O praktičnosti in popularnosti vgradnih omar

posted in: Uporabni nasveti | 0

Da so vgradne omare v takšni ali drugačni obliki, pohištveni hit že zadnjih nekaj let (tudi desetletje), ni več nobena skrivnost.

.

O popularnosti vgradnih omar

.

Vgradne omare so k nam prišle iz zahodnega sveta in najprej smo jih spoznali preko Hollywoodskih filmov, ki jih gledamo na televiziji. Tam jih vidimo kot tako imenovane “walk in” garderobne sobe in jih ponavadi najdemo ob bok spalnicam, otroškim sobam in predsobam.

V teh filmih so ponavadi večje, prostorne, imajo več omar, na sredini pa ponavadi še kakšno otočno komodo ali klopco, kamor se uporabnik omare lahko usede.

V Sloveniji in drugod, so se vgradne omare, izkazale za uporabne in praktične predvsem zaradi dveh lastnosti.

Prvič, vgradne omare prihranijo prostor. In drugič, vgradne omare so prilagodljive glede na prostor.

.

ugodne vgradne garderobne omare po meri
Vgradna omara zid/stranica. Spalnica.

.

Zakaj so vgradne omare praktične?

.

Prva praktičnost vgradnih omar je prihranek prostora.

Za razliko od klasičnih, samostoječih omar, lahko vgradne omare vgradimo od tal do stropa ter od enega do drugega zidu.

Na ta način nam ob straneh omar ter na stropu ne ostaja prazen prostor in tiste znane cca. 10 ali manj centimetrske “špranje” med omarnimi stranicami in stenami sob. Ki jih ne moremo uporabiti za nič.

Drugič, ker so vgradne omare, prilagodljive in delane po merah prostora, si lahko z njimi privoščimo različne oblike.

Primeri:

  • če imamo del hrbtne stene neraven (nek del stene z eno globino, drug del stene pa z drugo), lahko s po meri izdelano omaro, globine omare na različnih koncih poljubno prilagodimo. V sprednjem delu pa omara (z na primer enimi drsnimi vrati) kljub temu zgleda ravno.
  • če našo sobo obdaja dimniški zid ali kak drug tram, ob tega ponavadi ne moremo dobiti vnaprej izdelane in kupljene, tipske omare. Z vgradno in po meri izdelano omaro, lahko zidno ali dimniško oviro preprosto zaobidemo.
  • če del stene, za postavitev omare, “moti” okno, okenska polica ali radiatorska cev, vgradne in po meri izdelane omare omogočajo prilagajanje omarnih stranic, omarnih polic, drsnih ali klasičnih vrat, omarnih mask in ostalega tako, da raznovrstne anomalije v prostoru obidemo ali vključimo v pohištveni element.
  • če se soba, ki jo želimo opremiti, nahaja v mansardi, torej v prostoru s poševnim stropom. Še posebej v teh primerih je prostor pod poševnimi stropi slabše izkoriščan. Z vgradnjo omar po meri, bomo vrata omare ali omarne stranice prilagodili poševnemu stropu in na ta način izkoristili celoten prostor pod poševnim stropom.

.

omara
Moderna vgradna omara na hodniku.

.

.

Kje vse se uporabljajo vgradne omare?

.

Praktično boste na vseh spletnih straneh, ki ponujajo program izdelave in prodaje vgradnih omar, po meri, našli zapise o tem, da se vgradne omare, uporabljajo v vseh prostorih.

Zato, ker so vgradne omare, prilagodljive in delane po merah prostora, jih je mogoče postaviti v praktično vse prostore.

Najbolj pa se uporabljajo v in ob spalnicah (kot garderobne sobe), v otroških sobah ter v predprostorih in na hodnikih.

Drugače je njihova izdelava pogosta tudi v dnevnih sobah, pisarniških prostorih v poslovnih objektih in domačih pisarnah, shrambah in jedilnicah.

Najpogosteje se sicer vgradne omare izdelujejo v povezavi z drsnimi vrati, drugače pa jih je mogoče narediti tudi s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat.