Kako je izdelan prodajni lijak za Vgradneomare.eu [& primeri učinkovitih prodajnih lijakov]

S pojmom prodajni lijak opisujemo “načrt poti” obiskovalcev po spletni strani.

Načrt poti po spletni strani se ponavadi zasnuje zato, da različnim vrstam spletnih obiskovalcev, ponudimo različne/ustrezne vrste spletnih vsebin, posledično pa je, ob bolj kakovostno načtovanem in izdelanem prodajnem lijaku, tudi večja konverzija in prodaja preko spletne strani. Vse podrobnosti o tem kaj je prodajni lijak, boste sicer našli na povezavi.

Po eni izmed marketinških raziskav (vir 1 – Top B2B statistics every sales and marketing pro should know in 2020 – Marketing Blender), se kar 73% obiskovalcev spletne strani počuti zmedeno, če spletna stran ponuja napačno vrsto spletne vsebine, ki nima nič opraviti s tem zakaj so obiskovalci sploh prvotno obiskali internetno stran.

Da je prodajni lijak, ključen pri uspešnosti & učinkovitosti spletne strani, dokazuje tudi spodnja raziskava…

Kar 69% podjetjem in spletnim tržnikom je konverzija (sprememba obiskovalca spletne strani v sled/nakup/oddajo povpraševanja) prva prioriteta na spletni strani:

prodajni lijak
Vir raziskave 2 – State of Inbound 2018 – Hubspot Research

Kaj boste spoznali v spodnji objavi….

Zakaj smo se odločili, da prodajni lijak naše spletne strani Vgradneomare.eu “sloni” na SEO optimizaciji

Prodajni lijak spletne strani Vgradneomare.eu temelji predvsem na vsebinskem marketingu in optimizaciji spletne strani (SEO) za visoke uvrstitve ustvarjenih vsebin, na vrhnjih mestih Googla (za spletno stran vgradneomare.eu, ne boste našli na Googlu, plačljivih Google Ads, oglasov). Niti plačljivih oglasov drugod po socialnih omrežjih (Facebook, Instagram,…).

Če boste brskali za vgradnimi omarami po Googlu, boste opazili, da se spletna stran vgradneomare.eu, med neplačanimi prikazi spletnih strani, na Googlu, nahaja kar na tretjem mestu, na prvi strani, Googla:

Zraven odlične uvrstitve na prvi strani Googla, za najtežjo ključno besedo v panogi prodaje vgradnih omar, so tudi za ostale ključne besede (slika spodaj), povezane z vgradnimi omarami, objavljene spletne vsebine, ki se uvrščajo na prvo stran Googla (namig: vtipkajte spodnje besede v Google in preverite ali se spletna stran vgradneomare.eu nahaja na prvi strani Googla s temi besedami):

kljucne besede vgradne omare

Pogoj za tako dobro uvrščene vsebine za posamezne ključne besede je ta, da se upošteva aktualna optimizacija spletnih strani – to so aktualna SEO pravila, ki jih Google narekuje in diktira zato, da spletne strani bolje razume ter jih posledično višje uvršča v svojem iskalniku.

Dodatne informacije o tem kaj je SEO & kako optimizirati spletno stran, najdete na obeh povezavah.

Prodajni lijak za vgradneomare.eu je zasnovan tako, da so za vsako ključno besedo, pripravljene ustrezne SEO spletne vsebine, ob bok katerim je postavljen CTA obrazec, ki omogoča hitro oddajo zanimanja za želene vgradne omare.

Pri zasnovi prodajnega lijaka smo upoštevali tudi t.i. segmentiranje kupcev, saj smo že pred oddajo povpraševanja in zanimanja za vgradne omare, želeli od interesentov izvedeti za kakšen tip in vrsto vgradne omare, se zanimajo.

To lahko vidite na podstrani izračun cene vgradne omare, kjer obiskovalce (ki se zanimajo za cene vgradnih omar) spletna stran vodi k oddaji zanimanja za različne vrste vgradnih omar (glede na želeno postavitev v prostoru).

Za optimizacijo spletne strani Vgradneomre.eu, smo se odločili predsvem zato, ker Google Ads plačljivo oglaševanje, postaja iz leta v leto dražje, hkrati pa so tudi na ostalih spletnih platformah (Facebook in ostala družabna omrežja), cene za oglaševanje, vedno višje.

Kakšen je rezultat prodajnega lijaka na Vgradneomare.eu

Da je prodajni lijak spletne strani Vgradneomare.eu zastavljen učinkovito, dokazuje več rezultatov:

  • visoka uvrstitev spletne strani na Googlu (slab prodajni lijak ima za posledico slabšo uporabno vrednost spletne strani, slednje pa posredno vpliva na slabšo uvrstitev spletne strani na Googlu)
  • zadovoljiva spletna prodaja (nekaj nad 160.000€ prodaje vgradnih omar na leto)
  • nadpovprečno dolga zadržanost obiskovalcev na spletni strani (average time on site)
  • nizka stopnja odboja od spletne strani (od nezanimivih spletnih vsebin, ki ne zadovoljujejo namena obiskovalcev se obiskovalci odbijejo nazaj na iskalnik Google)
  • stabilno, mesečno prejemanje povpraševanj po vgradnih omarah skozi ves čas obstoja spletne strani

Predlogi in ideje za vaš prodajni lijak

Med najpomembnejša “pravila” za načrtovanje učinkovitega prodajnega lijaka vaših spletnih strani in trgovin, sodi naslednje:

  • za informativne ključne besede, pripravljajte informativne spletne vsebine, za prodajne/nakupne ključne besede pripravljajte unikatne, marketinško privlačne opise produktov in druge prodajne vsebine (npr. pristajalne strani).

