Kako se spreminja uvrščanje SEO člankov na Googlu [če jim ne gradite backlinkov]

Scenarijev za spreminjanje uvrstitev pozicij vaših SEO člankov na Googlu (npr. iz bloga) je več. Spodaj so narisani in opisani nekateri primeri, ki jih pri pisanju člankov, njihovem uvrščanju in spremljanju pozicij, opažam sam.

Spodnji scenariji so moja opažanja pisanja in SEO optimiziranja člankov, pisanih pretežno za long tail ključne besede, za katere se še ne gradijo backlinki, sicer pa je ob vsaki sliki scenarija podana tudi razlaga.

Dostikrat je potek enega izmed scenarijev, ki so prikazani spodaj, odvisen tudi od panoge in predvsem od težavnosti ključne besede.

POJASNILO: Spodaj predstavljeni scenariji uvrstitev SEO člankov so moja opažanja uvrstitev pisanja in optimiziranja t.i. onsite SEO člankov. Dostikrat se sicer ti isti scenariji ponovijo tudi pri pisanju offsite SEO člankov, a, ker je njihova funkcija pri SEO optimizaciji spletnih strani, povsem drugje, si o tem kako hitro in kakovostno pisati offsite SEO članke, preberite na povezavi.

Scenarij A = Visoka uvrstitev novo objavljenega SEO članka takoj na začetku objave

uvrscanje seo clankov na googlu

Zdaleč najpogostejše moje opažanje je, da se novo spisan SEO članek, optimiziran za long tail ključno besedo, uvrsti na visoko pozicijo na Googlu, takoj po objavi in indeksiranju članka. Pred leti je bilo to uvrstitev sicer mogoče opaziti v 2 do 5 minutah, zdaj pa uvrstitev v največ primerih zaznam v enem dnevu.

Članek, SEO optimiziran za long tail ključno besedo, se uvrsti na zelo visoko pozicijo (ponavadi do 5. mesta na prvi strani Googla), čez dan ali dva, počasi zdrsi malenkost nižje in nato se ustali na določeni poziciji. Ki je ponavadi 3 do 5 mest nižje od prvotne uvrstitve.

NAMIG: Takšnemu članku sledi v naslednjih tednih gradnja lahkih backlinkov (npr. skozi promocijo na socialnih omrežjih) in pa gradnja linkov iz internih povezav iz drugih člankov na mojih straneh. “Heavy”, kontekstualni backlinki in pa srednje močni backlinki za, te novo ustvarjene url-je, ponavadi sledjo šele čez kak mesec ali dva. Če jih gradim prehitro na te url-je, nemalokrat ti url-ji “potonejo” tudi pod 100-te uvrstitve (enkrat sem en tak primer potem približno 3 mesece “čakal”, da se je vrnil na izhodiščno uvrstitev).

Scenarij B = SEO članek ostaja visoko na vrhu Googla

seo članek ostaja na vrhu Googla

Po tem scenariju, ostaja na novo spisan SEO članek, na Googlu, na vrhu, tudi po več dnevnih po objavi. Tak članek, ki ostane na prvih pozicijah Googla, več dni, je bodisi:

  • pisan za ekstra lahko in dolgorepo ključno besedo
  • pisan kakovostno in SEO optimiziran v “nulo”
  • pisan iz takšnega zornega kota, kot ga konkurenti tudi ne povohajo 🙂

Za (onsite) SEO članek, ki se na Googlu obdrži na top pozicijah na vrhu, skrbim v prihodnosti samo z redno promocijo na družabnih omrežjih (ki jo lahko tudi občasno ponavljam) in pa z internimi linki. Izboljšave takšnega članka se lotim šele, ko me kak konkurent prehiti za dlje časa (2 meseca ali več).

Scenarij C = SEO članek se v štartu, na Googlu uvrsti slabo (in na slabi poziciji ostaja)

Po tem scenariju je SEO članek napisan slabo :(.
Bodisi, da je vsebina popolnoma zgrešena, bodisi, da je članek pisan za pretežko ključno besedo, bodisi, da je format vsebine, zgrešen ali pa, da je kriva slaba SEO optimizacija članka. Tak članek ostaja tudi skozi čas nekje v globinah Googla.

Ker se tak članek nahaja na “nevidnem” mestu Googla, je sploh brezpredmetno, da takšno vsebino imam. Interni linki iz tega članka nimajo dodane vrednosti (ker nanje ne klikne nihče), klikov tak članek ne priteguje (ker ni uvrščen na vidnih pozicijah), hkrati pa tudi tematsko ne dopolnjuje vsebine spletne strani (ker Google očitno te vsebine ne razume (drugače bi jo uvrstil višje)).

Tak SEO članek je mogoče izbrisati (iz strani in indeksa), preusmeriti s 301 na nek drug članek ali pa vsebino pripojiti k nekemu drugemu članku (kar odvsetujem, ker vsebina nima dodane vrednosti (za identificiran search intent).

Preberite še:

Ali kakovostna vsebina res izboljša SEO rezultate internetnih strani