Za tiste, ki opremljajo predsobo po meri

Preden začnemo tokratni prispevek, bi radi posebno zahvalo namenil gospe Stanki, ki nas je prijazno opomnila, da na naši spletni strani, kljub številnim že objavljenim predstavitvam in rešitvam, pogreša en celovit sestavek za predsobe po meri.

Na podoben način kot predstavljamo rešitve za spalnice po meri (na tej strani) in otroške sobe po meri (tukaj), namenjamo spodnjo vsebino za tiste, ki želijo opremiti svoje predsobe po meri. Ker k temu dostikrat spada opremljanje predsobe z vgradnimi omarami in komodami, lahko v nadaljevanju vidite nekaj naših predstavitev že izdelanih predsob po meri.

Oprema predsobe po meri se v osnovi loči na:

  • vgradno pohištvo po meri
  • samostoječe pohištvo po meri

Predsobe po meri z vgradnim pohištvom

Pod pojmom vgradno pohištvo za predsobe, praviloma razumemo vgradne omare. O teh boste na naši strani našli resnično že precej predstavljenih primerov (če pa nas boste spremljali tudi v prihodnosti, pa vam zagotovimo, da bo teh sčasoma še več).

.

Opremljanje predsobe po meri z vgradno omaro z drsnimi vrati iz stekla

.

predsobe po meri
Vgradna omara v predsobi. Drsna vrata v belem steklu.

.

Predvsem moderne predsobe se od klasičnih, dolgih in ozkih hodnikov razlikujejo po tem, da so bolj prostorne, bolj zračne in predvsem širše. Prostor v njih je pogosto že vnaprej predviden za vgradno omaro, ki jo vgradimo med dva zidova.

Na sliki zgoraj lahko vidite tak primer. Gre za opremljanje predsobe po meri prostora, ki je že prvotno zgrajen in namenjen postavitvi vgradne omare. Če takšni vgradni omari dodate belo barvo, boste predsobo s tem samo še dodatno osvetlili in vizualno razširili.

Najpogostejša je sicer med belimi barvami uporabljana matirana bela barva na lesnem iveralu. Nekoliko dražja varianta je lesni iveral v beli barvi, a obdelan v visokem sijaju. Najdražja, a vseeno zelo priljubljena in pogosto uporabljana rešitev za predsobe po meri, pa je uporaba belega stekla.

Na sliki zgoraj gre za trodelno vgradno omaro, postavljeno od enega do drugega zidu, ter vgrajeno od tal do stropa. Drsne fronte so lično razdeljene s prečnimi srebrnimi letvicami, v notranjosti omare pa smo našli prostor tako za težjo garderobo in plašče, kot za čevlje in copate.

Sama omara ima v notranjosti tri omarne prekate.

.

Fantastična ideja za varčevanje s prostorom, če je omara v predsobi premajhna

.

varčevanje s prostorom
Če zmanjka prostora v garderobni omari, si lahko pomagate z izredno priljubljenim Prostorkom. Najdete ga TUKAJ!

.

Opremljanje dolge predsobe po meri

.

Kot smo napisali zgoraj, je v blokovskih stanovanjih in tudi v hišah gradnje izpred desetletja in več, ponavadi predsoba zgrajena tako, da izgleda kot dolg in ozek hodnik.

V takih primerih lahko v predsobe ponavadi montiramo ožje omare.

.

omara v ožji predsobi
Postavitev omare v ozki predsobi.

.

Predsobe opremljene z omarami postavljenimi vzdolž hodnika bomo vizualno dodatno razširili, če bomo na drsna vrata omare (ali vrata na klasično krilno odpiranje) namestili ogledala.
Na ta način nam ne bo potrebno iskati dodatnega prostora za obešanje ogledala, hkrati pa ogledalo, podobno kot bela barva, vizualno prostor še poveča.

Če je predsoba majhna, se splača razmisliti o tem, kakšna bo vsebina v naši omari in je morda bolje posebej izdelati omaro za debelejšo in težjo garderobo (recimo zimske plašče), osnovno omaro v predsobi pa narediti ožjo. Standardna globina, ki je potrebna za shranjevanje čevljev ne presega 40 centimetrov, medtem, ko za normalno shranjevanje plaščev priporočamo vsaj globino omare 60 centimetrov.

