Opremljanje otroške sobe po naročilu – DA ali NE?

Za opremljanje otroške sobe, s pohištvom po meri, se starši praviloma ne ogrevajo v tako velikem številu, kot, ko gre za izdelavo kakšne omare ali komode po meri, v drugih prostorih.

Razloga za to, sta dva in sta v bistvu zelo preprosta.

Prvi je ta, da imamo vsi percepcijo, da so otroške sobe, izdelane po naročilu, dosti dražje od tistih, ki jih najdemo v pohištvenih salonih z otroškim pohištvom, drugi pa ta, da se otrokove in mladostniške želje tako hitro spreminjajo, da nima smisla za dlje časa kupovati pohištvo v otroški sobi, po naročilu.

V tem prispevku pa vseeno opisujemo nekaj prednosti, ki jih ima opremljanje otroške sobe, po meri, napram tipskim rešitvam in, ki jih praktično naši svetovalci in svetovalke razložijo staršem ob vsakem njihovem obisku in tudi svetovanju preko telefona.

p.s.: sicer imamo opremljanju otroških sob, odprto in namenjeno tudi posebno spletno stran, izključno za predstavitev programa, po meri izdelanega pohištva za otroške sobe. Na povezavi www.otroškesobe.com.

.

opremljanje otroške sobe
Otroška soba po naročilu: dvodelna vgradna omara z drsnimi vrati, viseči garderobni elementi (s krilnim odpiranjem vrat, kotna postelja).

.

**********

.

Ker se pri nas ukvarjamo z izdelavo pohištva po meri, k čemer ne sodijo samo vgradne omare, ampak tudi ostalo pohištvo po meri (komode, regali za dnevne sobe, pisalne mize, postelje, nočne omarice, celotne spalnice, celotne otroške sobe, opremljanje pisarniških prostorov,…), zelo pogosto v naš elektronski predal “priletijo” slike in skice iz drugih internetnih strani (včasih tudi s ceno) in z vprašanjem ali zmoremo tudi mi izdelati takšno pohištvo oz. bivalni prostor (ter seveda za kakšno ceno).

Med temi je še največ vprašanj vezanih na opremljanje otroške sobe. Starši pogosto sprašujete po ceni povišanih otroških postelj (pod katere je mogoče pospraviti 3 ali 6 dodatnih, izvlečnih predalov), po izdelavi specifičnih pisalnih miz (kotne mize, mize z dodatnimi regali), predelnih omarah (garderobne omare, ki so uporabne tudi iz hrbtne strani in služijo kot predelna stena otroške sobe), izdelavi najrazličnejših pogradov, ipd…

V spodnjih primerih zato prikazujemo nekatere izmed teh rešitev:

.

Povišana otroška postelja

.

povišana otroška postelja

.

Ko gre za opremljanje manjših otroških sob in med njimi še posebej tistih, ki so bolj dolge kot široke, starši radi povprašate po rešitvah, ki omogočajo dodatne predale tudi na drugače, nevsakdanjih mestih.

Ena izmed teh možnosti je npr. povišana postelja, pod katero namestimo različno število predalov. V tem primeru (slika zgoraj) jih ima postelja kar šest.

Predali so opremljeni s srebrnimi, okroglimi, aluminijastimi ročaji, sama postelja pa je iz treh strani (vzdolžne hrbtne in obeh stranskih) dodatno povišana z lesenim hrbtiščem. Sicer je v tej otroški sobi, dodatno izdelana še kotna pisalna miza, po meri in pa seveda vgradna omara z drsnimi vrati.

 

Igralni kotiček za najmanjše otroke naj zapolni igralna blazina

 

Nedvomno je potrebno v vsaki otroški sobi, ob njenem opremljanju in že načrtovanju, predvideti otroški kotiček, še posebej pa slednje velja za najmanjše otroke, kjer bomo otroški kotiček izkoristili za igralne blazine, škatle z igračami in podobno.

igralna blazinaV majhnih otroških sobah in tudi v otroških sobah, ki jih opremljamo v mansardnih prostorih, bo tak igralni kotiček, vsaj na začetku, kar v središču otroške sobice,. Kasneje, ko želimo otroka že navajati na to, da morajo igračke imeti svoj kotiček, igralno podlogo, skupaj z igračami, prestavimo v kak kot otroške sobe.

Ko govorimo o tem katera igralna podloga je za najmanjše otroke najbolj primerna, med ponudniki predvsem iščimo takšne igralne blazine, ki so iz blaga, zložljive, pralne, mehke in udobne. Nekatere igralne podloge za dojenčke imajo tudi varovalne ograjice iz blaga in tekstila, večina sodobnejših blazin za dojenčke pa ponuja tudi obešala za najljubše plišaste igračke.

 

.

Specifične pisalne mize

.

pisalna miza otroška soba

.

V primeru zgoraj je bilo potrebno v celoti opremiti otroško sobo, v mansardnem delu stanovanja. Ležišče (posteljni okvir), je pomaknjeno v del otroške sobe pod poševnino, ravni, pohodni del mansarde, ob oknu, pa je namenjen pisalni mizi.

Otroška pisalna miza je v tem primeru kotna, hkrati pa se na levi zaključuje s povišanim regalnikom s štirimi izvlečnimi predali, na levi ter več odprtimi, odlagalnimi policami, ob sami mizi.

Dodaten regal s predali se nahaja tudi v spodnjem, desnem delu mize.

.

Predelne omare

.

predelne-omare

 .

V nekaterih primerih si starši želijo otroško sobo in del kjer se nahaja ležišče, ločiti od ostalega (igralnega ali za učenje) dela. V ta namen se, namesto, da se otroška soba fizično loči na dva dela (in ponekod en del popolnoma zatemni), pogosto izdelajo različne predelne omare, ki lahko služijo za pospravljanje igrač ali pa za garderobo.

Še več različnih tipov garderobnih omar, prikazujemo v vodiču za izbiro ustrezne garderobne omare.

.

Pogradi oz. nadstropne postelje

.

Med vsemi zanimanji staršev za opremljanje otroške sobe, po naročilu, je še največ vprašanj po izdelavi in cenah za pograde.

Razlog za to je v tem, da je ogromno otroških sob, majhnih, hkrati jih uporabljata dva ali več otrok, obenem pa večina klasičnih pogradov, ki jih starši vidite po trgovinah, ne gre v vaše otroške sobe zaradi najrazličnejših razlogov (npr. prenizek strop, prekratka stena, neustrezen dostop do zgornjega ležišča, ipd…).

V takšnih primerih je zato najbolj logična rešitev, pograd po meri razpoložljivega prostora.

.

kotni-pograd-otroska-soba

.

Nadstropna postelja na zgornji sliki, prikazuje tak primer.

Pograd je kotni, s čimer je v celoti izkoriščen kotni del otroške sobe, obenem pa je levi, spodnji del pograda, dodatno opremljen z dvodelno garderobno omaro.

Spodnje ležišče ima za pospravljanje posteljnine, na voljo še izvlečni predal.

Dostop do zgornjega ležišča poteka preko premične aluminijaste letvice, celotno opremljanje otroške sobe pa vključuje tudi izdelavo regalnika levo od pograda ter pisalne mize v nadaljevanju.

Dodatno je nekaj malega nasvetov za pograde, napisano tudi v prispevku Razlike med nakupom tipskega ali pograda po naročilu. Lepa ideja (3d izris) za opremljanje otroške sobe s pogradom, pa je predstavljena tudi v članku, na povezavi.

 .