Na kaj biti najbolj pozoren, ko izvajate SEO optimizacijo

Na nekaterih spletnih straneh boste prebrali, da je SEO optimizacija zahtevna. Na drugih spletnih straneh boste prebrali, da SEO optimizacija ni zahtevna. Kaj drži?

SEO optimizacija spletnih strani je lahko zahtevna, še posebej, če prebirate nešteto nasvetov na različnih spletnih straneh. Je pa lahko SEO optimizacija tudi enostavna, če veste na katere točke se najprej in najbolj koncentrirari pri izvajanju SEO.

V spodnjih nasvetih so predstavljene SEO točke, na katere se splača biti najbolj pozoren in v katere se splača vlagati največ energije. Točke so zložene od najpomembnejše navzdol.

Uporabna vrednost vaših vsebin

Že na srednji, kaj šele na dolgi rok, je zdaleč najpomembnejša točka, ki odloča o tem ali bo vaša SEO optimizacija prinašala pozitivne rezultate ta, da je vaša spletna stran, uporabna.

Na uporabne spletne strani se obiskovalci vračajo. In uporabne spletne vsebine ter strani si obiskovalci shranijo, delijo z drugimi in jih priporočajo.

Čeprav je pomen uporabne vrednosti vaših spletnih strani in vsebin iz SEO vidika med precej SEO nasveti omenjan kot prvi in najpomembnejši, je problem v tem, da narediti spletno stran uporabno ni tako enostavno kot se prebere na prvi pogled.

Na spodnji sliki poglejte primer zelo uporabne spletne strani za podjetnike, ki želijo zvedeti bonitetno oceno o svojih poslovnih partnerjih. Spletna stran www.ebonitete.si, na prvi strani ponuja obiskovalcem možnost, da v Google vtipkajo ime podjetja in po enem kliku pridobijo osnovne bonitetne informacije o preiskovanem podjetju. To je za podjetja uporabno. Ni čudno, da se spletna stran www.ebonitete.si, zato nahaja na prvi strani Googla, med prvimi prikazi spletnih strani:

uporabna vrednost ebonitete.si

NAMIG: Ponavadi ustvarjalci spletnih vsebin (copywriterji in SEO upravljalci) smatrajo, da je vsaka njihova spletna vsebina, že itak uporabna. A uporabnost se da izmeriti!!! Uporabno je tisto kar ne mislite vi, da je uporabno, ampak tisto, kar drugi ocenijo, da je uporabno. Od svojih bralcev, obiskovalcev in sledilcev na socialnih omrežjih, pridobite informacijo o tem ali je vaša spletna stran oz. vsebina, uporabna. Vprašajte jih!!!

Zadovoljevanje iskalnega namena obiskovalcev

Vsak obiskovalec prispe na vašo spletno stran s svojim namenom. Nekdo bi si na vaši spletni stran radi ogledal ponudbo, nekdo potrebuje informacijo o tem kdo ste in kje se nahaja sedež vašega podjetja, tretji išče nasvet za rešitev njegove težave, četrti išče aplikacijo, ki mu bo pomagala razvozlati njegov problem, itd….

SEO optimizacija na vaši spletni strani naj bo izvajana tako, da upošteva zadovoljevanje iskalnega namena vaših obiskovalcev.

To pomeni, da tistim obiskovalcem, ki so na vašo spletno stran prispeli zato, da opravijo nakup, ponudite prikaz vaših izdelkov, tistim, ki so prispeli na vašo spletno stran po informacije, pa ponudite informacije. Za vsak iskalni namen obstaja različna (ustrezna) vrsta spletne vsebine.

Če želite, da bodo vaše spletne vsebine, na Googlu, prikazane na vrhu iskalnika, je priporočljivo, da pripravite ustrezno vrsto SEO optimizirane spletne vsebine, za vsak iskalni namen, posebej.

NAMIG: Najpogostejše vrste vsebin primernih za posamezne iskalne namene so: vstopna spletna stran, pristajalne strani, opisi produktov in kategorij produktov, informativne vsebine na blogih ter stran o nas. Podrobnosti o pripravi ustreznih vsebin najdete v članku, ki pojasnjuje kaj je vsebinski marketing.

Unikatnost vsebine

Čeprav večina SEO optimizatorjev in ustvarjalcev spletnih vsebin, targetirajo na iste oz. podobne ključne besede (ker vsi najdejo podobne ključne besede z analizo ključnih besed), prinaša SEO optimizacija boljše, hitrejše in dolgoročnejše rezultate, v kolikor je vsebina za posamezno ključno besedo ali sklop podobnih ključnih besed, unikatna.

