Najbolj uporabljane postavitve vgradnih omar

posted in: Uporabni nasveti | 0

Vgradne omare lahko postavimo v vnaprej pripravljene prostore in zidne niše ali pa jih montiramo tako, da z njimi nek prostor zapremo (kot pregradna omara).

.

Vgradne omare med dvema,
vnaprej pripravljenima zidovoma

.

Najbolj pogost primer postavitve vgradne omare je med dva zidova. V novejših gradnjah so takšni prostori na hodniku in v predsobah, pa tudi v spalnicah pripravljeni vnaprej.

Sicer si lahko tak prostor za svojo vgradno omaro pripravimo z mavčnimi stenami tudi sami. Dolžina med obema zidovoma je poljubna. Odvisno od dolžine, pa lahko nato določimo koliko omarnih prekatov (in s tem tudi vrat) bo naša vgradna omara imela. Priporočena širina za en prekat omare je cca. 80 centimetrov, najbolj klasična globina omare pa je 60 centimetrov.

Višina vgradne omare je poljubna in lahko sega od tal do stropa. V tem primeru bo zgornje vodilo za drsna vrata potekalo po stropu vgradne omare.

Če je strop neraven ali ne želimo imeti omare do stropa (recimo, da so stropi previsoki), imamo možnost, da v notranjosti omare sploh ne naredimo stropa ali, da tega spustimo in prostor nad omarnim stropom zapremo z dodatno masko.

.

Vgradna omara zid/stena

.

Naslednja, najbolj uporabljana možnost, je postavitev vgradne omare ob bok eni steni (ponavadi ob vhodu v nek prostor: spalnico, kuhinjo iz hodnika,…)

V tem primeru se vgradna omara samo na eni strani naslanja na zidno stranico, medtem, ko ima na drugi strani lastno, omarno stranico.

Podobno kot v prvem primeru, je lahko tudi ta omara, postavljena od tal do stropa ter s poljubno širino omare. Ker je izdelana po meri, imamo možnost tudi sami odločati o njeni globini, notranjosti in izgledu.

Pogosto se pri tej varianti vgradnih omar pojavi tudi potreba po različni globini omare. Predvsem del omare, ki je najbližje vhodnim vratom v prostor, mnogo strank želi imeti plitvejši v primerjavi z ostalim delom omare.

V teh primerih lahko omarnemu prekatu, ki je najbližje vhodnim vratom zožamo globino ali pa preprosto ta del ne zapremo z drsnimi vrati (drsna vrata namreč vzamejo z vodili vred približno med 8 do 10 centimetri).

Ostale omarne prekate izdelamo in montiramo z globino 60 centimetrov.

.

poceni vgradne omare
Vgradna omara z eno omarno stranico.

.

Kotna vgradna omara

.

Za maksimalen izkoristek prostora, se mnogi odločajo za možnost kotne vgradne omare (predvsem v spalnicah in dnevnih sobah). V tem primeru je vgradna omara postavljena od tal do stropa, hkrati pa postavljena v kot.

Na ta način tudi kotni prostor nekega prostora, izkoristimo v celoti.

Poljubno je mogoče narediti tudi tako, da sta omarni stranici kotne vgradne omare, hkrati tudi zaključek omare na obeh straneh, odvisno od velikosti prostora pa ni nobene ovire, da ne bi oba kraka kotne vgradne omare segala do zidu.

Odvisno od dolžin obeh krakov zidu, potem določimo število omarnih prekatov, potrebni globini omare na obeh krakih, izgled zunanjosti ter seveda notranjost v omari.

.

Kotna omara s poševnimi vrati v kotnem delu

.

V takšnem primeru ponavadi na poševno stranico kotne omare montiramo ogledalo in s tem dodatno prihranimo prostor (ker za ogledalo ne bomo potrebovali dodatnega prostega prostora na kateri drugi steni).

Za odpiranje kotnega dela takšne omare, uporabimo klasično (krilno) odpiranje vrat.

.

.Vgradne omare kot pregradne stene

.

Poceni rešitev in praktično izrabo prostora prinaša tudi omara, ki se jo hkrati uporabi tudi kot pregradno steno.

V primeru, ko želimo dva prostora pregraditi, nam zato ni vedno nujno potrebno postavljati zidne (mavčne) ali kakšne druge pregrade ali novega zidu.

Namesto pregrade in porabe prostora za zidanje novega zidu, lahko kot pregrado uporabimo kar vgradno omaro samo.

V tem primeru bo vgradna omara imela iz druge strani hrbet (kar ponavadi v zid montirane vgradne omare, nimajo), lahko pa, če je takšna potreba, naredimo tudi tako, da je omara dostopna iz obeh strani

Pregradna, vgradna omara je še posebej praktična zato, ker lahko s poljubno globino omare, sami določamo debelino te “nove stene”, ki bo hkrati služila še kot omara.

.

.Vgradna omara za dva prostora

.

Zanimiva rešitev, predvsem za prostore, ki ne potrebujejo prehoda iz ene sobe v drugo, je vgradna omara, dostopna iz dveh strani sobe. Takšno rešitev boste našli v številnih hotelskih sobah, kjer si dve sosednji sobi delita isto steno za uporabo omare.

Enako rešitev lahko uporabimo tudi v domačih prostorih. Recimo ob isti steni dveh otroških sob ali ob steni hodnika in dnevne sobe (v kolikor je to ena in ista stena).

V tem primeru se ista stena uporabi za to, da se do polovice omare, uporablja omara za uporabnika prve sobe, drugo polovico omare pa koristi uporabnik druge sobe.

Vmesna stena je lahko zidna, lahko pa kar lepo obdelano in zaključeno hrbtišče omare.

.

**********

.
Seveda je, glede na to, da je možnosti za postavitev vgradnih omar, praktično nešteto (ker so izdelane po merah posameznih prostorov), možnosti za postavitev vgradnih omar še več.