Da ne boste mislili, da vztrajno vsiljujemo vedno samo vgradne omare, so v nekaterih primerih predsob, bolj smiselne samostoječe omare.

.

Opremljanje predsobe po meri pride prav v primerih, ko so naše predsobe polne raznih napeljav, omaric in cevi

.

Ljudje, ki iščejo rešitve za predsobe po meri, ponavadi posežejo tudi po teh rešitvah zato, ker imajo njihove predsobe raznorazne napeljave in peči, ki onemogočajo postavitev klasičnih predsobnih sestavov in omar v predsobo.

Tako novejše, še posebej pa starejše predsobe, so včasih polne radiatorskih cevi in električnih vtičnic ravno na mestih, kjer jih ne želimo imeti.
Oziroma, kjer zaradi njih ne moremo postaviti klasične omare.

V tem primeru moramo ponovno iskati rešitev v obliki omare po meri.

Tak primer, ki je še posebej zanimiv, predstavljamo na naslednji sliki:

.

opremljanje predsobe po meri
Opremljanje predsobe po meri.

.

Primer na sliki vsebuje “skoraj” vse mogoče ovire, ki so v predsobi možne:

  • predsoba oziroma hodnik je že sam po sebi zelo ozek
  • vnaprej pripravljenega ali sploh primernega prostora za omaro v predsobi, sploh ni
  • iz predsobe vodi en kup odprtin v druge prostore (soba na desni in kuhinja naravnost)
  • pod stropi predsobe so napeljane cevi

Da bi bile ovire v predsobi “kompletne”, še samo manjka kakšna cev, ki se včasih znajde tudi pri tleh, kakšna dodatna električna omarica ali mrežna napeljava za internet ali telefon.

Primerov takšnih predsob ni malo.

V tem primeru nas je poklicala stranka in vseeno poprosila, ali lahko v predsobi najdemo dodaten prostor za vgraditev omare.

Na sliki zgoraj, lahko tako vidite, kako smo z vgradno omaro dejansko podaljšali hodnik (od zidne stene na desni naprej) in naredili zaključek z omarno stranico. Ta hkrati služi kot naslonska letev ob katero se bodo zaprla drsna vrata (o drsnih vratih podrobno meljemo tukaj)

Zgornje vodilo za drsna vrata smo morali zaradi plinskih cevi spustiti nekoliko nižje. Ob finalni montaži, pa se na sliki sicer zdaj vidni del, zapre z okrasno masko. Drsna vrata so delno v steklu, delno v ogledalu, tako, da nam ni bilo potrebno iskati dodatnega prostora, kamor bi lahko obesili ogledalo.

.

Kam postaviti omarico za čevlje?

.

Slika spodaj vam ne bo všeč 🙂

Vseeno pa jo prikazujemo zato, ker gre za vgrajevanje ožje omarice (ki bo služila za pospravljanje obuval) v predsobi ob steno, ki jo “spet” moti vse mogoče.

.

omarice za čevlje po meri
Opremljanje predsobe z omarico za čevlje.

.

Kot lahko vidite na sliki, preljubi prostor v preljubi predsobi (ki ga že tako ali tako ni na voljo ravno v izobilju) dodatno ob zidni steni motijo vtičnice in stikalo, na vrhu pa še tako priljubljena električna omarica z varovalkami.

Katera predsoba pa ne vsebuje tega?

Ena izmed možnih rešitev v tem primeru je, da pač prostor in dostope tako do stikal, kot vtičnic in omaric, pustimo prost.
Kar je dobro – a prostor ostaja neizkoriščen.

Druga možnost je, da prostoru preprosto prilagodimo omaro.

V tem primeru smo omarno stranico obrezali tako, da bodo stikala montirana na notranjo stran stranice, dodatno pa smo na vrhu obrezali tudi omarno stranico v obsegu električne omarice.

Vse skupaj bo kasneje lepo obdelano in zaprto z drsnimi vrati.

