SEO tečaj za SEO strokovnjake [Na kaj biti pozoren pred izbiro tečaja]

Če se zanimate zato, da bi postali SEO strokovnjak (bodisi za samostojno izvajanje optimizacije spletnih strani, na svojih internetnih straneh, bodisi zato, da bi prejeta SEO znanja predajali naprej ali za druge spletne strani izvajali optimizacijo njihovih spletnih strani), je možnosti za to, da postanete SEO strokovnjak, s pomočjo SEO tečajev, nešteto.

Ravno zaradi tega, ker je na trgu dobesedno poplava priložnosti in možnosti izvajanja najrazličnejših SEO tečajev, so spodaj zbrane nekatere točke o katerih je vredno razmisliti preden se odločite za katerikoli SEO tečaj. Naj pa ob tem takoj povemo, da tudi sami, na naši spletni strani vgradneomare.eu, izvajamo samostojno optimizacijo spletnih strani in tudi ponujamo SEO tečaj – zato berite ta zapis z zdravo mero distance. V tem zapisu vam ne želimo ponujati naš SEO tečaj za optimizacijo, ampak predstaviti predvsem točke, ki jih je po našem mnenju, smiselno upoštevati, preden zapravite goro denarja za najrazličnejše tečaje.

Poglejte kaj najpogosteje svetujejo največji SEO strokovnjaki na svetu, da počnite, če želite tudi sami osvojiti optimizacijo spletnih strani (vir 1):

Razlike med SEO tečaji

SEO tečaji se med seboj razlikujejo. Ponavadi jih je večina razdeljena na dva ali tri dele in največkrat obravnavajo onsite SEO optimizacijo, offsite SEO optimizacijo ter tehnično optimizacijo internetnih strani.

Nekateri ponudniki svoje SEO tečaje ločijo na osnovne in napredne.

Zaradi razlik med posameznimi vrstami tečajev za SEO, razmislite o takih, ki vam nudijo dosego želenega cilja. Če želite s pomočjo izbranega tečaja postati SEO strokovnjak, zato, da bi svoje SEO znanje npr. prodajali naprej, potem bodite pozorni, da najdete tak SEO tečaj, ki vam hkrati ponuja praktične primere kako SEO prodajati naprej.

Za vaš uspeh na področju SEO optimizacije ne bo zadoščalo namreč, da obvladate optimizacijo strani, ampak tudi, da obvladate kako SEO optimizacijo tudi prodajati in prodati.

Spodaj je prikazanih 10 kritičnih faktorjev uspeha v SEO (vir 2):

seo faktorji uspeha

Druga zgodba je, če iščete SEO tečaj zato, da boste optimizirali svojo trgovino ali spletno stran preko katere prodajate storitve, ki sicer niso vezane na SEO (npr. prodaja fizičnih produktov, prodaja drugih storitev, itd..).

V tem primeru je pametno svojo energijo pri iskanju ustreznega SEO tečaja usmeriti v SEO tečaje za točno določeno nišo oz. panogo. To je za panogo v kateri boste preko spletne optimizacije, prodajali sami.

SEO optimizacija se iz panoge v panogo sicer na nekaterih točkah ponavlja, a ima hkrati vsaka posamezna panoga, tudi svoje zakonitosti in posebnosti.

Če temu ne bi bilo tako, da moral nek SEO optimizator (ki ima na voljo dovolj kadra), na vrhu Googla, obvladovati prav vse niše. Pa temu ni tako.

Ponavadi so sicer nišno usmerjeni SEO strokovnjaki, ki ponujajo svoja znanja v obliki tečajev, dražji od SEO specialistov, ki ponujajo svoja SEO znanja generalno in splošno, za vse spletne strani in trgovine. A je hkrati tak pristop k iskanju ustreznega SEO strkovovnjaka tudi bolj učinkovit, saj tak ponudnik bolj detaljno razume posebnosti ter ovire in izzive s katerimi se boste srečevali na poti optimizacije vaše strani v izbrani panogi.

Širina in globina SEO znanj

Ob iskanju strokovnjakov za SEO, ni narobe, če pred izbiro tečaja posameznega strokovnjaka, identificirate tudi področja, ki jih s pomočja tečaja želite osvojiti.

Strukturiranje podatkov (schema mark up) je eno izmed področij, ki jih ponavadi ne zajemajo niti osnovni, niti napredni SEO tečaji, ker je tematika strukturiranja podatkov tako ozko (in razmeroma novo) področje, ki je redko obravnavano na SEO tečajih, ker preprosto to tiste, ki jih zanima spletna optimizacija, niti ne zanima.

Zelo podobno je s tehnično optimizacijo spletnih strani. Za tehnično optimizacijo spletnih strani se pogosto zanimajo računalničarji in programerji, ki jim je v prvi vrsti, zelo pomembno, da spletna stran deluje optimalno, se nalaga hitro in, da je brskanje po njej varno.

Po drugi strani, tehnična plat optimizacije strani, ponavadi ne zanima SEO vsebinskih ustvarjalcev in SEO copywriterjev.

Bistveno večja verjetnost, da boste od SEO tečaja dobili to kar ste želeli (in plačali), je, če vnaprej identificirate področje, ki ga v SEO panogi, želite podorbneje razumete in osvojiti. Namig: za tiste, ki želite postati sam svoj SEO strokovnjak, je zelo priporočljivo, da osvojite razumevanje offsite SEO in, da izvajanje offsite SEO optimizacije, implementirate v prakso.

Uporaben video o tem kako postati SEO strokovnjak:

Viri:

1 – SEO Roundup: 30+ expert SEO tips (not only) for beginners
2 – The Complete SEO Guide for Beginners