Načeloma je to lažje doseči pri SEO optimizaciji spletnih vsebin, optimiziranih za informativne ključne besede, kjer je na targetirano tematiko mogoče pogledati iz različnih zornih kotov. Nekaj več napora je potrebno vložiti pri SEO optimizaciji prodajnih in ponudbenih spletnih vsebin, kjer je potrebno natačno definirati kaj je tisto kar vašo ponudbo naredi unikatno in drugačno od vaše konkurence.

Unikatnost spletne vsebine na nivoju predstavitve produktov, storitev in ponudbe se imenuje iskanje ti. unique selling proposal-a. Oz. iskanje edinstvenih razlogovo zakaj bi se naj nekdo odločil za nakup vaših produktov in storitev.

Unikatnost vsebine je eden izmed faktorjev, ki ne odloča samo za SEO optimizacijo (t.j. višje uvrstitve na Googlu), ampak predvsem za konverzije. To je – koliko obiskovalcev vaše spletne strani se dejansko odloči za nakup. Če želite, da bo vaša spletna prodaja zacvetela, je na unikatnosti vsebin potrebno ogromno delati. Podrobnosti o učinkoviti spletni prodaji najdete v zapisu kako deluje spletna prodaja.

Jedrnatost vsebine

Čeprav na Googlu, med organskimi prikazi, na prvih mestih prikazanih spletnih strani, rangirajo tiste spletne vsebine, ki so praviloma daljše, je kakovostna SEO optimizacija prej usmerjena v jedrnatost speltnih vsebin kot v njihovo količino.

Jedrnatost spletne vsebine pokaže, da ste s svojimi informacijami konkretni, enostavni razumljivi, pregledni, jasni, natančni in relevantni ter zaupanja vredni.

Pri kakovostni SEO optimizaciji ne igra najpomembnejše vloge količina vsebine, ki jo predstavljate svojim obiskovalcem, ampak jedrnatost informacij.

Jedrne informacije prepoznate po tem, da odgovorijo na vsa vprašanja povezana z obravnavano tematiko, na smiselen način in v pravem zaporedju. Jedrnate informacije ne vsebujejo osebnih mnenj in prepričanj, izkušnje pa so vključene zgolj v podkrepitev prodajnih ponudb in argumentov pri odločanju obiskovalcev vaših strani za nakup.

Krasen primer jedrnatih informacij predstavlja spodnja vsebina. Na spletni strani prvafina.si predstavlja prva finančna agencija d.o.o. svojo storitev faktoringa. V vsebini preprosto in na kratko razloži kaj je faktoring, nato pa ponudi storitev:

jedrnatost vsebine storitev faktoringa prvafina.si

Globina vsebine

Različne študije v katerih se izvajajo različni ekperimenti SEO optimizacije dokazujejo, da daljša vsebina praviloma dosega višje uvrstitve na Googlu. Pri tem je zmotno prepričanje, da je dolžina vsebine faktor, ki odloča o uvrstitvi na Googlu, saj daljša vsebina na Googlu rangira višje le, če je ta daljša vsebina tudi globoko obravnavana.

Ni vseeno ali napišete 5000 nesmiselnh besed o ničemer ali 1000 besed s katerimi ste globoko raziskali tematiko, ki jo opisujete.

Namesto dolžine vaših spletnih vsebin, ki jih SEO optimizirate, šteje globina tematike, ki jo obravnavate oz. predstavljate s svojo spletno vsebino. Bolj globoko kot greste pri predstavitvi tematike v svoji vsebini (od konkurence), višjo uvrstitev na Googlu si lahko obetate.

Primer zelo globoke in temeljito obdelane vsebine si poglejte na povezavi, kjer je opisan Digitalni marketing. V vsebini je v celoti opisano kaj je digitalni marketing, zakaj se odločiti za digitalni marketing, kako se razlikujeta spletni in digitalni marketing ter kako se izvaja digitalni marketing preko različnih kanalov (YooTube, Inforgrafike, mobilne aplikacije, itd…).

Osnovna pravila SEO optimizacije

Zraven zgoraj naštetih točk za kakovostno SEO optimizacijo vaših spletnih vsebin, je pomembno, da pri SEO optimizaciji upoštevate tudi aktualna SEO pravila oz. smernice. To so:

  • uporabite ključno besedo v naslovu vaše vsebine
  • uporabite ključno besedo v meta opisu vaše vsebine
  • uporabite ključno besedo v H oznakah vaše vsebine
  • uporabite ključno besedo v prvem in zadnjem odstavku ter nekaj krat v sami vsebini
  • uporabite slike (ki jih opremite z alt oznakami za katere ste uporabili ključne besede)
  • v vaših spletnih vsebinah notranje in zunanje povezujte vsebine med seboj
  • ostale podrobnosti, vključno s prikazom primerov iz prakse, poglejte v članku Kako optimizirati spletno stran

Dodatne informacije:

Na kaj biti pozoren, ko izvajate SEO (video):

Viri:

1 – Five Ways to Improve your Site’s Ranking (SEO)