Police v notranjost je jasno bilo potrebno razporediti tako, da ne motijo teh novih odprtin.

Celotno omarico za čevlje je bilo dodatno treba narediti malenkost ožjo, ker večja globine enostavno ne dopušča podboj vrat, ki vodijo v drugi prostor.

.

Pogost “nesrečnik” v predsobah je tudi radiator

.

S sliko spodaj kažemo primer kako doseči, da radiatorski ventil ni ovira za opremo predsobe.
Omaro (oz. omarno stranico) bomo preprosto prilagodili ventilu, katerega položaja, očitno ne moremo spremeniti in prestaviti.

Tukaj prvi primer:

.

prilagoditev omare v predsobi
Prilagoditev omarne stranice v predsobi.

.

In tukaj drugi:

.

omara v predsobi prilagoditev
Drsna omara v predsobi.

.

Montaža vgradne omare z drsnimi vrati je v tej predsobi imela dve možnosti.

Ali jo naredimo samo do radiatorja. V tem primeru bi omara imela omarno stranico – kar pomeni porabo dodatnega materiala, kar pa vemo, da posledično pomeni višjo ceno ali, da delno obdelamo radiator tako, da ne porabimo več materiala. Luknjo, ki nastane nad radiatorjem, pa preprosto zapremo z okrasno masko.

Na spodnji sliki še lepo obdelan notranji zaključek omare v predsobi:

.

obdelana notranjost omare v predsobi
Omara v predsobi – obdelava notranjosti.

.

Da ne bomo s prispevkom ekstra predolgi, predlagamo, da za možnosti ureditve zunanjosti predsobe po meri vašega prostora, prebrskate tudi naše ostale objave.
In se nam javite, če imate izzivalno predsobo za katero menite, da je ne morete funkcionalno opremiti in, da v njo ne gre nobena omara.

.

Primer predsobe po meri pod stopniščem 

.

Tako v starejših hišah kot v novejših, je precej predsob narejenih tako, da iz njih vodi stopnišče v zgornje etaže in prostore. Ker je logično, da pomislimo tudi na to ali se da prostor pod stopnicami izkoristiti kaj bolje kot zgolj za postavitev (ponavadi) nizkih poličk ali regala za čevlje, predstavljamo še spodnjo slikco.

.

predsoba - opremljanje stopnišča
Opremljanje predsobe pod stopniščem.

.

Tu je bil izziv ekstra zanimiv ravno zaradi tega, ker je šlo za zapiranje in izkoristek prostora pod stopniščem. V tem primeru je prostora pod stopniščem bilo dovolj, da smo pustili stojni prehod v višjem delu, za iverno ploščo (ki bo kasneje dodatno stensko obdelana), pa smo vgradili en kup polic, ki jih lastniki zdaj uporabljajo za shranjevanje zimskih reči, kovčkov in podobnega.

.

Če ni prostora za vzdolžno postavitev omar

.

Predvsem v ožjih predsobah in še posebej, če iz vzdolžnih sten vodijo odprtine (vrata) v druge prostore, včasih omare v predsobo preprosto ne morete postaviti na vzdolžno steno.

Tak primer je na sliki spodaj.

.

prečna omara v ozki predsobi
Ker je predsoba ozka, na vzdolžne stene lahko postavimo samo obešalne stene in obešalne kljuke.

.

V tem primeru boste prostor za omaro pač poiskali na prečni steni. Ta bo sicer ožja, a pomislite, če lahko morda z globino omare pridobite dodaten prostor, da boste vanjo dobili vse stvari.

.

Za konec še štiri slike predsob po meri

.

V teh primerih gre za manjše pohištvene sestave, s katerimi so ljudje opremili svoje predsobe po meri.

.

predsoba ogledalo
Ogledalo in prekrivna maska radiatorja.
predsoba sestav
Predsoba z obešalno steno, ogledalom in manjšim regalom.
predsoba omara
Omara v predsobi z odprtimi policami in zaprtim delom.
predsoba po meri
Lično ogledalo, dodatna telefonska polica in vgradna omara.

.

Toliko tokrat. Upamo, da je uporabno in se spremljamo kmalu.