a za tokratni naš primer, ne bomo prikazali še ene ali nekaj omar v spalnicah, ampak podali nekaj nasvetov za vse, ki ste ravno v fazi, ko iščete primerno omaro za svojo spalnico.

Čeprav smo na naši spletni strani osredotočeni predvsem na vgradne omare (tudi za spalnice), je možnosti raznovrstnih omar v spalnicah, seveda več.

Najpogosteje pa ljudje v spalnicah, garderobno omaro iščejo v povezavi s prenovo ali nakupom nove spalnice, skupaj z ostalim pohištvom, ali kot samostojno in samostoječo garderobno omaro ali pa kot del “walk in” omare v svoji spalnici.

.

.

Nasveti pred izbiro omare za spalnico

.

Preden se odločite za kakršnokoli omaro v spalnici, vam bodo morda prišli prav, tudi naslednji nasveti:

 • velikost omare v spalnici (in pravzaprav v večini prostorov tudi drugod po hiši), najprej izberemo glede na to, kdo jo bo sploh uporabljal ter koliko ima ta garderobe, ki jo mora v svojo omaro tudi pospraviti. Ženski deli garderobnih omar so praviloma bolj polni v notranjosti z obešalnimi palicami, pri moških je značilno v uporabi več odlagalnih polic, pa tudi specifični dodatki, kot so hlačniki in kravatniki. Oba približno v enaki meri potrebujeta predale ali košare za spodnje perilo in nogavice.
  omare za spalnico
  Primer kotne omare za spalnico.
 • material iz katerega bo narejena omara za spalnico, se največkrat izbere v povezavi z ostalim pohištvom ter estetskim izgledom celotne spalnice. Za klasične in iz naravnega lesa, izdelane omare v spalnicah, se zanimajo starejši in pa seveda ti, ki pristajajo na masivo ali pa je ostalo pohištvo v spalnici že iz masivnega lesa. Po iveralu in visokem sijaju (ter dodatkih, kot so stekla in ogledala) večinoma poseže mlajša generacija, ki je tudi bolj pogumna in odločna pri izboru barv.
 • ker barve same omare zasedajo veliko površine (vratna krila, omarne stranice,..), le te uskladimo z ostalimi večjimi površinami v spalnici (tlemi, stenami, barvo zaves, stropom,…), bolj moderne pa so po svojem izgledu omare, ki imajo vrata izdelana z drsnimi mehanizmi, medtem, ko med tradicionalne sodijo bolj ta, katerih vrata so klasična, krilna.

.

Kam postaviti omaro v spalnici?

.

Kar se tiče postavitve omar v spalnici, so med različnimi možnostmi (seveda v odvisnosti od razpoložljivega prostora) na voljo naslednje opcije:

 • najpogosteje se garderobna omara v spalnici postavlja ob daljšo in pogosto kar direktno nasproti ležišču, postavljeno zidno steno (od vznožja postelje naprej). V tem primeru moramo samo biti pozorni, da bo med posteljo in omaro ostalo dovolj prehoda za prosto sprehajanje in oblačenje, več prostega prehoda pa bomo ohranili, če bo seveda omara izdelana iz drsnih vrat, namesto iz krilnih.

.

omara v spalnici

.

 • druga možnost je postavitev garderobne omare, na eno ali drugo (ali obe) strani ležišča. V tem primeru moramo spet biti pozorni na to, da ostaja med omaro in posteljo dovolj prostora za normalen dostop do postelje, če pa ima naša postelja na eni ali drugi (ali obeh) straneh slučajno še izvlečne predale, pa je treba upoštevati tudi to, da ostane dovolj prostora za prehod, tudi ob odprtih pod posteljnih predalih. Obenem so v večini primerov, ob postelji, na obeh straneh dodane še po dve nočni omarici. Te sta lahko premični ali fiksni in povezani s samo posteljo, v vsakem primeru pa pazimo pri postavitvi omare ob stran postelje tudi na to, da lahko tako do omare kot nočnih omaric, dostopamo nemoteče.
 • tretja možnost postavitve omare za spalnico je, ko le to, postavimo ob zidno steno na kateri se nahaja vzglavje same postelje. Garderobno omaro lahko v tem primeru vkomponiramo kot del ležišča (tako imenovana vgradna postelja), ali pa garderobne elemente postavimo na zidno steno z vzglavjem, nad ležišče (viseči garderobni elementi nad ležiščem – slika spodaj).

.

omare nad posteljo

.

 • največji prihranek prostora in hkrati najboljši izkoristek prostora v spalnici bomo dosegli, če garderobno omaro postavimo v kot. Kotne garderobne omare je mogoče poljubno prilagajati glede na dolžino razpoložljivih zidnih krakov, ni pa na tem mestu odveč pripomniti, da pri razmišljanju o tem ali imeti kotno garderobno omaro, ne pozabite upoštevati globine samega omarnega korpusa. Če povprečni omarni garderobni korpus zajema cca. 60 cm, mora biti torej krajši zidni krak (ali oba, če sta ta enaka) dolg najmanj dvojno dolžino tega (120 cm). V nasprotnem sicer omaro lahko postavimo v kot, edina razlika pa bo v tem, da ne bo šlo za klasično kotno garderobno omaro, ampak bo le ta ravna, postavljena v kotni del spalnice.

Kotnim vgradnim omaram, je namenjen tudi prispevek, na povezavi.

.

kotna garderobna omara

.

 • geometrija in razporeditev ter možnosti za postavitev omare v spalnici pa se seveda popolnoma spremenijo, če je naša spalnica mansardna. V tem primeru ponavadi nobena od zgornjih opcij ne pride v celoti v poštev. V mansardnih spalnicah zato pogosto iščemo kompromis in sicer tako, da izkoriščamo prostor pod poševnim stropom, pri čemer višjim predelom, namenjamo obešalni prostor, v nižjega pa namestimo odlagalne police, ali pa poiščemo neko drugo povsem individualno rešitev. Še več prispevkov in primerov omar za mansardne prostore, zbiramo na povezavi.

.

garderobna walk in omara
Garderobna, “walk in” omara.

.

 • zadnja možnost za postavitev, ponavadi večje omare za spalnico, pride v poštev pri spalnicah, ki so že same po sebi večje. V teh primerih ljudje posežejo po izdelavi ločenega garderobnega prostora v spalnici (tako imenovana “walk in” garderobna soba). Tudi o teh smo v naših predstavitvah izdelkov že pisali. Na tej povezavi.

p.s.: kot vedno… če tudi sami iščete omare za spalnico, se priporočamo, da se (preko kontaktnih možnosti) tudi spoznamo. Z veseljem bomo pripravili info ponudbo za vaše želje.