5 možnosti izkoristka prostora pod poševnim stropom v mansardi

Ideje, kjer smo prikazali realizirane primere za opremljanje mansardnega stanovanja z vgradnimi omarami, boste na našem blogu našli že v prispevku Opremljanje mansard. A, ker imamo na zalogi še bistveno več slik zanimivih primerov opremljanja prostorov v mansardah, v tej objavi prikazujemo še nekaj dodatnih primerov, kjer smo opremljali mansarde.

Na njih prikazujemo 5 različnih primerov izkoristka predvsem prostora pod poševnim stropom.

.

Opremljanje mansardnega stanovanja
z omaro brez korpusa 

.

Ena izmed možnosti, ko razmišljamo o tem, kako postaviti omare pod poševne strope, je ta, da predel, direktno pod poševnim stropom, preprosto pustimo odprt.

V tem primeru bo zgornja omarna stranica manjše omare, služila tudi kot polica, na katero lahko pospravimo npr. knjige, računalniško tablico, spominke in podobno. Če ima stena, kjer imamo namen postaviti omaro, še celo kakšno vtičnico, se ta, odprt prostor, lahko uporabi tudi za postavitev televizorja ali glasbenega stolpa, za kar se starši pogosto odločajo npr. v otroških sobah.

Primer puščene odprtine pod nižjo omarico prikazujemo na sliki spodaj:

.

opremljanje mansardnega stanovanja
Opremljanje mansardnega stanovanja z odprto rešitvijo pod poševnim stropom.

.

Opremljanje mansardnega stanovanja
s kombinirano rešitvijo

.

Naslednja možnost zapolnitve prostora pod poševnim stropom je, da namesto nizke omarice in odprtega prostora nad njo, prostor med poševnim stropom in tlemi, poljubno po globini, zapolnimo s kombinirano postavitvijo odprtih polic in zaprtih regalov.

Na spodnji sliki lahko vidite primer, kjer smo tak prostor, izkoristili za izdelavo štirih izvlečnih predalov na mehko zapiranje (pod poševnim stropom na desni), preostanek pa zapolnili z odprtimi policami, izdelanimi po meri.

Obenem so te police iz hrbtne strani malenkost odrezane in prilagojene radiatorskim cevem ob steni. Še več primerov prilagajanja omar zidnim oviram (sicer ne v mansardah), si lahko ogledate v prispevku Zidne omare in prilagajanje omar stenam.

.

kombinirani regali pod poševnim stropom v mansardi
Opremljanje prostora pod poševnim stropom s kombiniranimi regali po meri.

.

Vgraditev vgradne omare pod poševni strop

.

Tretja možnost zapolnitve prostora pod poševnim stropom je popularna še posebej, če prostor med poševnino in tlemi omogoča dovolj višine, da prostor izkoristimo za postavitev celotne omare pravokotno na zunanjo steno.

V takih primerih lahko vgrajena vgradna omara služi tudi kot pregradna oz. predelna omara.

.

vgradna omara pod poševnim stropom
Opremljanje mansardnega stanovanja – vgradnja omare z drsnimi vrati. Pregradna omara.

.

V primeru na sliki zgoraj, smo pravokotno na hrbtno in najnižjo steno mansarde, vgradili vgradno omaro s tremi prekati. Njihova notranjost je lahko opremljena poljubno in po željah naročnikov. Nekaj idej in možnosti za opremljanje notranjosti vgradnih omar, boste našli tudi v prispevku na povezavi.

Zunanjost je v prikazanem primeru, opremljena s tremi, navadnimi, belimi (iveral) drsnimi vrati. Vodila za drsna vrata in ročaji polnih drsnih vrat, so iz aluminija.

.

Montaža vgradnih omar pod strešna okna

.

Če nas zanima opremljanje mansardnega stanovanja na način, da želimo prostor za omare najti vzdolžno ob stenah mansarde (in ne pravokotno, kot v primeru zgoraj), lahko tak prostor najdemo tudi pod strešnimi okni.

Na sliki spodaj, lahko vidite opremljanje jedilnice v mansardnem stanovanju, ki se hkrati nahaja v prostoru z dvema strešnima oknoma.

Prostor pod strešnimi okni ponavadi ne izkoristimo v celoti.

V tem primeru je pod strešnima oknoma ravno dovolj globine, da pod njiju sodi po naročilu izdelana in montirana omarna rešitev z drsnimi vrati.

.

vgradna omara v jedilnici v mansardi
Izdelava vgradne omare pod strešni okni.

.

Izkoristek prostorske mansardne niše
za garderobno sobo

.

Še največkrat imajo mansardni prostori zaradi dimniških zidov ali drugih stenskih ovir, določene prostorske niše, v katere ne moremo umestiti klasične prostorske ambiente (kuhinjo, spalnico, jedilnico, dnevno sobo, otroško sobo,…).

To še posebej velja v primerih, ko so prostori ozki in globoki ali pa, če jih obdaja npr. stopnišče.

V teh primerih, lahko tak prostor uporabimo kvečjemu za garderobno sobo (slika spodaj):

.

garderobna soba v mansardi
Izkoristek majhne prostorske niše v mansardi. Za garderobni prostor.

.

Tak prostor bomo maksimalno izkoristili tako, da bomo samo ob vhodu v garderobno sobo, namestili drsna vrata. V notranjosti garderobne sobe pa izdelali odprte regale in poličnike, brez samostojnih vrat.

Lepe primere vgradnih omar po meri, boste našli tudi v prispevku na povezavi, sicer pa bomo veseli, če boste za več informacij ali za izdelavo informativne ponudbe, povprašali tudi pri nas.

Lahko kar čez priloženo povezavo tukaj.