Podrobnosti o razlikah med ključnimi besedami, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri raziskovanju, po spletu, so objavljene na strani Kompleten vodič za iskanje in analizo ključnih besed.

V nekaterih spodnjih primerih poglejte odlične spletne prakse za kreiranje učinkovitih prodajnih lijakov (ki so zasnovani na podlagi marketinških strategij digitalne agencije vKoraku).

Digitalna agencija vKoraku.si je specializirana, nišna agencija za internet marketing, vsebinski marketing & SEO optimizacijo.

Prikaz prodajnega lijaka za prodajo daril na Sanjski-Sopek.si

Slovenska, najbolj poznana, specializirana spletna trgovina s šopki in ostalim dekorjem za poroke, Sanjski-Sopek.si, je nedavno nazaj v svoj asortima produktov v trgovini, vključila še raznorazna darila.

Če si boste ogledali njihovo spletno stran, kjer so predstavljena njihova darila, boste opazili, da se za razliko od ostalih prodajaln daril, Sanjski-Sopek.si, diferenciira s svojo ponudbo daril na način, da te povezuje z vsemi mogočimi kombinacijami rož in šopkov.

Tako njihov prodajni lijak, po eni strani, komplementrano dopolnjuje obstoječ prodajni program (kdor se zanima za poroko, se zagotovo zanima tudi za darila), po drugi strani pa so v ponudbi predstavljena predvsem darila, ki imajo zgodbo. Darila z zgodbo so odlična iztočnica in praktično sinonim za učinkovito prodajo:

Zanimiv spletni prodajni lijak preko katerega se prodajajo barski stoli Pohistvo123.si

Zelo zanimiv prodajni lijak ima trgovina Pohistvo123.si, ki se pravzaprav od začetka svoje spletne prodaje (pred dobrim desetletjem), ukvarja s prodajo cenovno ugodnega pohištva.

Na začetku se je trgovina Pohistvo123.si odlično pozicionirala s prodajo barskih stolov, podobno zasnovo prodajnega lijaka kot z barskimi stoli, pa so skozi leta, preslikali še na ostali pohištveni prodajni program.

Za barske stole se zanima širok spekter kupcev. Nekatere zanimajo barski stoli za kuhinjo, minibar, jedilnico, drugi pod barske stole prištevajo celo klasične, jedilniške stole.

Glede na to, da je bazen interesentov za barske stole izjemno širok, se ne gre čuditi, da je tudi ponudba z barskimi stoli na Pohistvo.123.si, zastavljena na široko – tukaj barski stoli Pohistvo123:

Prodajni lijak na domačem vs. tuji trg

Med ene izmed glavnih koristi načrtovanja učinkovitih prodajnih lijakov na spletu, zraven vseh zgoraj naštetih (na vrhu prispevka), ne pozabite tudi na to, da enkrat “osvojen” učinkovit prodajni lijak na domačem, lažjem, manjšem, slovenskem trgu, predstavlja hitrejšo iztočnico za vzpostavitev učinkovitega prodajnega lijaka tudi na tujih trgih.

Lep primer slovenske spletne trgovine, ki jih uspeva dobre spletne prakse, prenašati tudi na sosednji, hrvaški trg, so trgovinice Bambini, ki imajo tudi na Hrvaškem istoimensko spletno trgovino Bambini.

Kaj se lahko o prodajnih lijakih naučite od konkurence?

Ena od bolj uporabljanih spletnih praks za vzpostavljanje učinkovitih prodajnih lijakov (na internetu) je tudi, da podjetja, ki (še) nimate zadovoljivih in učinkovitih prodajnih, spletnih rezultatov, preprosto pri svoji konkurenci pregledate kako se oni lotevajo spletne prodaje.

Pri konkurenci bodite predvsem pozorni na t.i. vstopne točke preko katerih obiskovalci dostopajo do konkurenčnih spletnih strani, saj sigurno ne pridejo vsi obiskovalci konkurenčnih spletnih strani, na te, zgolj in samo preko vstopne spletne strani.

Bodite pozorni s kakšno vrsto spletnih vsebin vaši konkurenti nastopajo na različnih družabnih omrežjih, s koliko ključnimi besedami konkurentje rangirajo na vrhnjih mesta Googla (to so t.i. vstopne točke,…). In nato se potrudite pripraviti kakovostnejše vsebine za vsako izmed vstopnih točk na konkurenčne strani v vaši panogi.

NAMIG: Ker boste med pregledom konkurenčnih poslovnih subjektov našli ogromno priložnosti (za katere je nemogoče, da za vse, pripravite spletne vsebine), segmentirajte konkurenčna podjetja, glede na njihove bonitete.
Podjetja z višjimi bonitetami (in nemalokrat višjimi kreditinimi sposobnostmi) imajo nemalokrat najbolj dodelan spletni prodajni nastop, a hkrati, ker so velika, tudi nimajo takšne odzivnosti, ki jo sodobna spletna prodaja, zahteva. Bonitete podjetij preverite preko katere od bonitetnih hiš (npr. čez ebonitete.si, ki jih ponuja bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o.). Kreditno sposobnost vaših konkurentov preverite na bankah, npr.: Abanka.

Viri in dodatne informacije

1 – Top B2B statistics every sales and marketing pro should know in 2020 – Marketing Blender
2 – State of Inbound 2018 – Hubspot Research