Ko prostor ne želimo preveč zapreti z omarami

posted in: Aktualno | 0

Odprte police za omare in sistemi montažnih polic pridejo prav v primerih, ko svojih prostorov ne želimo preveč ali popolnoma zapreti z omarami.

Če potrebujemo hiter dostop do garderobe in reči, ki jih imamo odložene na policah ali, če nam “grozi”, da bomo svoj prostor s postavitvijo omar, preveč zatemnili, si lahko za opremljanje prostora, namesto vgraditve omar, omislimo odprte police za omare in predalčnike.

Preglednost nad vsebino na takšnih policah je večja, večina sistemov pa omogoča, da police poljubno in po potrebi prestavljamo. Obenem pa jih lahko, ko se jih naveličamo, v celoti premonitramo v drug prostor in uporabimo v drugačne namene.

Podobno kot ostalo pohištvo po meri, je tudi odprte police za omare in predalčnike, mogoče dobiti v poljubnih dimenzijah, poljubnih materialih (steklo, iveral, izbor barv in ročajev, izbor okovij) ter z ali brez vključene dostave in montaže.

Odprte police za omare z aluminijastimi nosilci

V nadaljevanju spodaj, predstavljam nekaj primerov odprtih polic in predalčnikov, ki jih lahko uporabimo v različne namene:

police za omare
Prestavljive, odprte police in nosilci iz aluminija.

Na sliki zgoraj lahko vidite primer klasičnih aluminijastih nosilcev in montiranih polic iz izbrane barve in vzorca ivernih plošč. Kot rečeno, je prednost takšnih polic v njihovi prestavljivosti ter enostavni montaži nosilcev.

Same nosilce se lahko poljubno prilagodi višini prostora v katerega bomo dali police, takšna postavitev pa je primerna na primer za notranjost garderobnih sob, v notranjosti shramb, v prostoru pod stopniščem, v kleteh in garažah in še kje.

Aluminijasti nosilci se preprosto vpnejo v tla in na strop, višina in razporeditev polic pa se regulira s pomočjo nastavkov v katere se vpnejo iverne police.

Police za omare v razstavnih prostorih

odprte police in predalčniki
Primer večjega odprtega poličnika z regali.

Na sliki zgoraj lahko vidite primer odprtih polic in dodatnih premičnih (na kolescih) regalov v spodnjem delu poličnika.

Sistem je uporaben (tudi) za opremljanje razstavnih prostorov, salonov, trgovinic, kozmetičnih in frizerskih salonov in pravzaprav vseh poslovnih prostorov, kjer potrebujemo več odlagalnih površin, hkrati pa tudi hiter in pregleden dostop do reči, odloženih na policah.

Pozorni boste opazili, da smo v primeru na sliki, zgornjo polico, ki služi kot streha, dodatno opremili z led svetili. S čimer razstavljene reči na policah dodatno poudarimo.

Posamezne prekate med aluminijastimi nosilci lahko poljubno in po potrebi opremimo z obešalnimi palicami in prečnimi palicami za odlaganje obuval.

Odprte police za omare v dnevnih sobah

odprte police v dnevni sobi
Police za omaro v dnevni sobi.

Če smo ljubitelj oprtih poličnih sistemov in regalov, si lahko pohištveno rešitev v tem smislu, omislimo tudi v dnevni sobi.

Na sliki zgoraj vidite primer opremljanja kota v dnevni sobi, v katerega smo postavili odprti poličnik in regale, približno 25 centimetrov navzven pa v tla montirali vodilo za drsna vrata.

Na ta način z drsnimi vrati enostavno pregradimo in zapremo regalnike, obenem pa hkrati pustimo zračen in prostoren del tudi v notranjosti omare (ki ga lahko po potrebi poljubno spreminjamo).

Omara v tem primeru ni vgrajena povsem do stropa. Omarni strop bomo zato izkoristili za odlaganje kovčkov, prtljage in zimske garderobe.

Notranjost smo v levem delu opremili z odprtimi policami na vrhu, v spodnjem delu pa postavili regalnik s tremi izvlečnimi predali. Od teh smo spodnjega naredili posebej globokega.

V isti liniji smo ob njem montirali odlagalno polico v sredinskem prekatu poličnika, nad njo pa postavili dve obešalni palici. Prednost postavitve takšnih poličnikov se kaže tudi v hitrem in enostavnem čiščenju.

Odprte police namesto omare

Če nam ni do zapiranja prostora z drsnimi vrati, prostor pa vseeno omogoča vgradnjo omare, lahko med idejami, pobrskamo po spodnji:

odprte police za omaro
Odprte police namesto vgradne omare.

V tem primeru smo v prostor, namenjen za vgradno omaro, postavili aluminijaste nosilce do uporabne višine, v tla in na strop pa montirali vodila za drsna vrata.

Notranjost garderobnega prostora je opremljena z dvema obešalnima palicama, premičnim (na kolescih) regalnikom na desni, odlagalno polico za obuvala ter dvignjenim, montiranim regalnikom z dvema izvlečnima predaloma v sredini levega prekata.

Odprte police za omare v garderobnih sobah

Predvsem manjši in utesnjeni prostori, onemogočajo postavitev velikih in razkošnih omar.

V ta namen spodaj prikazujem sliko izvedbe notranjosti garderobnega prostora z izdelanimi lesenimi izvlečnimi policami. Nižje in po meri izdelane, smo postavili v nižji del mansardne garderobne sobe, na vsako stran garderobnega prostora pa brez vrat, namestili dodatne omarne korpuse, ki smo jim dodali enostavne izvlečne police in predale.

police za omare
Odprte police v garderobnem mansardnem prostoru.

Police za razstavne prostore

Za namene razstavljanja in v poslovnih prostorih, se lahko namesto ivernih plošč izbranih barv in vzorcev, odločimo za odprte police za omare v steklu. Ali jih kombiniramo v lesu in steklu.

Primer spodaj:

steklene police
Razstavne police za poslovne prostore.

Aluminijaste montažne prijemalke, ki služijo za nastavitev višine posameznih polic, omogočajo, da vanje vpnemo debelejše, lesene police ali ožje, steklene.

Za več idej in primerov, vabim, da prebrskate po naši strani ali (če vseeno iščete ideje z drsnimi vrati), da preklopite na to stran. Na njej se trudimo biti temeljiti z vsem kar se tiče drsnih vrat.

Odlično rešitev želim, karkoli boste že izbrali.